maritbet girişmaritbet
Konuta otomobil kadar değer vermiyoruz, sigorta primini bile sormuyoruz

Konuta otomobil kadar değer vermiyoruz, sigorta primini bile sormuyoruz

Trafik sigortasında yüzde 75, kaskoda yüzde 30 olan sigortalılık oranının konutlarda yüzde 15’i geçemediğinden yakınan sigortacılar, bunu da konutu koruma ihtiyacının daha az hissedilmesine, primler hakkında yanlış bilgi sahibi olunmasına bağlıyor

 

 
SİGORTACILAR, otomobil sigortası kadar konut sigortası satılamamasından şikayetçi. Sigorta sektörü temsilcileri bunun da nedenini, konutu koruma ihtiyacının daha az hissedilmesine, primler hakkında yanlış bilgi sahibi olunmasına ve konut kredisi kullanım oranlarının düşüklüğüne bağlıyor. Türkiye'de sigortalanabilecek toplam 13 milyon konutun sadece yüzde 15'i konut sigortası yaptırıyor. Sigortacılar, zorunlu trafik sigortasında yüzde 75, kasko sigortasında yüzde 30 ve zorunlu deprem sigortasında yüzde 25 olan sigortalılık oranının maalesef konutlarda yüzde 15'i geçemediğinden yakınıyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sadece 2 milyon konutun sigorta yaptırdığını belirterek, “Bu rakamın yüzde 95'e varan kısmı ise bina sahibi kişilerin yaptırdıkları poliçelerden oluşuyor” dedi.
 
2 milyon konut sigortalı
Mustafa Su, otomobil sigortasına olan ilginin konut sigortasından daha fazla olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trafik kazalarının çok sık yaşanması, araç hırsızlığının yaygın olması gibi nedenler hasar frekansını artırmakta. Bu da araç sahiplerini, araçlarını daha fazla korumaya yöneltmekte ve sigortayı önemli bir ihtiyaç haline getirmekte. Oysa konutta hasar frekansı daha düşük ve buna paralel olarak evi koruma ihtiyacı da daha az hissediliyor. Ancak düşük frekansa sahip olmasına rağmen olası bir hasarın yüksek maliyetlere ulaşabileceği de bir gerçek.”
Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, konutlarda sigortalılık oranının İstanbul ve Ankara'da çok daha yüksek, kırsal kesimde ise sigortalı konut sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
 
Günde 50 kuruşa sigorta
Ragıp Yergin, konut sigortasının prim tutarı hakkında bilgi vererek, “İnşaat maliyeti 100 bin TL olan bir konutun paket sigorta primi 150-200 TL aralığındadır. Kaba bir hesapla günde ortalama 50 kuruş maliyet ile konut sigortası yaptırılabilir” dedi. Ragıp Yergin, tüketicilerin hem konut sigortasını tanımadığını hem de pahalı olduğuna yönelik yanlış kanıya sahip olduklarını da ifade ederek, “Zorunlu deprem sigortası ve kasko ürünlerini tanıtmak için yapılan yoğun iletişim çalışmalarının konut sigortaları için de planlanması gerektiğine inanıyorum” dedi. Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, Türkiye'de 13 milyona yakın konut bulunduğunu ve bu konutların yüzde 15'inin sigortalı olduğunu söyledi. Bul, “Zorunlu deprem sigortasında bu oran biraz daha yüksek, yüzde 27'ler seviyesinde. Bu rakamlar aslında bireysel sigortalar alanındaki potansiyelin önemli bir göstergesi” dedi. Ertuğrul Bul, konut sigortalarında primlerin kasko ile karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde kaldığını da vurgulayarak, “Ortalama 240 TL'ye konut ve eşyalar teminat altına alınabilir” şeklinde konuştu.
 
Tüketici fiyatlar hakkında yanlış önyargıya sahip
LİBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, depremi derinden hissetmiş ve trafik kazalarının yoğun yaşandığı Türkiye'de, tüketicinin oto ve zorunlu deprem sigortası hakkında daha bilgili olduğunu belirterek, “Konut sigortalarının gelişememesinin önündeki engel , tüketicilerin bu ürün grubunun fiyatları hakkında yanlış önyargıya sahip olması. Konut bedeliyle araç bedellerini kıyaslayan tüketiciler, konut poliçelerinin primlerini yüksek zannediyorlar” diye konuştu.
 
Konut sigortası temel bireysel ürünlerden biri
ZURİCH Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, Türkiye'de sigortalanma oranının düşük olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “72 milyon nüfus ve 29 yaş ortalaması ile gelişen ekonomi birlikte düşünüldüğünde büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla'nın da artmasıyla birlikte kişi başına düşen prim üretimi de artacak. En temel bireysel ürünlerden biri olan konut sigortasında sigorta yaptırma oranı da yükselecek.”
 
Konut kredisine paralel sigorta oranı da artar
AXA Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, Türkiye'de konutların sigortalanma oranının düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunun da nedeni gelişmiş ülkelerde satın alınan konutların tümüne yakın bir bölümünün mutlaka ya mortgage kurumu ya da banka kredileri ile finanse edilmesi neticesinde ; konutların bu anlaşmanın süresince finans kurumu lehine sigortalanması gerçeğidir. Ülkemizde de yeni konutların finansal sistem tarafından kredilendirilmesi ile birlikte sigortalılık oranı artacaktır. Ayrıca kişi başı milli gelirin artması ; eğitim, sigorta şirketlerinin bu konudaki tanıtımlarının yoğunlaşması gelişmeyi sağlayacak.”
 
Çok düşük primlere geniş teminat veriliyor
ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigorta primlerinin Türk sigorta sektörü tarihindeki en düşük değerinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sektörde yaşanan fiyat odaklı rekabet, sigorta şirketlerini olumsuz etkilese de tüketicilere şu an çok düşük rakamlara, çok geniş teminatlar sunulmakta. Ülkemizde sigorta artık sadece üst kesimin karşılayabileceği bir hizmet değil. Örneğin, birinci derece deprem bölgesindeki 80 bin TL değerindeki bir ev, içindeki 20 bin TL değerindeki eşya ve 2 bin TL değerindeki elektronik cihaz için konut sigortasının yıllık brüt primi sadece 149 TL.”
Kaynak: Hürriyet
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz