maritbet girişmaritbet
İnoksan, dünya markası olmak için işbirliği arayışında

İnoksan, dünya markası olmak için işbirliği arayışında

İnoksan, dizayn ettiği mutfakların yanı sıra fonksiyonel ve tasarruf sağlayan ürünlerle de öne çıkıyor

Endüstriyel mutfak sektöründe birçok projeye imza atan İnoksan, dizayn ettiği mutfakların yanı sıra fonksiyonel ve tasarruf sağlayan ürünlerle de öne çıkıyor. Piyasaya sunduğu FBG fırınlarla homojen pişirme ve zaman tasarrufu vaat eden şirket, bu yönüyle catering sektörüne kolaylık sağlıyor. İnoksan, Ar-Ge altyapısıyla, işletmelerin talepleri doğrultusunda özel ürünlere de imza atıyor.

1980 yılında faaliyetlerine başlayan İnoksan, sektörde her biri ayrı bir dönüm noktası olan birçok projeye imza attı. İlk olarak güney kıyılarında inşa edilen onlarca otelin mutfağını kuran firma, 1985'te ilk patates soyma makinesini üretti, 1986'da da bulaşık yıkama makinesi, kuzine ve pasta-börek fırınına TSE belgesi aldı. Gelişerek büyüyen İnoksan, 25'inci yılında tüm cihazlarının Avrupa normlarına uygunluğunu belgeleyerek, uluslararası büyük anahtar teslimi projelerde de adını duyurmaya başladı. 2007'de Avrupa için High Quality servis sistemleri üretimine başlayan firma, bir yıl sonra 17. Ulusal Kalite Kongresi'nde EFQM Mükemmellikte 5 Yıldız Belgesi'ni aldı. Türkiye'de bir ilk olan paletli bulaşık yıkama makinesi üretimi de aynı yıl İnoksan tarafından yapıldı. Firma, 2012'de ise Türkiye'de yine bir ilk olan gazlı kombi fırını üretti.

İnoksan, geçtiğimiz ay büyük bir değişikliğe gitti. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık'ın yüzde 60, Coşkun İrfan'ın yüzde 40 ortaklığı ile kurulan ve bugünlere gelen şirket, iki ortağın yaptığı görüşmeler sonucu İrfan'ın, hissesini Varlık'a devretmesiyle yıllar süren birliktelik son buldu. 33 yıldır hizmet veren İnoksan, şimdi Vehbi Varlık'ın yönetimiyle yoluna devam ediyor. Yeni dönemde İnoksan'ın sosyal paydaşlarıyla güçlenerek markasını daha da ileriye taşıyacağına duyduğu inancı dile getiren Varlık, “Biz; geniş, güçlü ve birbirine bağlı İnoksan ailesiyiz. Yeni İnoksan'da hedefimiz İnoksan'ı dünya markası yapmak adına dünyaca ünlü bir sektör firmasıyla ortaklık kurmak. Bu konuda temaslarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. 2023 yılına dek görüşmelerimizin sonuçlanacağını ve İnoksan'ın dünyaca ünlü bir marka olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu. 

Her zaman yenilikçi bakış açısıyla hareket ettiklerini söyleyen Varlık, üretimlerini ve projelerini bu doğrultuda geliştirdiklerini ifade etti. “Sektörümüzde ilklere imza atıyor olmamızın getirdiği rehavet hiçbir zaman bizlere uğramadı” diyen Varlık, “Aksine her başarı sonrası daha da çok çalıştık. Yeni bir dönem başladı İnoksan'da. Daha cesur, daha özverili çalışarak, İnoksan'ı dünya markası yapma yolunda adımlarımızı sıklaştırmaya kararlıyız” şeklinde konuştu. 

Yönünü yurtdışına çevirdi

Bugün Türkiye'de endüstriyel mutfak sektörüne yön veren şirketlerden biri olduklarını söyleyen Vehbi Varlık, “İnoksan, 20 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyor. Ülke genelinde altı büyükşehirde bölge müdürlüğü bulunan firmamız, 700'ün üzerinde tedarikçi, 40 adet yetkili satıcı ve 80'in üzerinde yetkili servis ağı ile yurtiçine ve yurtdışına hizmet veriyor. Üretiminin yüzde 35'ini, 60'ı aşkın ülkeye gönderen firma, bu ülkelerin yüzde 80'inde distribütörlük sistemiyle çalışıyor” bilgisini verdi.

2012 yılında aldıkları Turquality marka desteği ile yönlerini yurtdışına çevirdiklerini belirten Varlık, “İhracatta daha da büyümeyi hedefliyoruz ve her geçen yıl beş kıtadaki varlığımızı artırıyoruz. Önümüzdeki beş yıl sonunda ihracat kapasitesini beş katına çıkarmayı hedefliyoruz. Kuzey Afrika, Avrupa ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinde yakalanan başarı ile Uzak Doğu, ABD ve Avustralya'nın yanı sıra birçok ülkenin mutfağına imza atmaya hazırlanıyoruz” açıklamasını yaptı. AB pazarına soğutucularıyla girmeye hazırlandıklarını aktaran Varlık, “İhracat oranını yüzde 35'ten yüzde 50'ye çıkarmayı amaçlıyoruz. 600 cins ürün imal eden ve Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem veren bir firma olarak, 26 kişilik Ar-Ge ekibini 50'ye çıkararak, Ar-Ge merkezi kimliğine kavuşmak istiyoruz” dedi.

