maritbet girişmaritbet
Enover Enerji, bina ısıtan teknolojiyle 1 milyar dolar hedefliyor

Enover Enerji, bina ısıtan teknolojiyle 1 milyar dolar hedefliyor

Geleceğe sahip çıkmanın iklimsel formülü olan Yeşil Mutabakat’a göre AB, karbon salınımını önce %55 oranında azaltmayı hedefliyor.

2030 yılına kadar koyulan bu hedefe ulaşmada en kilit rolün ısıtma ve soğutma sistemlerinde olduğuna dikkat çeken Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, 5. nesil Enover sistemleri ile bunun gerçekleşeceğinin altını çiziyor.

ABD ve Avrupa Birliği, uzun vadede karbonsuzlaşma için çeşitli stratejileri hayata geçiriyor. AB'nin Yeşil Mutabakat adını verdiği ve hem iklimsel krize dur demenin hem de ekonomiyi yeşillendirmenin yol haritasını çıkardığı net sıfır sera gazı salınımı amacı gün geçtikçe önem arz ediyor. 2030 yılına kadar %55 oranında karbon salınımını azaltmayı hedefleyen AB'nin ısıtma ve soğutma sistemlerinde düşük sıcaklıktaki atık ısıları değerlendirmek istediğini belirten Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar'a göre, bu hedefe ulaşmak için Avrupa şehirlerindeki eski ve yeni tüm binaların 5. nesil bölge ısıtma sistemlerine geçmesi gerekiyor. Geliştirdikleri teknoloji ile atıl halde bulunan ısılarla düşük sıcaklıkta ısınmayı sağladıklarını aktaran Dr. Çağlar, ihracat hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu ifade ediyor.

Karbonsuzlaşmanın çözümü 5. nesil ısıtma sistemleri

Başta Yeşil Mutabakat olmak üzere birçok iklim anlaşmasının önündeki en büyük hedef daha az karbon salınımına bir an önce ulaşmak ve sıfır sera gazı salınımı yapan toplumlara sahip olmak. Bu amaçla harekete geçmek isteyen birçok ülke, fosil yakıtlara son vererek çevrede atıl halde bulunan ısıyı değerlendirmeyi önemli çarelerden biri olarak görüyor. Öyle ki günümüzde 5. nesil bölge ısıtma sistemlerinde 35°C gibi çok düşük sıcaklıkla binalarda konfor ısıtmasının atık ısılarla sağlanmasının öngörüldüğünü aktaran Dr. Malik Çağlar'a göre hem eski hem de yeni binalardaki en büyük engel, ısıtma sektörünün bu denli düşük sıcaklıklarda çalışmaya henüz hazır olmayışında yatıyor. Örneğin, standart bir radyatör veya fan-coil cihazının 60°C yerine 40°C ortalama su sıcaklığında aynı kapasitede çalışması için bu cihaz boyutunun en az 2,5 kat büyütülmesi gerektiğini aktaran Çağlar, böyle bir uyarlamanın hem teknik hem de ekonomik olarak mümkün olamadığını ve imalat sırasındaki daha fazla malzeme ve enerji kullanımı, nakliye, statik ağırlık, su hacmi, özellikle sistem dur-kalk evrelerinde yükselen pompa elektrik taleplerini bu çözümü tamamen imkânsız kıldığını ifade ediyor.

%100 verimli ve bilinen tek sisteme Avrupa, Rusya ve ABD'den teklif var

%100 yenilenebilir şehirler için Avrupa'daki bina ısıtmalarının dönüştürülmesinde mevcut radyatörlü sistemler yeterli değil. Dr. Malik Çağlar'a göre küresel krize tek çare, eski veya yeni bina olsun fark etmeksizin 5. nesil Enover sistemi. Isı borulu panel radyatör kullanımıyla birlikte AB'nin enerji hedeflerine ulaşabildiklerini aktaran Dr. Çağlar, düşük sıcaklıklarda Enover sistemleri kullanılarak hem ucuz hem akılcı hem de verimli ısıtmanın mümkün olduğunun altını çiziyor. Enover 5. Nesil ısıtma ve soğutma sistemleri ile 35°C gibi çok düşük sıcaklıklarla atık ısıdan geri kazanım sağlanarak kombilerin ısınacağını ve ev ısıtmalarının gerçekleşeceğini aktaran Dr. Çağlar, geliştirdikleri teknolojinin birçok ülkeden ilgili firmaların ciddi derecede dikkatini çektiğini ve teknolojinin transferini gerçekleştirmek isteyen ülkeler arasında başta İngiltere, Almanya ve ABD olmak üzere, Fransa, İtalya, Belçika, İrlanda, Polonya, Baltık ülkeleri, Rusya ve Çin'in bulunduğuna dikkat çekerken, hedeflerinin 10 yılda 1 milyar dolar ihracat olduğunu da belirtiyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

EHP teknolojisi fosil yakıt israfını %53 azaltıyor
  • 21.06.2021 09:24

EHP teknolojisi fosil yakıt israfını %53 azaltıyor

EHP teknolojisi ile atık ısıyı geri kazanarak fosil yakıt israfını yüzde 53 oran ...

EHP ile petekler yarım çay bardağı suyla ısınıyor
  • 07.06.2021 10:15

EHP ile petekler yarım çay bardağı suyla ısınıyor

EHP teknolojili petekler yarım çay bardağı su harcayarak bir odayı 12 dakikada ı ...

EHP'li soğuk kiriş sistemiyle %40 tasarruf!
  • 14.05.2021 09:00

EHP'li soğuk kiriş sistemiyle %40 tasarruf!

EHP'li soğuk kiriş sistemleri yüzde 40,5'e varan oranda enerji tasarrufu sağlıyo ...

Evler artık atık ısı ile ısınacak!
  • 19.04.2021 10:05

Evler artık atık ısı ile ısınacak!

Enover Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, 35 derecede kombileri ...

Enover Enerji, bina ısıtan teknolojiyle 1 milyar dolar hedefliyor
  • 12.04.2021 17:18

Enover Enerji, bina ısıtan teknolojiyle 1 milyar dolar hedefliyor

Geleceğe sahip çıkmanın iklimsel formülü olan Yeşil Mutabakat’a göre AB, karbon ...

EHP teknolojisi odaları 18 dakikada ısıtıyor
  • 10.03.2021 09:57

EHP teknolojisi odaları 18 dakikada ısıtıyor

Evlerden fabrikalara, yollardan seracılığa kadar birçok alanda ısıtma ve soğutma ...