maritbet girişmaritbet
Yurt dışında 'garantör' olmadan ev kiralamak çok zor!

Yurt dışında 'garantör' olmadan ev kiralamak çok zor!

Gayrimenkulde mesafe kavramının kalmadığını ispatlayan Türk gayrimenkul yatırımcısı dünyanın her yerinde mülk satın alıyor ya da kiralıyor.

Yurt dışı projelerde çok cazip ödeme seçenekleri veya perakende gayrimenkullerin zaman zaman çok uygun fiyatlara inmesi ev alacakları satın almaya yöneltse de kiralık evler revaçta. Özellikle kısa dönemli eğitim, sağlık, turizm, kısa dönemli çalışma gibi nedenlerle yurt dışını tercih edenler ya Arbn gibi uygulamalarla ev kiralıyor ya da ev arama sürecine başlıyor. 

Peki yurt dışında, hiç tanımadığı bir ülkede ev kiralayacak olan ve o ülkeye ‘yabancı' kalan misafirlerin  ev kiralarken nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Birçok şirkette Satış & Pazarlama Müdürü ve Genel Müdür koltuğuna oturan Ayşe Fügen Arda, Emlaktasondakika.com'a özel konuyla ilgili bilgiler verdi. 

KİRALADIĞINIZ EV, GELİRİNİZİN 3'TE 1'İNDEN YÜKSEK OLMASIN!

Yurt dışında ev alırken ya da kiralarken mutlaka bir danışmana danışılması gerektiğini belirten Arda, ev kiralamanın çok zor olabildiğini söyledi. 3'te 1'inden yüksek kira bedeli olan bir evi kiralamanın zor olabileceğinin altını çizdi. Ayşe Fügen Arda "Ayrıca bazı durumlarda ev sahibinin depozito paranıza el koyma hakkı var" şeklinde uyarılarda bulundu. 

Ayşe Fügen Arda “İlk olarak şunu belirtmek lazım, ilanlara asla aldanmamak gerekiyor. Yurt dışından ev kiralamak istiyorsanız mutlaka profesyonel bir gayrimenkul danışmanından destek almalısınız. Yurt dışında ev kiralamak, bazen çok kolay bazen de oldukça zor olabiliyor. Bu durum ülkeden ülkeye değişse de özellikle birçok Avrupa şehrinde ortak prosedürleri görmek mümkün. Örneğin bir garantör gerekliliği var. Bizdeki “kefil” benzeri garantörler olmadan ev kiralamak çok zor. Bu garantörün o ülkenin vatandaşı olması gerekiyor" dedi. 

3 AYLIK KİRA BEDELİNİN BANKADA BLOKE OLMASI ŞARTI!

"Yine gelirinizin 3'te 1'inden yüksek kira bedeli olan bir evi kiralamakta güçlük çekebilirsiniz. Depozito konusunda ise çok katı kurallar var. Bazı ülkelerde en az 3 aylık kira bedelinin bankada bloke olma şartı bulunurken, bazı yerlerde bu süre 1 yıla kadar çıkabiliyor. Paranın ise o ülkenin bankalarından birinde durması lazım. Yani hesabınız yoksa, bankadan hesap açtırmanız gerekiyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız, sözleşme bitiminde paranızı geri alabiliyorsunuz. Sözleşme demişken, sözleşme kurallarına uymak zorundasınız yoksa ev sahibinin depozito paranıza el koyma hakkı var. Örneğin 1 yıllık sözleşme yaptınız ve kafanıza göre 8. ayda çıkmaya kalkarsanız, ev sahibi arada kalan farkı depozitonuza el koyarak tahsil edebilir” açıklamasında bulundu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yurt dışında 'garantör' olmadan ev kiralamak çok zor!
  • 09.11.2018 16:03

Yurt dışında 'garantör' olmadan ev kiralamak çok zor!

Gayrimenkulde mesafe kavramının kalmadığını ispatlayan Türk gayrimenkul yatırımc ...