maritbet girişmaritbet
Gölcük'teki bataklık arazi Ford Otosan'ın amiral gemisi oldu!

Gölcük'teki bataklık arazi Ford Otosan'ın amiral gemisi oldu!

Gölcük’te bataklık arazide yükselen Ford Otosan, Türkiye’nin TÜPRAŞ’tan sonra en büyük, ihracatta ise lider sanayi şirketi oldu.

Amerikan markalarının kuşkusuz en büyük kâbusu Avrupa pazarı. Avrupalı tüketicilerin otomobil talepleri Amerika ve Çin gibi dünyanın en büyük pazarlarından tamamen farklı olduğu için rekabette geri kalıyor, yılı büyük zararlarla kapatıyorlardı.

Genaral Motors (GM) ve Chrysler gibi ABD'li devler Avrupa pazarında başarı olamadıkları için ya markalarını sattılar ya da Avrupalı markaların bünyesine girdiler. GM, Chevrolet'i Avrupa'dan çekerken, bünyesindeki Opel'i ise kısa bir süre önce elde ettiği zarardan dolayı satmak zorunda kaldı. Bu da aslında GM'in Opel'e gerekli yatırımı yapmamasından kaynaklandı. Amerikan Chrysler ise çözümü tüm dünyada İtalyan Fiat'ın bünyesine girmekte buldu.

KÂRI HIZLA ARTIYOR

Amerikan markalar içinde bir tek Ford, Avrupa'da tek başına direnen marka oldu. Bunu da tamamen Türkiye'de ortaklığı ve fabrikaları sayesinde başarıyor. Kuşkusuz Ford'un son 16 yıldır en büyük şansı Türkiye'de Koç Holding ile ortak olarak yaptığı 2 milyar dolara yaklaşan yatırımlar.

Bugün özellikle Ford Otosan'ın 2001 yılında tartışılan bataklık arazisinde yükselen Gölcük ve ardından Yeniköy fabrikalarında üretilen hafif ticari araçlar, Ford'u Avrupa'da hem ticari araç satışlarında zirveye taşırken, hem de son dönemde kârlı bir şirket haline getirdi. Ford'un Avrupa'daki ticari araç satışları 338 bin adetle 2016 yılında yüzde 17 artış gösterirken, pazar payı yüzde 13.2'ye ulaştı. Ford Otosan tarafından 2016'da bantlardan 333 bin 749 araç inerken, bunun 257 bin 246'sı yurt dışına ihraç edildi. Üretilen modellerin yüzde 95'i de Avrupa'ya gönderildi. Ford Otosan'ın Avrupa'daki en büyük pazarı İngiltere oldu. İngiltere'yi Almanya, Fransa, İtalya, İspanya izledi.

TÜRKİYE İLE ZİRVEYE

Hafif ticari araç satışlarındaki bu yüksek performansla Ford, hem geçen yıl hem de bu yılın ilk çeyreğinde önemli kâra ulaştı. 2016 yılında Türkiye'de üretilen hafif ticari araçların etkisiyle Avrupa'da 1.2 milyar dolarlık kâra ulaşan Ford, bu yılın ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürerek 176 milyon dolarlık kâra imza attı. Türkiye'yi iyi tanıyan ve başarısının farkında olan Ford Avrupa'nın 25 günlük yeni Başkanı Steve Armstrong, güçlü hafif ticari araç satışlarının özellikle Avrupa Birliği'nden (AB) çıkan İngiltere'nin 2017'de oluşturacağı zararı engelleyeceğini söyledi. Armstrong, Brexit kararının 2017'de pound'un değer kaybına bağlı kendileri için 600 milyon dolarlık bir zarar oluşturacağını belirterek, “Bunu özellikle hafif ticari araç satışlarındaki gücümüzle aşacağız ve markamızı daha yukarılara taşıyacağız” dedi.

Ford'u Demirel ikna etmişti

Ford Otosan'ın Gölcük fabrikası, bedelsiz olarak verilen Seka arazisi üzerine inşaa edilerek 2001 yılında üretime geçti. Gölcük'te Seka'nın bataklık arazisi dönemin hükümeti tarafından bedelsiz olarak tahsis edilmiş, temelleri ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından 1998 yılında atılmıştı.

