maritbet girişmaritbet
Yükselen dolar kuru gayrimenkul sektörünü etkiler mi?

Yükselen dolar kuru gayrimenkul sektörünü etkiler mi?

Doların 2.50 seviyelerinde seyretmesi, inşaat ve gayrimenkul sektöründe nasıl bir etki oluşturur sorusunu ortaya çıkardı.

Türk ekonomisinin lokomotifi olan gayrimenkul ve inşaat sektörü hareketli günler geçirmeye devam ediyor. Sıfır ve ikinci el satışlarda rekor denilecek rakamlar açıklansa da yükselen doların alımları yavaşlatabileceği konuşuluyor.

15 milyar lira cebimizden mi çıkacak?

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesinin akabinde fırlayan doların önümüzdeki günlerde nasıl bir sürpriz yapacağı merak ediliyor. Türk ekonomisinin bunu rahatlıkla kaldıracağı belirtilse de konut sektörü üzerinde nasıl bir etki bırakacağı şimdiden çarpıcı açıklamaların gelmesine neden oldu.

Konut alıcılarının belli bir süre beklemeye geçeceği söylense de yabancı ilgisinin artması bu açığı kapatabilir. Çünkü, TL dışındaki dövizle yatırım yapan yabancılar için doların yükselişi, olumlu bir gelişme olarak adlandırılabilir.

Gayrimenkul sektörü, artan döviz kuru için ne diyor?

Ali Ağaoğlu

Ağaoğlu Şirketler Grubu

Dövizin geldiği nokta kısa dönemde 2.50 seviyeleri. Ucuz döviz, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesinde sorun olur. Dövizin ucuz olması hepimizin işine geliyordu ancak sürdürülebilir ekonomide ucuz döviz çok iyi bir tablo değil. O nedenle dövizin 2.50 seviyelerde olması normal. Tek sorun birden yükselmesi, insanlarda ne oluyor dedirtti. Genele bakıldığında Türk ekonomisini etkileyecek bir durum söz konusu değil. O nedenle yükselişin uzun vade de olumu olacağını düşünüyorum.

Ahmethan Yılmaz

24 Gayrimenkul CEO'su

Yabancıların Türkiye'ye olan ilgisi her geçen gün artıyor. Yükselen dolar kuru da bu ilgiyi yükseltecek. Önümüzdeki dönemde fiyat artışları olabilir. Bunu gören yerli yatırımcı daha hızlı davranıp konut alımını erkene çekebilir.

Ömer Faruk Çelik

KONUTDER Başkanı

Döviz borcu kaynaklı kur artışı inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor. Listeye kur farkı da eklenince inşaatçılar bir anda zarar etti. Diğer tartışmaları bir kenara bırakıp dövizin stabil hale gelmesini sağlamalıyız.

Coşkun Erginer

Realty World Türkiye CEO'su

Dolar ile kredi kullanan alıcılar artıştan etkilenecek. Ancak yabancı yatırımcılar bundan kesinlikle etkilenmez. Genelde krediler Türk Lirası bazına döndüğü için alıcıları rahatsız etmeyecektir ancak belli bir süre bekleme dönemi oluşabilir. İnşaat sektöründe ithal ürünlerin fazla olmaması nedeniyle sektörün direkt etkileneceğini zannetmiyorum

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dolar bazında satış yapan projeler hangi yolu izleyecek?
  • 14.02.2015 16:38

Dolar bazında satış yapan projeler hangi yolu izleyecek?

Birçok inşaat şirketi Merkez Bankası'nın günlük kurunu uygularken bazı firmalar ...

Yükselen dolar kuru gayrimenkul sektörünü etkiler mi?
  • 14.02.2015 12:00

Yükselen dolar kuru gayrimenkul sektörünü etkiler mi?

Doların 2.50 seviyelerinde seyretmesi, inşaat ve gayrimenkul sektöründe nasıl bi ...

Ahmethan Yılmaz ‘Doların artması satışları hızlandıracak’
  • 13.02.2015 15:14

Ahmethan Yılmaz ‘Doların artması satışları hızlandıracak’

Doların yükselişi ile birlikte konut alımlarının hızlanacağını belirten Ahmethan ...