maritbet girişmaritbet
Yerden ısıtma sistemi nedir, nasıl çalışır?

Yerden ısıtma sistemi nedir, nasıl çalışır?

Yerden ısıtma sistemi, son dönemin yeni trendi. Soğuk dört duvar yerine sıcak bir yuva isteyenler için bu sistem biçilmiş kaftan.

Türkiye'de elde edilen enerjinin büyük bir kısmını ısınmak için kullanıyoruz. Bilinen enerji kaynaklarının yavaşça tükenmeye yüz tutmasıyla alternatif kaynaklar aramanın yanı sıra elimizde bulunan kaynakları minimum düzeyde kullanıp maksimum fayda almaya özen gösteriyoruz. 

Yerden ısıtma sistemi evin tabanından ısınması anlamına geliyor. Ayaklarınızın sıcak bir yere bastığı bu sistem ev daha inşa aşamasındayken, döşemenin altından kablo veya boru döşenerek yapılıyor. İlk yatırım maliyeti yüksek görünmekle birlikte yerden ısıtma sistemleri sağladığı verim ve enerji tasarrufu sonucunda kendini kısa sürede amorti ediyor. Petek sistemlerine göre yaklaşık yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağlayan yerden ısıtma, düşük ısıyla çalışıyor. Bu sisteminde 40-45 derecelik ısıyla evinizi ısıtmanız mümkün oluyor. Petek ile ısınmada en az 60-70 derece ısı göndermeniz gerekiyor. Bu da en az yüzde 25-30 tasarruf anlamına geliyor.

Sulu ve elektrikli olmak üzere iki farklı şekilde kurulabilen döşemeden ısıtma sisteminin yenilikçi müteahhitler aracılığıyla yaygınlaşacağı bir gerçek. Sıcaklığı hem yatay, hem de dikey eksende homojen dağıtan bu sistem, konforlu bir ortam sağlıyor. Radyatör kullanmak zorunda kalmadığınız ve enerji tasarrufu sağladığınız yerden ısıtma ile ayaklarınızı üşütmediğiniz sıcacık bir evde yaşayabilirsiniz.

Yerden ısıtma sistemi hakkında sorularımızı yanıtlayan Rehau Teknik Departman Müdürü Ferhat Saraç, internette yer alan bir çok farklı tezi bir yana koyarak, "Günümüz standartlarına göre ve doğru bir şekilde uygulanmaları durumunda yerden ısıtma sistemlerinin insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmuyor." diyor.

yerden ısıtma sistemi

Yerden ısıtma sistemi nedir? Ne şekilde çalışır?

Döşemeden ısıtma sistemleri konutlarda daire içi ısıtma taleplerinin döşeme zemin alanının ısı transfer yüzeyi olarak kullanıldığı şap altında uygulanan ısı straforu üzeri Pexa boruların montajı, üzerine ıslak şap ve zemin malzemesinin montajıyla tamamlanan ısıtma uygulamasıdır. Beraberinde oda termostatları ve otomasyon ürünleri ile konutlarda talep edilen konfor sıcaklıklarına ulaşılması mümkün olur. Döşemeden ısıtma sistemi besleme suyu sıcaklıkları 45 C ortalama değerde olup, ısıtma kolektörü ile döşemeden ısıtma sistemi beslenmektedir. Oda termostatları konumlandıkları odalara ait zonların ısı kontrolünü kolektör üzerindeki motorlu vanaların kontrol paneli üzerinden kontrol edilmesi sağlar.

Yerden ısıtma sisteminin 100 metrekarelik bir ev için maliyeti nedir?

Yerden ısıtma sisteminde talep edilen kontrol otomasyonuna bağlı olarak 2.100 – 2.400 € mertebelerinde düşünebilirsiniz. ( Kombi –kazan sıcak su üreteci hariç)

Yerden ısıtma sistemi sonradan yani mevcut oturduğumuz eve yapılabiliyor mu?

REHAU yerden ısıtma sistemi mevcut oturulan evlerde uygulanabilmesi ancak döşeme malzemelerinin ve mevcut şapın kırılması sonrasında uygulanabilir, bu şekilde uygulama maliyetli olacağından ham beton yapılarda uygulanması daha yaygındır.

yerden ısıtma sistemi
 
Bu sistemi kurmak istediğimiz de sadece kendi evimize kurabiliyor muyuz, yoksa tüm binanın bu sistemi kurması mı gerekiyor?

Yerden ısıtma sistemi bina ısıtma sisteminden bağımsız olarak kendi dairenize uygulayabilirsiniz. Mevcut bina ısıtma sistemi radyatör ısıtması olması halinde daire içi kolektörlerimiz önünde montajladığımız sabit değer ayar seti ile daire içi yerden ısıtma sistem sıcaklığı mevcut bina ısıtma sisteminde kolaylıkla adapte edilir.
 
İnsan sağlığı açısından herhangi bir zararı var mıdır?

Günümüz standartlarına göre ve doğru bir şekilde uygulanmaları durumunda yerden ısıtma sistemlerinin insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmuyor. DIN EN 1264 yerden ısıtma uygulamalarında genel alanların sıcaklığını 29oC ile sınırlandırmıştır. İnsanın sahip olduğu ortalama 37oC'lik vücut sıcaklığı ve 33oC'lik ayak sıcaklığı göz önünde bulundurulduğunda 29oC mertebesinde sıcaklık ile insan vücuduna ısı transferi olması mümkün değildir. 
 
Petek sistemi ile yerden ısıtma sistemi arasında hem ısıtma hem verimlilik açısından nasıl bir fark var?

Yerden ısıtma ve geleneksel radyatör sistemlerinin ısı transfer prensipleri arasında temel farklılıklar bulunuyor. Radyatör uygulamalarında ısı transferinin büyük bolumu konveksiyon, yani havanın ısıtılarak mahal içerisinde taşınması ile gerçekleştirilirken; yerden ısıtma sistemlerinde transferin büyük kısmı radyasyon, yani ısınım ile gerçekleştirilir. Diğer yandan radyatör sistemlerinde uygun oda sıcaklığını sağlayabilmek için kazan suyu sıcaklığının 70 – 90°C'ye ulaşması gerekirken, REHAU Yerden Isıtma Sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum 50°C olmalıdır, zira radyatör ile ısıtmada, radyatör panellerinin sıcaklığı 55-60°C'ye kadar ulaşırken, yerden ısıtma sistemlerinde konforlu bir ısınma için zemin sıcaklığı 27 – 29°C'dir.

Radyatör uygulamalarında havanın taşınması söz konusu olduğundan ve hava hareketinin konfor sıcaklığını yükseltmesi sebebi ile hedeflenen mahal sıcaklıkları yerden ısıtma sistemi ile hedeflenen sıcaklıktan 1 – 2oC daha yüksek olmaktadır. Bu sıcaklık farklı sağladığı yıllık %6 – 10 enerji tasarrufu sebebi ile küçümsenmemelidir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yerden ısıtma sistemi nedir, nasıl çalışır?
  • 03.11.2016 17:01

Yerden ısıtma sistemi nedir, nasıl çalışır?

Yerden ısıtma sistemi, son dönemin yeni trendi. Soğuk dört duvar yerine sıcak bi ...