Arazi tahsisi büyük tartışmalara neden olan ve dönemin Başbakan ve Sanayi Bakanının Yüce Divan'da yargılanmasına neden olan Ford Otosan Gölcük fabrikası daha sonra yanına eklenen Yeniköy fabrikası ile birlikte bugün hem Türk ekonomisinin en büyük itici güçlerinden biri haline gelirken, hem de Ford Avrupa'nın hafif ticari araç üretim üssü ve en büyük kâr merkezi oldu. 1998 yılında arazi ile tartışmalar sürerken, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Ford'a Çankaya'nın bahçesini veririm” diyerek yatırımın önünün açmış, Amerikan Ford'u ikna etmeyi başarmıştı. İşte o fabrikadan bugün Türkiye'nin TÜPRAŞ'tan sonra en büyük, ihracatta ise zirvede yer alan sanayi şirketi çıktı. 2016 yılını 16.3 milyar liralık ciroyla tamamlayan, 768 milyon TL kâr elde eden Ford Otosan, ihracatta ise 4 milyar dolarla zirveye çıktı. 400 bin adetlit üretim kapasitesine sahip Ford Otosan'ın bu büyük başarısı Amerikan Ford'un da Avrupa'da kâra geçmesini sağladı.

Yenigün: Armstrong bizi çok önemsiyor

Türkiye'yi çok iyi tanıyan ve geçtiğimiz yılın ekim ayından itibaren Ford Otosan'ın yönetim kurulunda da yer alan Ford Avrupa'nın 25 günlük yeni patronu 53 yaşındaki Steve Armstrong, büyümenin formülünün ülkemizden geçtiğini inanan bir yönetici. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de böyle düşünüyor ve yeni başkan hakkında şunları söylüyor; “Steve Armstrong Avrupa ve Türkiye için yeni bir kişi değil. Transit'i ve Otosan'ı çok iyi tanıyor. Ben de kendisini eskiden beri tanırım. Çok da iyi bir insandır. Çözüm odaklı ve profesyonel bakış açısına sahiptir. Ford Avrupa ve Ford Otosan'ın mükemmel ortaklığının değerini biliyor ve çok önemsiyor. Önceki başkan Jim Farley de Türkiye'ye ve üretime çok önem verirdi.”

2016 yılında Avrupa'da 1.2 milyar dolarlık kâra ulaşan Amerikan devi Ford'un bu karının yüzde 18.5'u Türkiye'den yani Ford Otosan'dan geldi. Ford, 2011'de pazarda yüzde 8.6'lık paya sahipti. Avrupa'da satılan Transit araç gamının yüzde 81'i, Ford Otosan tarafından üretildi. 2016'da bantlardan 333 bin 749 araç inerken, bunun 257 bin 246'sı yurt dışına ihraç edildi. Üretilen modellerin yüzde 95'i de Avrupa'ya gönderildi. Ford Otosan'ın Avrupa'daki en büyük pazarı İngiltere oldu. İngiltere'yi Almanya, Fransa, İtalya, İspanya izledi.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ford Otosan'dan Kocaeli'ne yeni üretim tesisi!
  • 03.12.2020 09:06

Ford Otosan'dan Kocaeli'ne yeni üretim tesisi!

Ford Otosan, Kocaeli'ne elektrikli araçlar için batarya montaj fabrikası kuracak ...

Ford Otosan, "Yeşil Ofis" diplomasına layık görüldü
  • 23.01.2018 16:29

Ford Otosan, "Yeşil Ofis" diplomasına layık görüldü

Ford Otosan, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Yeşil Ofis Programı kapsamı ...

Moody's, Tüpraş'ın notunu yükseltti
  • 10.09.2017 10:31

Moody's, Tüpraş'ın notunu yükseltti

Moody's, Tüpraş'ın notunu yükseltti Derecelendirme kuruluşu Moody's, Tüpraş'ın ...

Gölcük'teki bataklık arazi Ford Otosan'ın amiral gemisi oldu!
  • 26.06.2017 10:29

Gölcük'teki bataklık arazi Ford Otosan'ın amiral gemisi oldu!

Gölcük’te bataklık arazide yükselen Ford Otosan, Türkiye’nin TÜPRAŞ’tan sonra en ...

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nde yangın!
  • 18.04.2016 09:57

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nde yangın!

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) İzmit Rafinerisinde meydana gelen yangın ...

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ömer Koç getirildi
  • 22.02.2016 16:24

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ömer Koç getirildi

Koç Holding, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Ömer Koç’u seçti. Ali Koç ise Yö ...