maritbet girişmaritbet
Evyap, Malezya'da dünyanın en büyük oelokimya tesisini kuruyor!

Evyap, Malezya'da dünyanın en büyük oelokimya tesisini kuruyor!

Dünyanın çeşitli ülkelerine yatırım yapan Türk sermayesine Evyap'ta dahil oldu. Evyap, Malezya'ya sayılı oleokimya tesislerinden birini kuruyor

 

Duru, Arko ve Evy Baby gibi markalarıyla tanınan Evyap, Malezya'da oelokimya tesisi kuruyor. 2014 başında üretime geçmesi planlanan tesis tek çatı altında dünyanın en büyük kapasiteye sahip oleokimya tesisi olacak. Singapur'a 50 kilometre mesafedeki Jahor ‘da kurulacak fabrika için 130 milyon dolar yatırım yapılacak. Malezya, palm yağından yılda 350 milyon dolarlık sabun, temizlik ve kişisel bakım ürünleri hammaddesi üretilecek bu yatırım için Evyap'a 10 yıllık vergi muafiyeti sağladı. Evyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Evyap, Türkiye'den Malezya'ya yapılan bu en büyük yatırımın 5 yılda geri döneceğini hesapladıklarını kaydetti.
 
Evyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Evyap, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Kozlu, İcra Kurulu Üyesi Mustafa Arın, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Evyap, Emtia Direktörü Güldal Atilla, Evyap Sabun Malaysia Genel Müdürü Tanuj Roy, Finans Müdürü Ekrem Erdem ve Evyap Tesis Yatırımları Danışmanı Mehmet Serteser Jahor'daki yatırımla ilgili olarak bilgi verdi ve  yatırım için neden Malezya'yı seçtiklerini anlattı:
 
Malezya çünkü…
 
-Evyap, sabun ve kişisel bakım ürünleri üretiyor. Bu ürünlerin pek çoğunda temel hammadde hayvansal ve bitkisel yağlar. Son dönemde bu alanda dünyada yönelim palm yağına doğru. Aslında palm yağı üretiminde Endonezya birinci, Malezya da ikinci sırada. Dünya palm yağı üretiminin yarısından fazlasını Endonezya yapıyor. İç pazar bakımından da Endonezya, Malezya ile karşılaştırılamayacak kadar büyük. Nüfus olarak Endonezya, Malezya'nın yaklaşık 8 katı büyüklüğünde. 
İki ülkeyi de inceledik. Bazı faktörler tercihimizi Malezya'dan yana kullanmamıza neden oldu. Birincisi, Endonezya'da yatırım ortamı henüz tam oturmamış durumda. Yatırım yapmanız için mutlaka bir yerel ortağınız olması şartı var. Malezya ise böyle bir şart aramıyor. Yatırım yapmak çok daha kolay ve şeffaf. Ayrıca Malezya hükümeti ve bürokrasisi bize daha davetkar davrandı. Türkiye ile bağları güçlendireceği için bu yatırıma özel bir önem verdiler. Arazi tahsisi bir ayda yapıldı. Yatırım için tüm yasal süreçler altı ayda bitirildi.  Üstelik bu sektörde pek sık olmayan süreyle, 10 yıl kurumlar vergisi muafiyeti tanıdılar. Ki, Malezya'da kurumlar vergisi yüzde 25.
 
Singapur'a 50 kilometre…
 
- Yatırım, 220 dönümlük bir alana yapılacak. Malezya, yatırımcılara toprak satmak yerine kiralıyor. Biz de 250 dönümlük alanı belirlenen bedelle 60 yıllığına kiraladık. Süre bitiminde mevcut yatırımcıya kira süresini uzatma önceliği tanıyorlar. Jahor'da inşa etmekte olduğumuz oleokimya tesisinin lojistik konumu çok uygun.  Petrol limanına 1.2 km uzaklıkta. Konteyner limanına ise 7 kilometre. Dünyanın en büyük ve hareketli limanlarından Singapur Limanı'na 50 kilometre mesafede. Ve Jahor'dan Singapur'a geçmek, İstanbul'daki her iki köprüyü geçmekten daha kolay. Singapur, dünyanın en büyük liman kapasitesine sahip. Bunlar yatırımımız için önemli avantajlar.
 
