maritbet girişmaritbet
Parkede Türkiye’nin renk tercihi meşe tonları!

Parkede Türkiye’nin renk tercihi meşe tonları!

Türkiye’nin her bölgesine zemin çözümleri sunan DesignFloor, illere göre satış oranları ile Türkiye’nin parke renk haritasını ortaya çıkardı.

Buna göre, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yerel mimariye paralel olarak beyaz ve açık tonlardaki zemin kaplama ürünleri rağbet görürken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da koyu tonlardaki ürün grupları ve parlak parke ürünleri tercih ediliyor.  İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinde daha doğal ve nötr meşe tonları; Türkiye'nin her yerinden göç alan bir bölge olan Marmara'da ise, Anadolu'daki tüm tasarım yönelimlerini görebildiğimiz eklektik bir tüketici renk yönelimi söz konusu.

Teknolojinin de ilerlemesiyle son 15 yıldır Türkiye'de kullanım oranı oldukça artan lamine ve laminat parkeler, bugün büyük bir sektöre dönüşerek 1 milyar dolarlık hacme ulaştı. Avrupa'da Almanya'nın ardından en büyük ikinci laminat parke üreticisi konumunda yer alan ülkemizde büyümenin getirisiyle daha bilinçli ve aktif bir tüketici kitlesi oluşuyor. 

Türk toplum yapısının çok kültürlülüğü, tüketici tercihlerinde bölgelere göre değişen karma bir yapıyı işaret ediyor. Türkiye'nin her bölgesine zemin çözümleri sunan DesignFloor, son 5 yıldaki satış verilerini görselleştirerek, bölgelere göre parke satış ve tercih oranlarını gözler önüne seren bir araştırma yaptı.

Geleneksel mimari estetik eğilimleri biçimlendiriyor

Uzun yıllardır Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı ürün gruplarına ilgi gösterildiğini gözlemlediklerini belirten DesignFloor Genel Direktörü Fatih Aslan, yerel mimari ve bölgedeki iklim yapısının zemin çözümlerindeki tercihlere yön verdiğini ifade etti.  Fatih Aslan şu ifadeleri kullandı: “Bölgelerin parke seçiminde öncelikli etkenin geleneksel mimari olduğundan söz edebiliriz. Kullanıcılar bilerek ya da bilmeyerek yaşadıkları bölgenin mimari geleneği ile örtüşen modelleri tercih etme eğilimi gösteriyor. Örneğin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yerel mimariye paralel olarak beyaz tonlardaki zemin kaplama ürünleri rağbet görürken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde koyu tonlardaki ürün gruplarının ve parlak parke ürünlerine daha fazla ilgi olduğunu gözlemliyoruz. Daha doğal ve nötr meşe tonları ise İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinden daha fazla rağbet görüyor. Koyu tonlardaki parkelerimizin ve parlak parkelerimizin satışının yüksek bir oranını Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden elde ediyoruz.  Açık ve beyaz ve açık tonlardaki ürünler, tüm ülke genelinde ilgi görüyor da olsa, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ağırlıklı satış oranı ile bu bölgelerin beyaz tonlara eğilim gösterdiğini net bir biçimde görebiliyoruz. Marmara bölgesinde ise Türkiye'nin her yerinden göç alan bir bölge olduğu için Anadolu'daki tüm tasarım yönelimlerini görebildiğimiz eklektik bir tüketici yönelimi var”

Sıcak iklimlerde ferah renkler,  zorlu iklimlerde koyu renkler 

İklim gibi coğrafi koşulların da tüketicilerin estetik algısı ve ürün seçimlerinde çok etkili olduğunu söyleyen Aslan,  mimari yapılanmanın iklim koşullarına göre değişen farklı yapı tasarımları doğurduğunu ve bu doğrultuda tüketici eğilimlerinin iklim ile de direkt bağlantısı olduğunu kaydetti. Fatih Aslan, “Bu farklılıkların oluşturduğu yerel mimari gelenekler, günümüz modern yapılarının iç mekan tasarım tercihlerinde yansımalarını gösteriyor. Zorlu iklim şartlarına sahip bölgeler sağlamlık ve korunma hissi oluşturan koyu tonlardaki zeminleri tercih ederken, sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde ferahlık hissi oluşturan beyaz ve açık tonlardaki parkelerin tercih edildiğini görüyoruz.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Peli Parke'nin yeni tasarımlarıyla mekanların havası değişiyor!
  • 23.10.2021 17:29

Peli Parke'nin yeni tasarımlarıyla mekanların havası değişiyor!

Tasarımın hayata dokunduğu her alanda ürünleriyle dikkat çeken Peli, t ...

Parke temizliği nasıl yapılmalı?
  • 22.09.2021 16:40

Parke temizliği nasıl yapılmalı?

Parke temizliğinde su ve sert fırça kullanımı parkelerin ömrünü kısaltıyor. ...

Parkelerde yeni trend: Doğal ahşap görünümlü tonlar
  • 18.09.2021 16:00

Parkelerde yeni trend: Doğal ahşap görünümlü tonlar

Mekanların tasarım ve dekorasyon detaylarının vurgulanmasında önemli işlevleri o ...

Parkede dijitalleşme satışlarda %55 artış sağladı
  • 12.08.2021 09:23

Parkede dijitalleşme satışlarda %55 artış sağladı

DesignFloor Genel Direktörü Fatih Aslan, parke sektöründe online teknolojilere t ...

Kaindl, DesignFloor güvencesiyle yeniden Türkiye’de!
  • 29.04.2021 11:21

Kaindl, DesignFloor güvencesiyle yeniden Türkiye’de!

Dünyanın köklü zemin kaplama markalarından Kaindl, DesignFloor güvencesiyle yeni ...

DesignFloor’dan parkelerde sürdürülebilirlik vurgusu!
  • 17.03.2021 07:45

DesignFloor’dan parkelerde sürdürülebilirlik vurgusu!

DesignFloor’un parke teknolojisi, yalnızca sürdürülebilir orman yönetimine uygun ...