maritbet girişmaritbet
Çalık Enerji, Libya’ya 542 MW gücünde enerji santrali kuracak

Çalık Enerji, Libya’ya 542 MW gücünde enerji santrali kuracak

Çalık Enerji, başkent Trablus’a 120 km uzaklıktaki Khumus şehrinde 542 MW gücünde çevrim santrali kuracak

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve beraberindeki heyeti kabul eden Libya Elektrik Bakan Vekili Dr. Ali Muhammed Mhareig, “Devrim sonrasında ülkemizde ilk büyük çaplı proje imzasını Çalık Enerji ile imzalıyoruz. Libya'ya hoşgeldiniz” dedi. Libya Elektrik Bakanlığı ile imzalanan protokol öncesinde konuşan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise, “Hedefimiz 9 ay 10 gün gibi kısa iddialı bir sürede santalin ilk ünitesini devreye almak” şeklinde konuştu. 
800 kişi istihdam edilecek
Libya'nın mevcut toplam kurulu gücünün yüzde 8'i büyüklüğünde kurulması planlanan Khumus Basit Çevrim Santrali'nin imza protokolü başkent Trablus'ta gerçekleştirildi. 800 kişinin istihdam edileceği enerji santralin yapımı için anlaşma kontratını Libya Hükümeti ve Libya Elektrik Bakanlığı adına GECOL CEO'su Addel Hakeem F.Layas ve Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç imzaladı. Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'ndeki Müsteşarı Tufan Höbek'in de hazır bulunduğu imza protokolü öncesinde konuşan Libya Elektrik Bakan Vekili Dr.Ali Muhammed Mhareig, “Libya'nın kesintisiz enerjiye kavuşması noktasında planladığımız kritik yatırımlardan birini daha hayata geçiriyoruz. Dünyada mevcut en ileri teknoloji donanımıyla kurulacak bu enerji santrali, bilgi birikimi ve iş tecrübesine inandığımız Çalık Enerji tarafından kurulacak. Santralde çalışacak teknik elemanlar yapılan protokol gereği Amerika'da General Elektrik bünyesinde eğitime tabii tutulacaklar. Libya'nın artan enerji ihtiyacı gereği Çalık Enerji'den biran önce bu projeyi tamamlayıp hizmete açmasını bekliyoruz. Çalık Enerji'ye ülkemize hoşgeldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

Libyalı personele Amerika'da eğitim
Libya için kritik önem arzeden böylesi bir projenin hayata geçirilmesinde kendilerine duyulan güvenden dolayı Libya Hükümeti‘ne, Libya Elektrik Bakanlığı Yetkililerine ve GECOM Yönetimine teşekkür ederek sözlerine başlayan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise, tesisin dünyadaki en yüksek teknoloji donanımı seçilerek kurulacağı bildirdi. Petrol ve doğalgaz yakıt türleriyle çalışacak santralin yapımına ilave olarak gaz tribünlerinin 12 yıl boyunca bakım ve servislerinin de Çalık Enerji tarafından verileceğini anlatan Ahmet Çalık, bu çerçevede GECOL personelinin Amerikan General Elektrik şirketinin merkez ve ofislerinin bulunduğu coğrafyalarda eğitimden geçirileceğini, bunun için 2 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını kaydetti. 

Çalık Enerji'ye sıcak karşılama
Çalık Enerji'nin Khumus şehrinde kuracağı 542 MW'lık çevrim santralinin protokolü başkent Trablus'ta Libya Enerji Bakanlığı'nda imzalandı. Libya Elektrik Bakan Vekili Dr.Ali Muhammed Mhareig, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nde görevli Müsteşarı Tufan Höbek ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın hazır bulunduğu imza töreninde; protokole, Libya adına elektrik üretim kurumu GECOL'un CEO'su Abdel Hakeem F.Layas ve Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç imza attılar. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çalık Enerji'nin yeni projesiyle okullar kendi enerjisini üretecek
  • 13.11.2021 11:49

Çalık Enerji'nin yeni projesiyle okullar kendi enerjisini üretecek

Çalık Enerji'nin Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamın ...

Çalık Enerji'den Senegal'e dev yatırım!
  • 05.10.2020 09:31

Çalık Enerji'den Senegal'e dev yatırım!

Senegal'in ilk ve en büyük çevrim santrali olacak projenin ihalesini Çalık Enerj ...

Çalık Holding’ten enerji ve inşaatta büyüme hedefi!
  • 03.01.2018 13:10

Çalık Holding’ten enerji ve inşaatta büyüme hedefi!

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, enerji ve inşaat sektörüne yak ...

Çalık, 6 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor
  • 01.01.2018 11:55

Çalık, 6 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, 2017'yi değerlendirerek bu yıl ...

Çalık Enerji Holding, Libya'da Alman ve Çin firmalarını geçti
  • 04.07.2014 16:17

Çalık Enerji Holding, Libya'da Alman ve Çin firmalarını geçti

Şirket zor coğrafyalarda yeni projeler üstlenmeye hazırlanıyor ...

Irak Musul'da Çalık Enerji'nin çalışanı bulunmuyor
  • 14.06.2014 12:22

Irak Musul'da Çalık Enerji'nin çalışanı bulunmuyor

Irak’ta iki elektrik santralı inşa eden Çalık Enerji, yaptığı açıklama ile Musul ...