maritbet girişmaritbet
Aspen, Afyon Şuhut Devlet Hastanesi’nde ilk sismik asma tavanı uygulayacak!

Aspen, Afyon Şuhut Devlet Hastanesi’nde ilk sismik asma tavanı uygulayacak!

Türkiye’de ilk sismik asma tavan uygulaması Afyon Şuhut Devlet Hastanesi’ne yapılıyor.

 

Birinci dereceden deprem bölgesi olan Afyon'da bir ilk gerçekleştiriliyor ve Türkiye'de bir hastaneye depreme dayanıklı asma tavan uygulaması yapılıyor. Depreme dayanıklı duvarlar kadar, depreme dayanıklı tavanların neden önem kazandığına, ilk sismik asma tavan uygulamasını yapan, yapı sektörünün yenilikçi üreticisi Aspen'in Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu açıklık getiriyor. 
 
Aspen'in Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu; müteahhitliğini Kart İnşaatın yaptığı, Türkiye'de ilk kez Afyon Şuhut Devlet Hastanesi'ne yapılan depreme dayanıklı sismik tavan uygulamasının önemine, Sağlık Bakanlığı kadar inandıklarını söylüyor. Gündoğdu, doğal afetle karşılaşan her insanın, tedavi için ilk gideceği yerin hastane olacağını ve bu alana da korkmadan güvenle girebilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bundan önceki örneklerde, depreme dayanıklı binaların yapıldığını, ancak bu binalardaki tavanların çökmesi sonucu, yaralanmaların oluştuğunu, çok pahalı olan tıbbi cihazların kırıldığını ve bozulduğunu hatırlatıyor.  
 
Ertuğrul Gündoğdu; fay hatlarında oluşan gerilimli hareketliliğin, sismik dalga olarak bilinen şok dalgalarını yeryüzüne gönderdiğini, bu titreşimlerin en şiddetli hallerinin, yapılara, iletişim ağlarına ve insan yaşamına büyük zarar verdiğini sözlerine ekliyor. Sismik asma tavanların, depreme dayanıklı taşıyıcı profillerden yapıldığını, şok dalgaların aktardığı dinamik yatay ve dikey kuvvetlere karşı ilave dayanım sağladıkları için gerekli ve önemli olduğunu vurguluyor. Her 15m2'de bir kurulan desteklerin, dört tane 2 mm askı telleri ile yataya 45° ve birbirlerine doğru açılarda olacak şekilde monte edildiğini, içerisinde 50 mm ‘lik rijit dikey askı bulunmasını ve doğrudan ana taşıyıcıya monte edilmesi gerektiğini belirtiyor. 
 
150 Yıllık Deneyim ile Yola Çıktı…
 
Aspen Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu; merkezi Amerika'da bulunan, deprem konusunda çok deneyimli, 150 yıllık firma Armstrong ile Türkiye'de partner olduklarını, ilk uygulama Afyon'daki hastaneden sonra tüm Türkiye'de yapılacak olan hastanelerin binalarının ve özellikle tavanlarının depreme dayanıklı olacağını sözlerine ekliyor. 
 
AÇIKLAMA
 
SİSMİK TAŞIYICI 
 
Dünyanın yüzeyi, birbiriyle ilişkili olarak hareket eden bir dizi (Tektonik) plakadan oluşur. Bu plakaların birleştiği hatlara, fay hatları adı verilir ve bu noktalardaki hareket ve gerilimler, yeryüzü yoluyla şok dalgaları gönderebilir. Bu şok dalgaları, sismik dalgalar olarak bilinir ve titreşimlere yol açarlar ki en şiddetli hallerinde, binalara ve diğer yapılara, iletişim ağlarına ve hatta insan yaşamına büyük zarar verebilirler. 
 
Destekler, sismik dalgaların aktardığı dinamik yatay (ve dikey) kuvvetlere karşı ilave dayanım sağladıkları için, sismik kurulumda gerekli hale gelmiştir. Bu destekler, her 15m2'de bir kurulmalıdır. Her destek pozisyonunda, dört tane 2 mm askı telleri ile yataya 45° ve birbirlerine doğru açılarda olacak şekilde monte edilir. Bunlar 50 mm ‘lik rijit dikey askı içerisinde olmalı ve doğrudan ana taşıyıcıya monte edilmelidir. Ayrıca tellere alternatif olarak, rijit profiller / kanallı kayıtlar da açılı destek elemanı olarak kullanılır.
 
Editöre  Açıklama Notu:
 
ASPEN'in şu ana kadar yaptığı diğer başarılı projelerden bazıları şunlardır:
 
Bodrum Milas Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Tenerife, Schiphol, Kiev Boryspol, İstanbul Metro Raylı Sistemleri, İstanbul Mimarlar Odası, Bursa Merkez Bankası, Garanti, Akbank, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası Yönetim Binaları, İstinye Park Alışveriş Merkezi, Galleria, Pelikan Mall, Trump Towers, Nish İstanbul, Torium, Terracity, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Doğuş Otomotiv, Swiss Otel Grand Efes İzmir, Adam Eve Otel, Mardan Palace Oteli, Grant Hyatt Oteli, Hilton Bursa, Divan Otel, Coca Cola Yönetim Binası, Mercedes Benz Pazarlama Merkezi, Gama Güç Sistemleri Yönetim Binası, Unilever İstanbul, Tefken İnşaat Yönetim Binası, Sony Amsterdam Yönetim Binası, Novartis Yönetim Binası, Doğan Holding Yönetim Binası, Pfizer, 
 
ASPEN HAKKINDA:1989'dan beri Türk Yapı Sektörü'ne modern mimarinin gereklilikleri olan malzeme ve uygulama yöntemlerini sunan ASPEN Yapı ve Zemin A.Ş., başarılı uygulamaları ile sektördeki uzman marka konumunu güçlendiriyor.
 
“Mekanı oluşturan tüm boyutlara en kaliteli çözümleri sunma” felsefesinin arkasında duran, bu sayede sektördeki liderliğini koruyan ASPEN; tavan ve zemin ürünleriyle mekanın altını ve üstünü biçimlendirirken, estetik ve fonksiyonelliğin ön planda olduğu bölme duvar sistemleriyle, yapılardaki yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarıyor.
 
ASPEN Yapı ve Zemin Sistemleri'nin konusunda lider marka olarak hedef kitlelerin zihninde konumlanmasında etkili rol oynayan faktörler ise ASPEN'in ilke olarak benimsediği kalite, istikrar, teknoloji ve yenilik anlayışıdır.                                                                                                      

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"
  • 26.12.2023 17:13

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pis ...

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

İstanbul havalimanları 11 ayda yolcusunu 31 milyondan fazla artırdı
  • 19.12.2022 09:20

İstanbul havalimanları 11 ayda yolcusunu 31 milyondan fazla artırdı

Bu yılın 11 ayında 597 bin 279 iç ve dış hat seferiyle toplam 87 milyon 134 bin ...

Sabiha Gökçen'e "Yılın Dijital Havalimanı" ödülü!
  • 29.11.2022 11:34

Sabiha Gökçen'e "Yılın Dijital Havalimanı" ödülü!

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, Bluesky Awards 2022'nin Ha ...

Türkiye'deki hastane binalarının ortalama yaşı kaça indi?
  • 28.11.2022 17:22

Türkiye'deki hastane binalarının ortalama yaşı kaça indi?

Sağlık Bakanlığınca yapılan yeni yatırımlar ve inşa edilen şehir hastaneleri ile ...