Homojen pişirme ve zaman tasarrufu vaat ediyor

Vehbi Varlık, Ar-Ge birimiyle sektöre ilkleri yaşattıklarını, dizayn ettikleri mutfakların yanı sıra fonksiyonel ve tasarruf sağlayan ürünlerle de fark yarattıklarını savundu. Piyasaya sundukları FBG fırınlarla homojen pişirme ve zaman tasarrufu vaat ettiklerini dile getiren Varlık, catering sektörüne de bu yönleriyle büyük kolaylıklar sağladıklarını belirtti. FBG fırınlarının sağladığı tasarrufa ve pişirme tekniğine değinen Vehbi Varlık, “Örneğin catering hizmeti veren bir firmada bin adet piliç schnitzel pişirilmesi gerektiğinde 18 kilogramlık üç teneke yağ kullanılmakta ve en az iki saat zaman harcanmaktadır. Üstelik bunları yaparken pişirici ustanın başında beklemesi gerekmektedir. İki saatlik gaz sarfiyatını da üzerine eklemek gerekmektedir. FBG040 fırınımızın içerisinde bin adet piliç schnitzel pişirirken, 18 kilogramlık teneke yağın sadece yarısını harcadığımız görülmüştür. Ayrıca fırınımızın içerisine tek seferde 450 porsiyon piliç schnitzel atıldığında 27 dakikalık bir sürede pişmektedir. Bu da daha sağlıklı ve daha hızlı lezzetler ortaya koymanızı sağlıyor” diye konuştu. Catering sektörüne yönelik birçok ürüne imza atan deneyimli Ar-Ge ekibiyle her daim daha iyisini yapmak için çalıştıklarının altını çizen Varlık, sektör profesyonellerinin bir numaralı çözüm ortağı olmaya devam ettiklerini ve işletmelerin talepleri doğrultusunda özel ürünler geliştirdiklerini vurguladı.

Yeme içme sektörünün hızla büyümesinin endüstriyel mutfak sektörünün gelişmesini sağladığına değinen Vehbi Varlık, bu yıl ki büyüme öngörülerinin yüzde 4 civarında olduğunu kaydetti. Uygulamaya koydukları bir yenilik hakkında bilgi veren Varlık, şirket olarak sektörde vadelerin anlamsız biçimde uzadığını, yatırımcıların finansman planlarını finans kurumları yerine imalatçılarla çözmek istediklerini ve rekabet nedeniyle üreticilerin de buna ayak uydurduğunu fark ettiklerini anlattı. Varlık, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu durum şirketlerin çalışma sermayesinin müşterilere kullandırılması, müşterilerin sermayesiz yatırım kararı alması ve çalışma sermayesi devir hızının düşmesi anlamına geliyor. Çalışma sermayesi devir hızını yükseltmeye dolayısıyla vadeleri kısaltmaya karar verdik. Sektörümüzdeki tüm firmalar bunu bilmesine rağmen ciro endişeleri nedeniyle bunu uygulamaya geçiremiyordu. Şirketimiz önce faaliyet giderlerinin etkin kullanımı planı çerçevesinde başa baş satış noktasını yaklaşık yüzde 30 oranında düşürerek daha düşük ciro yapmayı göze alarak vadeleri kısaltma uygulamasına geçti. Yılın ilk ayları itibarıyla şaşırtan pozitif gelişmeleri üst üste yaşamaya başladık. Kayıtlı siparişlerimiz 33 yıllık rekorunu kırdı.”

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Turquality sertifikalı mağazaların kira giderlerine destek!
  • 17.02.2018 12:44

Turquality sertifikalı mağazaların kira giderlerine destek!

Turquality kapsamındaki şirketlerin, franchising sistemiyle yurt dışında faaliye ...

İmajını güçlendirdi, Turquality’den 5 yıl daha destek aldı
  • 27.08.2014 11:35

İmajını güçlendirdi, Turquality’den 5 yıl daha destek aldı

SAMET, Turquality kapsamında aldığı destek ile global pazarda yerini sağlamlaştı ...

İnoksan’ın NewYork’taki bayisi Naskonix açıldı
  • 16.04.2014 13:49

İnoksan’ın NewYork’taki bayisi Naskonix açıldı

Endüstriyel mutfağın lideri İnoksan, ABD’ye açıldı ...

İnoksan’ın New York’taki bayisi Naskonix açıldı
  • 10.04.2014 11:20

İnoksan’ın New York’taki bayisi Naskonix açıldı

İnoksan, New York’un Brooklyn bölgesinde açtığı Naskonix bayisi ile ürünlerini A ...

İnoksan, akıllı fırın İnosmart’ı bayileriyle buluşturdu
  • 31.03.2014 15:40

İnoksan, akıllı fırın İnosmart’ı bayileriyle buluşturdu

Akıllı ve yenilikçi fırın serisini İnosmart markası altında sektörün beğenisine ...

İnoksan bayileri ile Hostech by TUSİD Fuarı’nda buluştu
  • 19.03.2014 11:47

İnoksan bayileri ile Hostech by TUSİD Fuarı’nda buluştu

Mutfağın lideri İnoksan, iş ortaklari ile Hostech by TUSİD Fuarı’nda bir araya g ...