maritbet girişmaritbet
Yeni yasaya göre şekilleniyor!

Yeni yasaya göre şekilleniyor!

Artık kaçınılmaz hale gelen kentsel dönüşümde yeni yasayı bekleyen firmalar bir taraftan da dönüşüm planlarını hazırlıyor

Artık kaçınılmaz hale gelen kentsel dönüşümde yeni yasayı bekleyen firmalar bir taraftan da dönüşüm planlarını hazırlıyor. Fikirtepe'de çalışmaların yoğunlaştığı görülürken, firmalar planlarını yeni yasaya göre şekillendiriyor.

İnşaat sektörü ve vatandaşların çoğunluğu kentsel dönüşümle yatıyor, dönüşümle kalkıyor. Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanun Tasarısı'nın Meclis'ten her an çıkması beklenirken, yeni yasa dönüşüm sürecini de resmi olarak başlatacak. Fakat inşaat firmalarının çoğu zaten dönüşüme başlamış durumda. Özellikle birçok firmanın Fikirtepe ile ilgilenmesi dikkat çekiyor. Çıkacak yasaya göre yeni rotalarını belirleyecek bazı firmalarsa takiplerini sürdürüyor.

Ali Dumankaya / Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi

Görüşmeler biraz zaman alıyor

İstanbul için en acil ele alınması gereken konuların başında kentsel dönüşüm geliyor. İlk olarak Kadıköy Fikirtepe'de kentsel dönüşüm ile ilgili görüşmeler başladı. Biz de Dumankaya İnşaat olarak bölgede görüşmeler yapıyoruz. Henüz kesinleşmiş bir çalışmamız yok. Maalesef görüşmeler biraz zaman alıyor.

Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı Başkanı

Fikirtepe'de anlaşma sağlanıyor

Yıllarca Kadıköy'de sivil kentsel dönüşüm adını verdiğimiz çalışmalarımızda binaları tek tek yenileyerek deprem riskini ortadan kaldırıyorduk. İstanbul'daki kentsel dönüşümün mihenk taşlarından biri olan Fikirtepe ile yakından ilgileniyoruz. Fikirtepe'de 3 adada planlanan projeler için hak sahiplerinin büyük bölümüyle anlaşma sağladık. Adalardan biriyle tamamen anlaşma sağladık. Diğer iki ada ile yasal çoğunluğa, yani üçte iki çoğunluğa ulaştık. Büyüklüğü yaklaşık 52 bin metrekare olan 3 adada 2 bin 600 civarında daire yapmayı planlıyoruz.

Mehmet Okay / Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Yüksek arsa payları korkutuyor

İnşaatın ana hammaddesi arsa olduğu için kentsel dönüşüm projeleri ile geliştirilecek yerleri merakla bekliyoruz. Bu konudaki çalışmaların sonuçlarını takip ediyoruz. Ancak hali hazırda çalışılan Fikirtepe gibi yerlerde arsa payı yüksekliği sebebiyle doğru fizibilite çıkmamakta dolayısı ile şu an için bu bölgelerle ilgilenmiyoruz. Yeni belirlenecek yerlerde uygun koşulların oluşması halinde ilgilenebiliriz.

Ziya Yılmaz / DAP YAPI Yönetim Kurulu Başkanı

Kartal-Maltepe'yle ilgileniyor

Kartal-Maltepe bölgesiyle ilgileniyoruz. Bölgenin E5 ve TEM bağlantısı hem özel araç hem de toplu taşıma için güçlü ulaşım aksları oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde yeni açılan ve planlanan tünel projeleri ve bağlantı yollarının gelişimi Kağıthane ve Kadıköy-Kartal metro hattının hayata geçmesi ile Kartal-Maltepe'nin talep gören cazibesi artacak. Burada inşaat yatırımına devam edeceğiz.

Ramadan Kumova / Fer yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Kartal'dan ‘dönüşüme devam' diyor

Bugüne kadar geliştirmiş olduğumuz farklı lokasyonlardaki 3 proje de aslında kentsel dönüşümün bir parçası. Bahçelievler Basın Ekspres Yolu'nda Altınyıldız Fabrikası arazisinde konumlanmış olan İSTWEST, İstanbul'un en önemli kentsel dönüşüm merkezlerinden biri olan Şişli Bomonti'de bulunan iTower ve yine Anadolu Yakası'nın kentsel dönüşüm alanlarından yeni yaşam bölgesi olan Kartal'daki yeni projemizi detaylı çalışmalarımız sonucunda yaptık.

