maritbet girişmaritbet
Zorunlu deprem sigortası poliçe işlemlerinde adres kodu bilgisi aranacak!

Zorunlu deprem sigortası poliçe işlemlerinde adres kodu bilgisi aranacak!

DASK, zorunlu deprem sigortasında Adres Kodu uygulamasını başlatıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK), zorunlu deprem sigortas poliçesi üretiminde kullanan adres veri tabanı 1 Mart itibariyle Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) ile tam uyumlu hale gelecek. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı,DASK' ın UAVT Adres Kodunun kullanımında ve yaygınlaştırılmasında öncü kurumlardan biri olmak istediğine dikkat çekerek “Tüm kurumlar tarafından standart adres bilgilerinin kullanımına imkan tanıyan bu ortak sistem sayesinde, hizmet seviyemizi yükseltmeyi, sigortalı konutları daha iyi takip etmeyi ve hasar yönetimini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi. 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 1 Mart itibariyle zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde Adres Kodlarını kullanmaya başlayacak. Ev sahipleri Ulusal Adres Veri Tabanı'nda kayıtlı adres kodlarına muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilecekler. Ayrıca, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres sorgulama internet hizmetlerinden de konut sahipleri konutun Adres Kodunu temin edebilirler. Ülke sınırları içindeki tüm adresleri standartlaştıran bu sistem sayesinde konut ile ilgili işlem yapan tüm kurumlar arasında koordinasyon ve entegrasyon daha kolay sağlanabilecek. 

DASK'ın, Adres Kodunun kullanımında ve yaygınlaştırılmasında öncü kurumlardan biri olmak istediğine dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Tüm kurumlar tarafından standart adres bilgilerinin kullanımına imkan tanıyan bu ortak sistem sayesinde sigortalı konutları daha iyi takip etmeyi, hizmet seviyemizi yükseltmeyi ve hasar yönetimini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. Adres Kodu'nu kısaca, bir bağımsız bölüme ait kimlik numarası olarak tanımlayabiliriz. Konut sahibi değişse de konutun Adres Kodu her zaman aynı kalmaktadır. Biz de yazılımımızı 10 haneli Adres Kodunu referans alacak şekilde yeniledik. Konut işlemlerinde Adres Kodu uygulamasının yaygınlaşmasının, vatandaşa sunulan hizmetlerde kalitenin yükselmesine ve operasyonel etkinlik sağlanmasına önemli katkıları olacağını düşünüyoruz” dedi. Adres Kodu kullanımının vatandaşlara ek bir işlem yükü getirmeyeceğini de vurgulayan Yazıcı şöyle konuştu:

“Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isteyen ev sahiplerinin sigorta acentesine ya da banka şubesine gittiklerinde adreslerini tam ve doğru bir şekilde vermeleri gerekiyor. Adreste bir hata yoksa Adres Kodu, Ulusal Adres Veri Tabanı'nda otomatik olarak gözüküyor. Adres hatalıysa internet üzerinden sorgulayarak ya da muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerine başvurarak sistemde kayıtlı adres kodlarına kolaylıkla ulaşabiliyorlar.”

Mükerrer poliçe önlenecek, hasar yönetimi daha etkin hale gelecek 

Adres Kodu'na geçişin DASK'ın sunduğu hizmetleri her anlamda bir adım ileriye taşıyacağını belirten Yazıcı şunları ifade etti:“Öncelikle adres bilgilerinin eksik ya da farklı ifade edilişinden kaynaklanan, hatalı ve mükerrer poliçe üretiminin önüne geçilecek. Aynı zamanda, kapsamdaki konutlar daha kolay takip edilebilecek, yenileme indirimleri otomatik olarak uygulanabilecek, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalan binalar için sehven poliçe üretimi ortadan kalkacak. En önemlisi ise herhangi bir deprem durumunda Zorunlu Deprem Sigortalı konut hasar gördüğünde standart adres kodu sistemi sayesinde ilgili konutun yerini belirlemek ve hizmeti ulaştırmak kolaylaşacak. Bu da hasar yönetimimizi daha da hızlı ve etkin hale getirmemize imkan tanıyacak.” 

Sigortalı sigortasız ayrımı merkezden yapılabilecek

Adres Kodu'na geçişle birlikte sigortalı sigortasız konut ayrımının da kolaylaşacağını sözlerine ekleyen Yazıcı, “Böylece henüz konutunu sigortalamamış ev sahiplerini daha kolay tespit edip onları uyarabileceğiz” diye konuştu.

DASK ve zorunlu deprem sigortası nedir?

Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin meskenlerde yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Zorunlu deprem sigortası, Türkiye'deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 16.000 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.

www.dask.gov.tr

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı
  • 20.10.2023 14:59

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Afet ve ...

DASK'a yapılan hasar ihbarı 314 bini aştı!
  • 02.03.2023 12:10

DASK'a yapılan hasar ihbarı 314 bini aştı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DA ...

DASK'tan deprem bölgesi için "avans ödemesi" hizmeti!
  • 28.02.2023 09:50

DASK'tan deprem bölgesi için "avans ödemesi" hizmeti!

DASK'ta bir ilk olarak, hasar ihbarından inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar ...

DASK'a yapılan hasar ihbarı 222 bine yaklaştı!
  • 20.02.2023 17:09

DASK'a yapılan hasar ihbarı 222 bine yaklaştı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli de ...

Depremlerin etkilediği 10 ildeki konutların yüzde 51,6'sı sigortasızdı!
  • 14.02.2023 14:55

Depremlerin etkilediği 10 ildeki konutların yüzde 51,6'sı sigortasızdı!

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ...

DASK'tan sigortalılara iki alternatif!
  • 22.06.2022 10:31

DASK'tan sigortalılara iki alternatif!

DASK’ın tarihinde bir ilk yaşanıyor. Yeni düzenleme ile metrekare başına sağlana ...