maritbet girişmaritbet
İMSAD'a göre üretim yüzde 29,7 oranında arttı!

İMSAD'a göre üretim yüzde 29,7 oranında arttı!

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı.

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Haziran 2021 Sektör Raporu'na göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 67,2 artış gösterdi. 2021 yılının ilk 4 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında iç pazarda inşaat malzemelerine talebin göreceli olarak beklentilerin üzerinde gerçekleştiği, devam eden işler ve yenileme çalışmalarının talebi canlı tuttuğu belirtilen raporda ayrıca, yılın ikinci yarısında inşaat sektörü ve dolaylı olarak inşaat malzemeleri sanayisini şekillendirecek 9 unsura dikkat çekildi.  

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Haziran 2021 Sektör Raporu'nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 67,2 artış gösterdi. Geçen yılın nisan ayında salgının en sert etkileri yaşanmış ve tam kapatma önlemleri ile sanayi üretimi neredeyse durmuştu. 2021 yılı nisan ayında söz konusu baz etkisine bağlı olarak yüksek bir büyüme gerçekleşti. İnşaat malzemesi sanayi üretimi nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 67,2 arttı.   

2021 yılının ilk 4 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. İç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep artışı bu süreçte etkili oldu. 2021 yılının ilk 4 ayında 22 alt sektörün tamamında üretim 2020 yılı ocak-nisan dönemine göre arttı.           

2021 yılı ocak-nisan döneminde tüm alt sektörlerin üretimi aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlarda artış sergiledi. En yüksek üretim artışı yüzde 69,7 ile tuğla ve kiremit sektöründe gerçekleşti. Kilit ve donamım eşyası üretimi yüzde 62,2, demir çelik radyatör üretimi yüzde 53,1 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 51,8 arttı. Isıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 43,1, çimento ve betondan eşyalar üretimi yüzde 41,8, yalıtımlı kablolar üretimi ise yüzde 41,1 büyüdü. Yılın ilk 4 ayında diğer alt sektörlere göre daha yavaş üretim artışı gösteren ürünler çimento, metal yapı ve yapı parçaları ile düz cam ve yalıtım camları oldu.     

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısını 9 unsur şekillendirecek       

İnşaat sektörü, inşaat malzemeleri sanayisindeki gelişmelerde de belirleyici oluyor. Yılın ilk yarısında iç pazarda inşaat malzemeleri talebi göreceli olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Devam eden işler ve yenileme çalışmaları talebi canlı tuttu. 

Yılın ikinci yarısında ise inşaat sektörünü ve dolaylı olarak inşaat malzemeleri sanayisini şekillendirecek 9 unsur bulunuyor: Normalleşme adımları ve salgının kontrol altına alınarak sonbaharda tam açılmaya ulaşılması inşaat sektörünü de olumlu etkileyecek. Alınan yapı ruhsatlarında son üç yılın en yüksek dönemsel verileri gerçekleşti. 

Özellikle konut tarafında alınan yapı ruhsatları yeni başlangıçlar için ümit veriyor. Diğer yandan yenileme ve güçlendirme faaliyetleri yılın geri kalanında da canlı kalmaya devam edecek. Yüksek enflasyon ve konut fiyatlarında buna bağlı olarak yaşanan artışlar piyasada arz talep dengesini olumsuz etkilemeye başladı. Yine enflasyona bağlı olarak yükselen inşaat maliyetleri de yeni başlangıçları sınırlamaya devam edecek. Kamunun bütçe olanakları içinde yatırımları yılın ikinci yarısında da zayıf kalacak. Yüksek enflasyona bağlı olarak oluşan yüksek faiz oranları giderek kalıcı hale geliyor. Yüksek faizler hem arz hem de talep tarafını olumsuz etkileyecek. Kredi talebinde de düşüş sürecek. Haziran ayı itibarıyla mevcut işler ile alınan yeni iş siparişleri de geçen yıllar ile karşılaştırıldığında düşük kalıyor. Bu beklentiler ve değerlendirmeler çerçevesinde inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri iç pazarı için sınırlayıcı unsurların daha ağır basacağı öngörülüyor.  

İnşaat sektörü istihdamında iyileşme devam ediyor      

İnşaat sektörü istihdam seviyesi sektördeki iş faaliyetleri için önemli bir gösterge oluyor. İnşaat sektöründe istihdam seviyesi büyüme yıllarında2 milyonun üzerinde gerçekleşiyor. 2017 yılı temmuz ayında 2,4 milyon ile istihdamda en yüksek seviyeye ulaşıldı. 2018 ve 2019 yıllarında inşaat sektöründeki küçülme ile istihdam da 2 milyonun altına indi. 2020 yılında salgın nedeniyle sektörde istihdam nisan ayında 1,12 milyon ile en düşük seviyesine inip ardından artışa geçti. Yeni yılda ise mart ve nisan aylarında istihdam 1,8 milyonun üzerine çıkarak sektördeki toparlanmaya işaret etti.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İMSAD'a göre üretim yüzde 29,7 oranında arttı!
  • 04.07.2021 07:45

İMSAD'a göre üretim yüzde 29,7 oranında arttı!

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen ayl ...

Türkiye İMSAD'dan '1-7 Mart Deprem Haftası' açıklaması
  • 01.03.2021 09:46

Türkiye İMSAD'dan '1-7 Mart Deprem Haftası' açıklaması

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Depreme karşı mücadelede ihtiyacımız, o ...

Kastamonu'da 4,5 büyüklüğünde deprem
  • 12.02.2021 10:47

Kastamonu'da 4,5 büyüklüğünde deprem

Kastamonu Valisi Avni Çakır, "Tüm ilçelere ulaştık. Herhangi can ve mal kaybımız ...

İzocam, sağlıklı yalıtımın önemine dikkat çekti
  • 21.01.2021 10:36

İzocam, sağlıklı yalıtımın önemine dikkat çekti

İzocam, Enerji Tasarrufu Haftası’nda, EUCEB sertifikalı mineral yün bazlı yalıtı ...