130 milyon dolar yatırım 350 milyon dolar üretim
 
-Malezya'daki oleokimya tesisine 130 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Tek lokasyonda, yani aynı çatı altında dünyanın en büyük olekimya ve sabun tesisis olacak. Yılda 237 bin 250 tonluk üretim yapacağız. Üretimde yıllık ciro 350 milyon doları bulacak. Sabuna oranla oleokimyada kazanma potansiyeli daha yüksek. Bu ciroyla, 5 yılda yatırım bedelinin dönüşü mümkün olabilir.  Jahor'da üretime Ekim 2013 veya en geç 2014 yılı başında başlamayı hedefliyoruz. Jahor'daki fabrika devreye girdiğinde, Türkiye'nin Malezya'dan palm yağı ithalatında belli miktarda azalma olması normaldir. Onun yerine Evyap'ın üreteceği "sabun makarnası" ithal edilecek. Katma değerin anlamlı bir bölümü Evyap'ta kalacak.
 
Evyap'ta toplam ciro 1.2 milyar TL'yi buldu
 
-Evyap 1927'de kuruldu. 85'inci yaşımızı kutluyoruz. Yüzde 100 aile şirketi yapımızı koruma hedefindeyiz. Artık 3 bin kişilik bir aile olduk. Mısır'daki üretimimiz başta olmak üzere Rusya, Ukrayna, Malezya'da yaklaşık 450 yabancı çalışanımız var. Konsolide ciromuz 1.2 milyar lira. Buna Kocaeli'deki liman dahil. O işimizi de büyütmek istiyoruz. Sürekli yatırım yapıyoruz. Bu yıl iş hacmi 300 bin teu'yu geçiyor. 120 bin tonluk da sıvı depolama kapasitemiz var. 
 
-Dünyada birçok yerde sabun kullanımı azalıyor. Özellikle Avrupa'da. Türkiye de buna dahil. Katı sabunun yerini sıvı sabun alıyor. Ancak araştırmalarımıza göre dünyada üç bölgede katı sabun kullanımı büyümeye devam edecek: Asya, Afrika ve Latin Amerika. Biz Mısır tesislerimiz ile Afrika pazarına hitap ediyoruz. Mısır'daki ciromuz şu anda 65 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Malezya ile de Asya'ya ciddi bir giriş yapacağız. Bugüne kadar bu bölge radarımızda pek yer almıyordu. Ancak bu bölgede dünya nüfusunun yüzde 60'ı yaşıyor. Malezya pazarının yanı sıra Endonezya, Vietnam, ardından da Çin, bizim için yeni odaklanacağımız pazarlar olacak.
 
Ayazağa'daki hatlar Malezya yolcusu…
 
-Malezya pazarında şimdiden üretime başladık. Kiraladığımız küçük fabrikada sabun ve kişisel bakım ürünleri üretiyoruz. Bununla hem pazarda adımızı duyuruyoruz, hem de ana yatırımımız faaliyete geçene kadar pazarda tecrübe kazanıyoruz. Bu sayede asıl büyük üretime başlamadan Malezya pazarını, bölgeyi tanımış, aksaklıklarımızı önceden görmüş olacağız.
 
Kiraladığımız fabrikaya Türkiye'den iki sabun hattı taşımıştık. İstanbul'daki üretimi zaten peyderpey Tuzla OSB'deki yerimize kaydırıyoruz. Burada yeni teknolojileri de üretime katacağız. Öte yandan, Ayazağa'da şu anda üretimi yaptığımız bantlarımız çok eskimiş değil. Böylelikle mevcut üretim hatlarımız da değerlendirilmiş olacak. Ayazağa'daki fabrika alanında yakın zamanda yeni bir gayrimenkul projesi yükselecek.
 
