maritbet girişmaritbet
Yükselen maliyetler inşaat yapmayı zorlaştırıyor!

Yükselen maliyetler inşaat yapmayı zorlaştırıyor!

Son dönemde artan inşaat maliyetleri, müteahhitleri zora soktu. Piyasada oluşan maliyet dalgalanması nedeniyle konut fiyatları yükseliyor.

Son dönemde büyük bir çıkış içerisinde olan gayrimenkul sektörü, bugünlerde artan inşaat maliyetlerini konuşuyor. Özellikle metropol şehirlerde yükselen arsa fiyatları, konut satış rakamlarının fırlamasına en büyük etken olarak gösteriliyor. Ayrıca kaba inşaat maliyetlerinde yükselen hazır beton ve çimento fiyatları da, sektörün önemli problemleri arasında yer alıyor.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz inşaatın önde gelen isimleri, artan inşaat maliyetlerini firma olarak bir yere kadar sübvanse ettiklerini ancak bir noktadan sonra bu yükselişin, fiyatlara olumsuz yansıdığını söyledi.

İşte o isimlerinin konuyla ilgili görüşleri…

tahir tellioğlu

Tahir Tellioğlu

İMKON Başkanı

"İnşaatlardaki ana maliyet artışı arsa fiyat artışı ve arsa üretilmeyişidir. Vergilerin yüksekliği de buna etken. Daha kısa süreçte değerlendirecek olursak demir ve çimento artışları da konut fiyatlarını etkiliyor. İnşaat maliyeti hesaplamalarında bu artışlar ciddi hatalara neden oluyor. Tüm şartlar belli ancak demirin 1200 liradan 1600 liraya çıkması, çimento fiyatlarının bölgesel olarak yüzde 30 artması ciddi manada sıkıntıya neden oluyor. Buna bir tedbir alınması gerekiyor"

bursa beton genel müdürü fatih vardar

Fatih Vardar

Bursa Beton Genel Müdür

"Beton fiyatlarındaki artışın temel sebeplerini asgari ücretin artışı ve betonun hammadde girdilerindeki (çimento, kimyasal katkı, agrega vb.) artışları olarak özetleyebiliriz.Güney Marmara'nın beton ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan Bursa Beton olarak kendi hinterlandımızda çok yüksek fiyat artışları ve çok yüksek beton fiyatları bulunmamakta. Çünkü pazarda aşırı bir rekabet söz konusu. Bunun yanı sıra betonun konut maliyetlerindeki payı yüzde 4'ü geçmemekte. Konutun satış fiyatı üzerinden bakıldığında da betonun maliyeti yüzde 1'lere kadar düşüyor. Bu bağlamda konut fiyatlarında gözlemlenen artışı beton fiyatlarındaki artışa bağlamamak gerekir"

inanç kabadayı

İnanç Kabadayı

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı

"Birinci etken döviz kaynaklı proje maliyetlerinin yaklaşık yüzde 7 ile 8-10 beton kaynaklı sebeplerden dolayı genel olarak maliyetleri artırıyor. Son 1 yıldaki dövizdeki tırmanışta maliyetleri yükseltiyor. Çimentodaki artış, ham madde arz-taleple ilgili. Büyükşehirlerde, merkezi lokasyonlarda arsa arzında ciddi bir daralma var. Arsadan kaynaklı maliyetleri azaltmak gerek. Satış fiyatlarının yüzde 80'ini neredeyse ara maliyetleri oluşturuyor. O nedenle kentsel dönüşüm süreci çok önemli bir konuma geliyor. Arsa kaynaklı maliyetlerin azalması için kentsel dönüşüm en önemli gündem diyebiliriz"

kaan yücel

Kaan Yücel

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü

"Fiyatlarda dönemsel artışlar oluyor aslında. Geçmiş dönemde yaz başlarında artan fiyatlar daha sonra gerilerdi. Malzeme üreticileri de bu dönemi bir fırsat olarak gördüğü için fiyatlarda bir oynama oluyordu. Ancak bu sene demir çelik fiyatları aşırı şekilde yükseldi. Ancak demir çelik fiyatı Türkiye kaynaklı değil. Özellikle Çin, uzunca bir süre malzemeyi kısınca fiyatta yükseliş oldu. Onun dışında ekstra bir oynama olmadı. Dönemsel olarak çimento artış olacaktır. Bu dönemde özellikle mıcır zor bulunuyor. Genel olarak konut fiyatının yüksek olmasının nedeni arsa. İnşaat maliyetleri dışında çok gider var"

altan elma

Altan Elmas

Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı

"İnşaat maliyetlerinde artış hep var. 25 yıldır bu sektördeyim, geriye geldiğini hiç görmedim. Bazen demir çelik rakamları düşer, bazen metale dayalı fiyatlar geri gelebiliyor ancak genelde bir artış söz konusu. Yüzde 30-35'lik bölüm zaten işçilik maliyetleri ki hiç geri gelmedi. Çimentonun fiyatı talep gördükçe artıyor. Son 2-3 yıldır hep bir artış içerisinde. İnşaat maliyetleri maalesef hep yükseliyor. Bu artış bizleri rahatsız ediyor çünkü her yükselişi fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu da konut alınabilirliğini azaltıyor. Biz, konutları daha alınabilir hale getirmek için uğraşıyoruz"

ziya yılmaz

Ziya Yılmaz

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı

"İnşaat maliyetlerinin artmasının en büyük nedenleri arazi ve kalitenin getirdiği maliyet. 8-10 yıl önceki inşaatlar bugün yapılmıyor. Hem statik olarak hem ürün olarak. Türkiye'ye bakıldığında dünya standartlarında konut üretiliyor. Zaman içinde kalite artınca maliyetlerde yükseliyor. Ancak kaliteyle birlikte binaların hem kendi, hem de iç ömrü uzamış oluyor. Ancak maliyetleri artıran en büyük etken arazi fiyatları diyebiliriz"

akın karali

Akın Karali

Metal Yapı Konut Genel Müdürü

"Maliyetler aslında, ana maliyet demir çimento beton. Yan maliyetlerde artıyor. Ne yaprasanız yapın 1500 liradan aşağıya artık normal bir maliyet yok. Genel olarak yükselen bir maliyet tablosu var. Bu da ciddi bir şekilde fiyatlara yansıdı. Maliyetlere bağlı olarak fiyatlara yüzde 10'luk bir yansıma oldu. Arsa sahipleri yüzde 70'e varan isteklerde bulunuyor. Dengeli düşünmek lazım. Arsalardaki yüksek maliyetlerde fiyatlara olumsuz yansıyor"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yükselen maliyetler inşaat yapmayı zorlaştırıyor!
  • 18.05.2016 13:35

Yükselen maliyetler inşaat yapmayı zorlaştırıyor!

Son dönemde artan inşaat maliyetleri, müteahhitleri zora soktu. Piyasada oluşan ...