Özgür YİRİK / Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Karınca adımları ile ilerliyor

Bağcılar ve Güneşli'de görüştüğümüz iki adet arsa var. Buralarda belirgin bir mesafe kat ettik. Fakat dönüşüm yasası çıkarsa ve yasada belirtildiği üzere 2/3 nitelikli çoğunluğu kararı ile dönüşüm yapılabilirse bu işimizi çok kolaylaştırır. Çünkü şu anda mevcut yasalara göre maalesef kat maliklerinin tamamı kabul etmedikçe bu projelerin süreci karınca adımlarıyla ilerliyor.

Melih Şimşek Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Dönüşümü çelİkle yapıyor

Kentsel dönüşüm yasasını yakından takip ediyoruz. Yasanın uygulama yönetmelikleri belli olup oturuncaya kadar henüz yatırım tarafında konumlanmayacağız. Şartların uygun olması durumunda deprem ve kentsel dönüşümde bir çözüm olarak gördüğümüz çelik yapılarla bu sürecin içinde olmayı arzu ediyoruz. Akşan Yapı olarak kentsel dönüşümde, çelik konstrüksiyon ile Türkiye için yeni bir yapı alternatifi sunuyoruz.”

Bahadır Yetki Kulak insaat CEO'su

Aceleci değiliz ama ilgiliyiz

Kentsel dönüşüm ile çok yakından ilgileniyoruz. Tasarının yasalaşması ile özellikle İstanbul'daki yapı stoğunun çok önemli bir değişim içerisine gireceği aşikar. Buna rağmen mevcut durumda yapılacak yatırımların çok sağlıklı olmadığını düşünüyor, yapılacak yatırımları ve uygulamaları dikkatle takip ediyoruz. Acele etmeden ancak büyük bir ilgiyle uygun bir proje belirlediğimizde bu yönde yatırımlarımızı yönlendireceğiz.” 

Kürşat Tuncel Ukra İnşaat Ceo'su

Kanunun çıkmasını bekliyoruz

Kentsel dönüşüm ile yakından ilgileniyoruz. Bu amaçla ilk uygulama alanı olan Fikirtepe'de ofis açtık ve gelişmeleri hem izliyor hem de bölge halkıyla görüşmelere devam ediyoruz. Ancak verilen yüksek emsalin halkın beklentilerini aşırı yükselttiğini gözlemliyoruz. Maalesef bölge halkı bir araya gelerek anlaşma yapmakta zorlanıyor. Kanunun getireceği yeni ortamı beklemeyi tercih ediyoruz.

Işık Gökkaya / Yeşil GYO Genel Müdürü

İşbirliğine sıcak bakıyor

Yeşil GYO, olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının ilerlemesi ve tamamlanmasının ardından imarlı arsa üretimi daha çabuk olacak ve şehir merkezine yakın lokasyonlarda imarlı arsalar oluşacağından bu durumda kamu-özel sektör işbirliği ile biz de bu yapının içinde olabilir ve güzel bir projeyi hayata geçirebiliriz.

Özen Kuzu / Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi

Tüm görüşlerin dikkate alınması gerekiyor

Henüz yasal düzenlemelerin ne zaman sonuçlanacağına dair bir takvim açıklanmadı ama umarız tüm tarafların görüşleri dikkate alınır. Aksi halde Fikirtepe örneğinde olduğu gibi bina sahiplerinin yükselen beklentileri ve kamunun düzenleyici rolünün net olarak tanımlanmaması sıkıntılara neden olabilir. İhtiyaçlara uygun yasal düzenlemeler sonrası ülkemize ve İstanbul'a hizmet edebilmek en büyük arzumuzdur.

Hamit Demir / Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İki yakada birden çalışıyor

Avrupa ve Anadolu yakasında pilot bölge olarak seçilen yerlerde çalışmalarımız var. Ülkemizde gerçek tapu sahipleri ve tapu sahibi olmayan vatandaşların bir arada yaşamaya çalıştığı, derme çatma bu yapıların bir an önce çıkacak kentsel dönüşüm yasasıyla düzenlenmesi ve modern konutlara dönüşecek olması çok önemli bir gelişme. Yaşanabilir sitelerde nitelikli yaşam alanlarına sahip olmaları hem bizleri hem de bu vatandaşlarımızı çok mutlu edecek.

