maritbet girişmaritbet
Evora İstanbul'u Denizli'ye taşıyacak!

Evora İstanbul'u Denizli'ye taşıyacak!

Teknik Yapı, Tuzla'daki konsepti Denizli projesine taşıyacak. Firma, İstanbul dışında yeni projeler inşa edecek.

Gayrimenkul sektörünün lokomotif firmalarından Teknik Yapı, yeni yatırımlarıyla inşaat sektörüne damga vuracak. Birçok konut projesinde imalat sürecini sürdüren şirket, son olarak Denizli'ye uçma kararı aldı. Firma, Evora İstanbul konseptini Denizli'ye taşıyarak yeni bir sürecin startını vermiş olacak.

İnşaata 1974 yılında başlayan son yıllarda büyük konsepte sahip projeleriyle sektörde adından sıkça söz ettiriyor. İlk olarak 2004 yılında hasılat paylaşımı modeliyle Uphill Court'u üreten Teknik Yapı, bu projede ilk kez örnek daire mantığını sektöre yaydı.

Daha sonra Uplife, Uptwins, Uprise projeleriyle altın halka üreten ve Kartal Soğanlık aksının çehresini değiştiren şirket, bu yapılarını sanayiden dönüştürdü ve bu alanda da bir ilkin altına imzasını atmış oldu. Firmanın, Tuzla'da Evora'yı inşa etme kararı alması, sektör için bir dönüm noktası oldu.

Evora'da 3 milyara ulaşıldı

Toplam 1.3 milyon metrekare inşaat büyüklüğüne sahip olan Evora İstanbul, 17-18 bin nüfusa sahip. Üstelik bu rakamın 10 binlik bölümü projede yaşıyor. 1'e 3 kazandıran bu önemli yatırım için Emlak Konut GYO'ya 1 milyar lira ciro teklif eden şirket, totalde 3 milyarlık bir kazanç elde etti.

Fikirtepe'de ilk teslim 2016 sonunda

Hayata geçirdiği projelerdeki son durumu paylaşmak için basınla bir araya gelen Teknik Yapı, özellikle Denizli'deki yatırımın ayrıntılarını açıkladı. Firmanın yönetim kurulu başkanıo Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'deki dönüşüm hakkında çarpıcı detaylar aktardı. Durbakayım 'Biz, Fikirtepe'de 4 ada üzerinde varız dedik. İlk bölüm 2016 sonunda teslim edilecek. İkinci ada projesinde sona geliniyor. Son iki ada için ruhsat aşamalarında sona geldik' ifadelerini kullandı.

Kat irtifaksız satış cinayettir

Fikirtepe'nin zor bir bölge olduğunu anlatan Durbakayım 'Biz burada zoru başarıyoruz. Prosedür neyi gerektiriyorsa biz onu yaptık. Kat irtifakı kurulmamış malı satmak cinayettir. 2 adamızda kat irtifakını kurmadan satışa çıkmadık. Üçüncü adamız 2016 yılı başında start alacak. 850 dairelik proje manzarasıyla öne çıkacak' dedi.

Fazla prosedür, yasa dışılığa zorluyor

Kat irtifakının bir nüfus kağıdı kadar önemli olduğunu dile getiren Durbakayım 'Kat irtifakı olmayan yapılarda satış olmamalı. Prosedürlerin fazlalığı, bu tür satışların çoğalmasına neden oluyor. Bunun bir an önce önüne geçilmeli' diye konuştu.

Fikirtepe fiyatları Bağdat Caddesi'ni geçecek

Fikirtepe bölgesinin İstanbul'un Manhattan'ı olacağını belirten Nazmi Durbakayım 'Metrekare fiyatları 8 bin lira ile 10 bin lira bandında seyrediyor. Ancak olması gereken 14 bin lira civarında. Bu bölgedeki ev fiyatları, Bağdat Caddesi'ni geride bırakacak' şeklinde konuştu.

Evora İstanbul'u Denizli'ye taşıyacak

Suadiye sahil bölgesinde dönüşüm projesi ürettiklerini dile getiren Nazmi Durbakayım, Denizli'deki yatırım hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul dışında ilk olarak Denizli'ye girme kararı aldıklarını söyleyen Durbakayım 'Bursa'dan sonra tekstil konusunda ikinci sırada Denizli var. Evora İstanbul konseptini Denizli'ye taşıyacağız. Konutla birlikte turizm ve ticaret alanları yer alacak. Proje, 115 bin metrekarelik alan üzerinde yükselecek' dedi.

Vergi ve harçlarda kolaylık talebi

İNDER Başkanı olan Nazmi Durbakayım, sektörün son durumunu da değerlendirdi. Yeni hükümetten KDV, harç ve noter rakamlarında düşüş beklentisinde olduklarını söyleyen Durbakayım 'Kayıt harici çalışan kalmasın. Biri vergi vermiyor, onun açığını başka birisi fazla vergi vererek kapatıyor. Rakamlar büyük olunca insanlar kayıt dışına çıkmaya çalışıyor. O nedenle konut satışlarında sözleşmeler yapılmalı' diye konuştu.

Müteahhitler işini bilir mantığı çürüdü

Gelir İdaresi Başkanlığı'yla sektörün sorunlarını konuştuklarını söyleyen Durbakayım 'Müteahhitler çok kazanıyor mantığı bitti. Artık farklılık yapan firmalar sürümden kazanıyor. Eski karlarımız kalmadı. Seçim döneminde sıkıntılı süreci fiyat artırımı yapmadan geçtik. Konut kredisi faizleri arttı. O dönemde biz ev fiyatlarını yükseltmedik, sabitledik. Tüketciyi koruyan kanun olsun ancak üretici kanunu da yapılsın' açıklamasında bulundu.

Yeni yatırımlar yolda

Her ay 2 milyon lira civarında kira yardımı yapan Teknik Yapı, 2015'te 500 milyon liralık reel satış hacmine ulaştı. Bu rakam, geçmiş yıllara göre ilk 3'e girecek. Yıllık kapasitesi 5 bin konut civarında olan şirket, 2016'da 400-500 milyon liralık yatırım yapacak. Etiler Uçaksavar Sitesi'nde direnenlerin olduğunu anlatan Nazmi Durbakayım, önümüzdeki yıllarda Denizli dışında farklı şehirlerde boy göstereceklerini de dile getirdi.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...