maritbet girişmaritbet
Era Şirketler Grubu, 6.5 milyon dolarlık yatırımla biyogaz santrali kuruyor!

Era Şirketler Grubu, 6.5 milyon dolarlık yatırımla biyogaz santrali kuruyor!

Bünyesinde bulunan Hidoren AŞ ile hidroelektrik santrallerine yerli türbin üretimi gerçekleştiren Era Şirketler Grubu, 6,5 milyon dolarlık yatırımla biyogaz santrali kuruyor

 

Era Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal, 2,4 MW'lık kurulu güce sahip olacak santrali  Mart ayında devreye almayı planladıklarını ifade etti.  Santralde, bölgedeki hayvansal atıkları toplayıp gazlarını ayırarak jeneratörlerde elektrik üreteceklerini anlatan Ünal, oluşan atık posasını da gübre haline getireceklerini belirtti. 2012 yılının ilk 9 ayını ciro ve istihdam artırarak geçiren Era Şirketler Grubu, yatırımlarına hız veriyor. 
 
10 milyon dolarlık yatırımla kurdukları Hidroen AŞ'nin Türkiye'nin özel sektörde ilk ve tek yerli elektromekanik ekipman üreticisi olduğunu vurgulayan Ünal, Avrupa'dan know-how transferi ile mevcut 6 bin 500 metrekare kapalı ve 3 bin 500 metrekare açık alanda hizmet veren firmanın bu sene 13 tane türbin siparişi aldığını bildirdi.
 
Ünal, son 5 yıl içerisinde Uzakdoğu'dan ithal edilen türbinlere 700 milyon, Avrupa'dan ithal edilenlere ise 300 milyon dolar ödendiğini, ortada 20 milyar dolarlık bir pazarın bulunduğunu vurgulayarak, “Hükümet bu konuda üzerine düşen her şeyi yaptı. Diyelim 10 MW bir Hidroelektrik santral yapacaksınız. Bunun türbinini yerli alırsanız devlet 5 yıl boyunca 9,6 dolar/centten, ithal yaparsanız, 7,3 dolar/centten alıyor elektriğinizi. Bu, yılda 1 milyon dolar fark demek” dedi. Ünal, bu uygulamanın ardından siparişlerinin arttığını ve Uzakdoğudan ithalatın azaldığını kaydetti.
 
“Suudi Arabistan'dan talep yüksek”
 
Çubuk'ta 6,5 milyon dolarlık yatırımla biyogaz santrali kurma çalışmalarının sürdüğünü ve bu santralin Türkiye'de ‘bir ilk olma' özelliğini taşıdığını belirten Ünal, şöyle devam etti: “Burada kuracağımız santral 2,4 MW kurulu gücünde olacak. Bölgedeki hayvansal atıkları toplayacağız, onların gazlarını ayrıştırıp jeneratörlerde elektrik üreteceğiz. Oluşan atık posasını ise gübre haline getireceğiz. Günde 8 ton gübre çıkacak. Bu gübreye Suudi Arabistan ve çevre ülkelerden talep var. Bu çok kaliteli bir gübre. ‘Çöl yeşerten gübre' deniliyor o bölgelerde. Ayrıca, jeneratörden çıkan atık ısıyı havaya vermeyeceğiz, onunla da 10 dönüm sera yapacağız. Burada yılda 360 ton domates üretimi gerçekleştireceğiz.”
 
Bu proje ile Esenboğa çevresindeki kokuların da ortadan kalkacağını bildiren Ünal,  ÇED belgelerini aldıklarını ifade ederek “Mart ayının ortaları gibi devreye alacağımızı ümit ediyorum.  Almanya'da 6 bin, İtalya'da 3 bin, Tayland'da 3 bin, İspanya'da 2 bin tane böyle tesis var. Ama Türkiye'de yok” dedi.
 
Gürcistan, Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek pazarlarıyla ilgili çalışmalarının olduğunu da belirten Ünal, Tacikistan'la da anlaştıklarını dile getirerek, “Şu anda İran 600 MW, Rusya 400 MW'lık HES yapıyor orada. Biz de bu makine ekipmanların yüzde 70'inin Türkiye'de yapılıp, yüzde 30'unun orada montaj sistemiyle yapılması noktasında hükümetle bir protokol imzaladık” dedi.
 
Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tavuk gübresiyle 40 bin konutun elektriği karşılanacak!
  • 14.05.2016 11:09

Tavuk gübresiyle 40 bin konutun elektriği karşılanacak!

Alpay Ünal: "Tavuk gübresinden biyogaz üreten tesisi genişletiyoruz. Böylece top ...

Era Şirketler Grubu, 6.5 milyon dolarlık yatırımla biyogaz santrali kuruyor!
  • 28.12.2012 11:07

Era Şirketler Grubu, 6.5 milyon dolarlık yatırımla biyogaz santrali kuruyor!

Bünyesinde bulunan Hidoren AŞ ile hidroelektrik santrallerine yerli türbin üreti ...