Evyap Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Evyap, Başkanı Fethi Evyap, Evyap Sabun Malasia Genel Müdürü Tanj Roy ve Evyap İcra Kurulu Üyesi Mustafa Arın, Jahor kentinde 250 dönüm üzerinde yer alacak tesisin inşaatını ziyaret etti.
 
İhracat şampiyonu yeni fırsat kolluyor
 
Evyap, günde 10 milyon adet ile tek çatı altında dünyanın en büyük sabun üretme kapasitesine sahip. Sabunun yanı sıra cilt bakım ürünleri, tıraş hazırlık ürünleri, çeşitli kozmetik ürünleri de üretiyor. Kişisel bakım ürünleri kategorisinde ilk beş üretici içerisinde yer alıyor. Satışlarının yürısı ihracattan. Sektöründe yıllardır ihracat şampiyonu. Rusya'da tıraşa hazırlık ürünlerinde lider. Sabun pazarında ikinci. Ukrayna pazarında da benzer bir performans sergiliyor.
 
Evyap'ın yeni hedefi Asya pazarı. Önceliği ise bir an önce Malezya'da üretime geçip, hedeflediği düzeye oturtmak. Turquality desteğinden bugüne kadar çok faydalandıklarını belirten Evyap yetkilileri, yine Turquality desteği ile "1 milyarın üzerinde insanın yaşadığı Malezya ve Güneydoğu Asya pazarında markamıza yatırım yapacağız" dedi.
 
Pazarda çeşitli satın alma fırsatlarını da takip ettiklerini belirten Evyap İcra Kurulu Üyesi Mustafa Arın, "2006 yılında Aromel Kozmetik'i bünyemize kattık. O günden bu yana arada teklif verdiğimiz firmalar oldu. Bizi güçlendirecek satın alma fırsatlarına hep baktık, yine bakıyoruz" diye konuştu.
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vadistanbul'da ortaklık yapısı değişti!
  • 08.03.2021 10:14

Vadistanbul'da ortaklık yapısı değişti!

Türkiye'nin en büyük karma projeleri arasında yer alan Vadistanbul'da ortaklık y ...

Vadistanbul, otel için Marriott ile ön protokol yaptı
  • 02.11.2017 11:45

Vadistanbul, otel için Marriott ile ön protokol yaptı

Vadistanbul bünyesinde bulunan 5 yıldızlı otelin Marriott Hotels and Resorts mar ...

Vadi İstanbul’da metrekaresi 4 bin 200 liraya!
  • 01.12.2012 19:11

Vadi İstanbul’da metrekaresi 4 bin 200 liraya!

Metrekare fiyatlarının 4 bin 200 liradan start aldığı Vadistanbul, İstanbul'un y ...

Günak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Güneş vefat etti!
  • 13.11.2012 11:34

Günak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Güneş vefat etti!

Evyap Malezya yatırımı yüklenici firması Günak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ...

Van'daki Atatürk İlköğretim Okulu'nun adı tadilattan sonra Tenzile Ana İlköğretim Okulu oldu!
  • 17.10.2012 14:17

Van'daki Atatürk İlköğretim Okulu'nun adı tadilattan sonra Tenzile Ana İlköğretim Okulu oldu!

Van'daki depremde yıkılan okuların yerine yenilerini yapılırken, bu okulların bü ...

Evyap, Malezya'da dünyanın en büyük oelokimya tesisini kuruyor!
  • 08.10.2012 08:49

Evyap, Malezya'da dünyanın en büyük oelokimya tesisini kuruyor!

Dünyanın çeşitli ülkelerine yatırım yapan Türk sermayesine Evyap'ta dahil oldu. ...