maritbet girişmaritbet
İZODER: Doğru yapılan yalıtım ile maliyetler yarıya iniyor!

İZODER: Doğru yapılan yalıtım ile maliyetler yarıya iniyor!

Isı yalıtımı denildiğinde akla her ne kadar soğuk iklimlerdeki yalıtım gelse de benzer durum sıcak iklimler için de geçerli

Yalıtımın nabzını tutan İZODER, sıcak bölgeler için de yalıtımın önemine dikkat çekerken doğru yapılan yalıtım ile soğutma yükü maliyetlerinin de yarıya ineceğine dikkat çekiyor.

Yalıtım, soğuk iklim bölgelerinde önem taşıdığı gibi sıcak iklim bölgelerinde de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Antalya, Diyarbakır, Mersin gibi sıcak iklim bölgelerinde sıcak dönemin soğuk dönemden daha uzun sürmesi nedeniyle maliyetler açısından soğutma yükü maliyetleri daha fazla olmaktadır.  Sıcak iklim bölgelerinde yaşayanlar yaz aylarında klimalarla sıcak ve nemden en az derecede etkilenmeye çalışmaktadır. Soğutma maliyetleri yüksek olduğundan Mayıs, Ekim ayları arasında yaklaşık 5 ay boyunca ortalama toplam 1000 TL elektrik parası ödenmektedir.
 
İZODER, ancak doğru yalıtım ile bu masrafların önüne geçilebileceğini ve ısı yalıtımı zorunluluğunun bu bölgelerde de etkin bir şekilde devreye sokulması gerektiğini vurguluyor. Yalıtım yapılacak binalarda dış cephe büyük önem taşımaktadır. Cam giydirme cephelerde taş yünü yalıtım, perde giydirme cephelerde şişirilmiş plastik köpük levhalardan oluşan yalıtım, ahşap yapılarda plastik köpük kullanılarak yapılan yalıtımların gerçek tasarruf sağladığını da belirtiyor. Tasarrufu sağlamaya etki eden nedenlerden bir diğerinin yalıtım malzemesinin kalınlığı olduğuna dikkat çeken İZODER; “Yabancı ülkelerde 15-20 santimetrelik yalıtım malzemesi kullanılırken, Türkiye'de bazı yalıtım malzemeleri 5-7 santimetrelik arasında değişen malzemelere rastlanıyor. Bu durumda Avrupa'da metrekarede 15 kw enerji harcarken, Türkiye'de yalıtımsız binalarda enerji tüketimi 350 kw'a çıkıyor.Yalıtımı uygun malzeme ile yapılmayan binalarda enerji tasarrufu en fazla20 ile 280 kwolurken, doğru malzeme ama düşük santimetre ölçüsü ile bu oran 175 kw'a gerileyebiliyor.100 mt karelik bir dairenin ısı yalıtım maliyeti 3 bin ile 5 bin lira arasında değişiyor.”diyor.
 
Sıcakların etkisini arttırdığı bugünlerde hava koşulları nedeniyle yaşam kalitemiz ve hatta sağlımız bile olumsuz yönde etkilenebiliyor. Özellikle son yıllarda hızlı nüfus artışı, doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği dünyanın ekolojik dengesini olumsuz yönde etkilerken sıcaklıklar da hızla artmaktadır. Sıcaklıklardaki bu artış, sıcak iklim bölgelerinde etkisini daha çok göstermektedir. Türkiye'de yalıtımın nabzını tutan İZODER, bu bölgelerde de yaşam kalitesini arttırmak için yalıtımın şart olduğunu vurguluyor.  İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Yalıtımın sadece soğuk iklim bölgelerinde ısı kaybetmemek adına yapılan bir uygulama olmaktan çıkması gerekiyor. Sıcak iklim bölgelerindeki soğutma yükünün azaltılması için yalıtımın yaygınlaştırılması gerekiyor” açıklamalarında bulunarak yalıtımın önemine dikkat çekiyor. 
 
İZODER Hakkında
 
1993 yılında kurulan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, ülkemizde yalıtım bilincini geliştirmek, yalıtımın ülke ekonomisine ve bireylere sağladığı faydaları anlatmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurulduğu günden bu yana fuar, kongre gibi etkinlikler, sosyal paydaşlarla eğitim ve tanıtıma yönelik çalışmalar, iki ayda bir yayınlanan İzolasyon Dünyası dergisi ve internet sitesi aracılığıyla kamuoyu ve inşaat sektörünü yalıtım konusunda bilinçlendirmektedir. Yalıtımla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak veya en yakın yalıtım uzmanına ulaşmak için Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER'in 0800 211 33 67 no'lu ücretsiz danışma hattını arayabilir veya web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.izoder.org.tr 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak
  • 02.08.2023 15:26

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bahçe-Nurdağı (Fevzipaşa) Varya ...

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!
  • 25.07.2023 12:01

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. D ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız"
  • 11.02.2023 16:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da Kayapınar Selahahattin Ey ...