maritbet girişmaritbet
Türkiye’de afet sigortası bulunan konut sayısı 5 milyona yaklaştı!

Türkiye’de afet sigortası bulunan konut sayısı 5 milyona yaklaştı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü İsmet Güngör, Türkiye'de afet sigortası bulunan konut sayısının 5 milyona yaklaştığını belirtti

 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü İsmet Güngör, Türkiye'de afet sigortası bulunan konut sayısının 5 milyona yaklaştığını belirtti.

Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigorta sistemi açısından, kentsel dönüşümü amacı itibarıyla desteklediklerini söyledi.

Şu anda kentsel dönüşümün kurumlarına olumlu etkisinin bulunmadığını anlatan Güngör, gelecekte uygulamanın yaygınlaşmasının, güvenli yapıların oluşmasıyla birlikte konut sigortası sistemine her anlamda pozitif etkisi olacağını düşündüklerini belirtti.

DASK kurulmadan önce Türkiye'deki afet sigortası poliçe sayısının 500 bin olduğunu dile getiren Güngör, ''Şu anda 4 milyon 800 bini geçtik. 5 milyona yaklaşıyoruz. Adet olarak gelinen nokta iyi ancak daha sigortalanması gereken yaklaşık 17 milyon konut var. Dolayısıyla bu anlamda yapacağımız daha çok iş var'' diye konuştu.

Güngör, 18 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu gereğince''zorunlu deprem sigortası yaptırmayanların elektrik ve su aboneliği alamamasına'' yönelik işleyişin, sisteme çok ciddi katkı sağladığını kaydetti.

''Artçılar, sigortaya yönlendiriyor''

Güngör, genel olarak Batı illerinde afet sigortası yaptırma oranının daha yüksek olduğunu, Doğu'nun ise biraz daha geride kaldığını bildirdi.

En çok sigortalı konutun Bolu ile Düzce'de bulunduğunu dile getiren Güngör, bu illerin ardından da İstanbul ile Yalova'nın geldiğini bildirdi.

Van'da deprem konusunda büyük bir travma yaşanmasına rağmen sigorta sayısında bekledikleri artışın gerçekleşmediğini ifade eden Güngör, ''Van'da yaptırılan sigorta oranı yüzde 19 civarında. Ülke ortalaması ise yüzde 30. Dolayısıyla Van'daki artışın yeterli olmadığını düşünüyoruz'' dedi.

Depremin ardından meydana gelen artçıların vatandaşları sigortaya yönlendirdiğine de işaret eden Güngör, ''Büyük depremlerden sonraki yaklaşık 3 aylık dönemde yukarı doğru bir ivmenin olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.

''Yeni Zelanda'nın gerisinde, Kaliforniya'nın ötesinde''

Türkiye'deki sigortalılık oranının gelişmiş bölgelerin bazılarına göre düşük, bazılarına göre de yüksek olduğunu belirten Güngör, ''Örneğin Yeni Zelanda'da yüzde 90'ların üzerinde sigortalılık oranı görüyoruz. Diğer taraftan Kaliforniya'ya baktığımızda sürpriz şekilde oranların yüzde 15 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Tayvan'da da bize çok benzer olarak sigortalılık oranı yüzde 30'' dedi.

Türkiye'de sigorta yaptırmak istemeyenlerin ''nedenlerini'' belirlemek için 5 yılda üç kamuoyu araştırması yaptıklarını da anlatan Güngör, şunları kaydetti:

''Bunları sadece bir nedene bağlamamız mümkün olmuyor. Ancak 4-5 ana başlıkta değerlendirebiliriz. Bunların başında ise 'Ben öldükten sonra sigortaya ne ihtiyacım var' anlayışı geliyor. Bunun haricinde de 'deprem sigortası pahalı', 'ben sağlam zeminde oturuyorum' gibi nedenleri öne sürüyorlar.''

Esra Altınmakas -AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da DASK'lı konut sayısı şaşırttı!
  • 27.10.2017 11:21

İstanbul'da DASK'lı konut sayısı şaşırttı!

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. N. Şerif Çakırsoy, İstanbul'da ...

DASK yapmayana elektrik yok!
  • 27.10.2017 10:36

DASK yapmayana elektrik yok!

Zorunlu Deprem Sigortası'nda sistem değişiyor, primler elektrik faturaları üzeri ...

Çanakkale sallandı, DASK rakamları ortaya çıktı!
  • 10.02.2017 10:03

Çanakkale sallandı, DASK rakamları ortaya çıktı!

Çanakkale Ayvacık'taki depremlerin ardından Türkiye'deki şehirlerin DASK rakamla ...

Kendinizi güvenceye alın, DASK'lanın!
  • 24.11.2015 11:33

Kendinizi güvenceye alın, DASK'lanın!

DASK, bugüne kadar 162 milyon liranın üzerinde tazminat ödedi. Ancak mevcut yapı ...

2018’e kadar DASK’lı konut ve işyeri sayısı 9.5 milyona çıkacak!
  • 26.06.2013 11:31

2018’e kadar DASK’lı konut ve işyeri sayısı 9.5 milyona çıkacak!

Onuncu Kalkınma Planı'na göre, zorunlu deprem sigortasına dahil olan konut ve iş ...

DASK yaptıran konut sayısı 5 milyona yükseldi!
  • 15.03.2013 13:13

DASK yaptıran konut sayısı 5 milyona yükseldi!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de doğal afet sigortası yaptırılan konu ...