Tanju Bilgen / Uluhan Grup İcra Kurulu Başkanı

Dönüşüme iki projeyle katılıyor

Uluhan Grup olarak kentsel dönüşümün ilgili tüm çevrelerin katılımıyla doğru ve kamu açısından yararlı olacak projelerle geliştirilmesine tarafız. Bu kapsamda Esenyurt'ta iki büyük kentsel projeyi birden yürütüyoruz. Bunlar Acunkent ve Babil Kuleleri'dir. Acunkent ve Babil Kuleleri projelerimizi olumlu anlamda kentsel dönüşüm projeleri olarak tanımlamak gerçekçi bir yorum olacaktır.

Erdinç Varlıbaş / Varyap CEO'su

Fikirtepe'ye 5 BİN 200 konut dikecek

Kentsel dönüşüm kavramı içinde değerlendirilebilecek hali hazırda üzerinde çalıştığımız Fikirtepe projesinin, yasalaştığı takdirde söz konusu tasarıdan etkileneceğini düşünüyoruz. Fikirtepe kapsamında 11 yapı adasından oluşan 150 bin metrekare arsa alanına 5 bin 200 konut inşa etmeyi planlıyoruz. Projenin toplam inşaat alanı ise 1.000.000 metrekare öngörülüyor.

Bilent Dündar / 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Kentesel dönüşümü önemsiyor

Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte kötü yapıların yerini sağlam ve modern binalar alacak. Bu açıdan yasayı son derece önemsiyoruz ve çıkmasını bekliyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili olarak şuanda özel bir projemiz yok. Ama önümüzdeki dönemde şartlara göre biz de bu konuda elimizden geleni yaparız.

Ali Coşkun / AC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Fikirtepe'de yaklaşımları inceliyor

Kentlerdeki mevcut yapı stokunun dönüştürülmesi inşaat sektörü için yeni bir proje geliştirme sahası olacaktır. Biz de firma olarak dönüşüm gerektiren sahalarda uzlaşma kültürünü geliştirecek, tüm paydaşların katılımını sağlayacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda uluslararası örnekler dahil olmak üzere birçok yaklaşımı incelemekte ve yeni uygulamalar üzerinde çalışıyoruz.

Şaadet Temel / Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Fikirtepe'de ruhsatı alıyor

Fikirtepe'de daha önce de açıkladığımız gibi yüzde 100 anlaşma sağladığımız parsellerde ikamet edenleri taşıdık ve eski konutların yıkımına başladık. Mart sonu gibi yıkım tamamlanır, projelerimiz de hızla çiziliyor. Mayıs veya haziran gibi yapı ruhsatlarını alırız.

Altan Elmas / Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Sanayi alanlarını yeniliyor

Kentsel dönüşümle çok ilgileniyoruz. Önümüzdeki yıllarda geliştireceğimiz projelerin en az yarısı kentsel dönüşüm kaynaklı olacaktır. Şu anda da daha çok kent içi sanayi alanlarını dönüştürerek kentsel dönüşüme katkımızı yapıyoruz.

Cenk Hayırlıoğlu / VIA DMC Satış ve Pazarlama Direktörü

İlçenin çehresini değiştiriyor

Son projemiz VIA/PORT Venezia, Gaziosmanpaşa ilçesinin çehresini tamamen değiştirecek. Eski KİPTAŞ binasının bulunduğu arazi 2 bin 500 adet konut bulunan, ofisi ve temalı AVM'si ile bambaşka bir görünüme kavuşacak. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm bölgelerinde önümüzdeki yıllarda yeni yaşam merkezi projelerimiz olacak. Şehrin içinde bulunduğu deprem riski ve yenilenmesi gereken binaların fazlalığı nedeni ile grup olarak bu yasayı çok önemsiyoruz.

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünden bugüne kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 15.03.2023 15:51

Dünden bugüne kentsel dönüşüm çalışmaları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Gr ...

Özen Kuzu: Ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz!
  • 19.12.2022 10:28

Özen Kuzu: Ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz!

Konut kavramına yenilik getiren, farklı mimari tasarımları ile çevre dostu ve ya ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...