maritbet girişmaritbet
Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi olur mu sorularının cevapları "Emlak balonu 2021'de patlar mı" yazımızda

Emlak balonu patlar mı yoksa uçar mı sorusu aslında Türkiye'de her dönem sorulan bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Emlak balonu nedir sorunun cevabı, arz noktasında üretimin talepten daha fazla olmasıdır. Fiyatların ve konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği, doygunluk, bölgesel üretimin fazlalığı gibi konular emlak balonunu tetikleyen etkenlerdir. Emlak balonu 2021 yılında da patlamaz. Çünkü, devletin gerçekleştirdiği konut kredisi kampanyasıyla birlikte biriken stokta çok ciddi erime yaşandı. Bu da emlak balonunun patlama ihtimalini ortadan kaldırmış oldu.

Emlak balonu patlarsa ne olur?

Emlak balonu patlarsa ne olur sorusu aslında Türkiye genelinde gerçekleşmeyecek bir ihtimali anlatıyor. Türk insanının gayrimenkule olan güveni, yabancı yatırımcının vatandaşlık fırsatıyla Türkiye'de çok sayıda gayrimenkul yatırımı yapması, kentsel dönüşüm ihtiyacı kapsamında yeni binaların üretilmesi, emlak balonu kelimesini ortadan kaldırıyor. Türkiye emlak balonu açısından patlaması en güç ülkeler arasında yer alıyor. Amerika'da emlak krizi olarak yaşanan krizin temel sebeplerinden birisi de mortgage finansman modeli noktasında yapılan hatalar olmuştu.

İstanbul emlak balonu

İstanbul emlak balonu kapsamında Beylikdüzü-Esenyurt-Kartal bölgelerinde hayata geçirilen projeler gösterildi. Her ay ve yıl TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamları rekor kırmaya devam ediyor. Esenyurt, İstanbul'da bir aylık süreçte en fazla konut satışının gerçekleştiği ilçe olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Esenyurt bölgesinde bir emlak konusundan bahsetmenin imkanı yok. Öte yandan Kartal bölgesi, metro projesinden sonra büyük bir ivme kazandı. Beylikdüzü bölgesinde de satışlar tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul genelinde patlaması muhtemel bir emlak balonu bulunmamakta.

Emlak balonu gerçek mi?

Emlak balonunun İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de patlaması neredeyse imkansız. Bu olayın gerçekleşmesi için çok az sayıda konutun satılıyor olması gerekiyor. Son dönemde yabancıların satın aldığı konutların sayısı bir hayli yüksek seviyede. O açıdan yerli yatırımcının beklemesi, konutların biriktiği ve balon oluşturduğu anlamına gelmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı cazibesi, bu noktada gayrimenkul satışında vites yükseltiyor. Yıllardır bir dedikodu gibi kulaktan kulağa dolaşan emlak balonu hikayesi de pandemi döneminde gerçekleştirilen kampanyayla bir anlamda son buldu. Özellikle İstanbul'da bir balon söz konusu olsaydı, inşaat şirketleri yeni projelere başlamazdı. Büyük markalar, son dönemde yeni projelerini satışa sunma konusunda hızla ilerliyor.

emlaktasondakika.com / Özel Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?
  • 25.03.2022 09:12

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık para ve banka istat ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...