maritbet girişmaritbet
Yeni Tüketici Kanunu patronlar yorumluyor!

Yeni Tüketici Kanunu patronlar yorumluyor!

Konut sektörü temsilcileri, ekim ayından sonra Meclis'e gönderilmesi planlanan Yeni Tüketici Kanunu Tasarısı'na pozitif baksa da yasanın 'her iki tarafın' ortak aklı ile çıkması gerektiğini savunuyor. Konutçular, "Tüketici korunsun ama üretici de ezilmesin. Konutla, buzdolabı aynı kefeye konmasın" diyor

 

Yeni Tüketici Kanunu Taslağı'nda, pek çok sektörle birlikte konut sektörünü denetim altına alma yolunda da önemli adımlar var. Özellikle sektörü ayakta tutan 'maketten satış' konusuna getireceği düzenlemelerle dikkat çeken taslağa göre tüketiciyi güvence altına almak için inşaat firmalarına "Bina tamamlama sigortası" zorunluluğu getiriliyor. Böylelikle firmalar tamamlanmadan sattıkları konuta dair tüketiciye teminat vermiş olacak. Bu sayede bugüne kadar, yaşanan mağduriyetlerin de önünün kesilmesi hedefleniyor.
 
Taslaktaki bir diğer madde ise 'ön ödemeli konut satışlarında 14 günlük sebepsiz cayma' hakkının getirilmesi. Bunun yanı sıra konut veya tatil amaçlı taşınmazlarda, tüketiciye, teslim tarihine kadar sözleşmeden dönme hakkı tanınıyor. Teslim süresi ise 30 aydan 36 aya çıkarılıyor. Konut sektörü genel olarak, sektörde denetimlerin sıkılaşmasına pozitif baksa da sektör temsilcilerinin yeni Kanun Taslağı'na dair bazı tereddütleri var.
 
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, yeni kanunla sektörde, birikimin tecrübenin ve finansal yeterliliği olan firmaların ön plana çıkacağını, bunun hem tüketici hem üretici için pozitif olduğunu belirtiyor. Ancak, yeni kanunda 'konut'un dayanıklı tüketim eşyaları ile bir tutulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Dumankaya, şöyle devam ediyor: "Teslim süresinin 36 aya çıkarılması sektör için iyi bir gelişme. 'Tüketiciye teminat verme' konusunda ise sigorta sektörüne büyük görev düşüyor. 'Maketten satış' çok doğru bir model. Bu model kullanılmaya devam edilecek. Ancak sigorta şirketi, burada tüketiciyi de üreticiye mağdur etmeden, iki tarafın da haklarını koruyacak modeller geliştirmeli." Ali Dumankaya, ruhsat alınmadan satışa başlanmamasının zaten sektörün gereği olduğunun altını çiziyor. Ve ekliyor; "Ancak inşaat ruhsatı alınıp, satışa başlandıktan sonra bunun geri dönüşü olmamalı. Satış başladıktan sonra alınan yürütmeyi durdurma kararları sektörü olumsuz etkiliyor" dedi.
 
Yasa Ankara'daki 3 bürokratın kararı ile çıkmasın
 
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, sektörün kurallarla denetim altına alınmasını pozitif bulduğunu belirterek, "Konut pazarında ne yazık ki bugüne kadar ruhsatını bile almadan satışa çıkan firmalarla karşılaştık. Bu firmalar nedeniyle çok sayıda tüketici mağdur oldu. Yeni yasa ile bunların önünün tıkanmasında fayda var. Ancak kaş yapayım derken göz çıkarmamak, sektörün de önünü tıkamamak lazım. İnşaat, onlarca alt sektörü bünyesinde barındıran, olumsuzluklardan hızlı etkilenen bir sektör. Bu nedenle yeni yasa, Ankara'daki 3 bürokratla değil, sektör temsilcilerinin ortak aklı ile konsensus içinde oluşturulmalı. Bunun için biz konutçular olarak ne gerekiyorsa yaparız" dedi.
 
Kampanyaların önü tıkanmasın
 
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, tüketicinin mutlaka korunması, ama bunu yaparken üreticinin de ezilmemesi gerektiği görüşünde. Yılmaz, faizlerin yüksek olduğu, dünyadaki ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'ye de yansıdığı bu dönemde ekonominin en önemli lokomotiflerinden olan konut sektörünün önünün tıkanmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Tabii ki belli kısıtlamalar olsun. Ancak, sektörün büyük oyuncularının pazarı canlandırmak için yaptığı kampanyaların da önü kapanmasın" şeklinde konuştu.
 
'Cayma hakkı konusu hassas'
 
Ali Dumankaya, tüketiciye tanınan '14 günlük sebepsiz cayma' hakkının makul olduğunu belirterek, "Tüketicinin 15 gün içinde hesabını kitabını yapıp, satın almadan vazgeçmesi normal. Ancak, 15 günden sonrası için hakkaniyetli olunması lazım. Sonuçta konutu buzdolabı ile aynı kefeye koyamazsanız. Burada 'keyfi' iptallerin önüne geçmek lazım. Teslimde ufak tefek eksiklikler olması durumunda bunun sonucu hemen iptal olmamalı. Fabrikadan 100 bin tane birden üretilen bulaşık makinesini iade ettiğinde yerine onu ikame edecek bir ürün verilebilir. Ama konut sektöründe bu çok zor. İptal ve iade en son başvurulacak yöntemler olmalı" diye ekledi.
 
Şenay Büyükköşdere/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

Çatılarda gelecek yıl 600 milyon dolarlık güneş doğacak
  • 25.06.2021 15:09

Çatılarda gelecek yıl 600 milyon dolarlık güneş doğacak

Solarçatı Kurucusu Utku Korkmaz, çatı tipi güneş santrali kurulumlarında yaklaşı ...

Hasan Rahvalı, Dubai'de Ağaoğlu projelerini anlattı
  • 22.09.2014 15:01

Hasan Rahvalı, Dubai'de Ağaoğlu projelerini anlattı

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, Dubai'de Ağaoğlu projelerini emlak ...

Ağaoğlu'nun MIPIM'de yayınlanan İngilizce tanıtım videosu!
  • 15.03.2013 14:43

Ağaoğlu'nun MIPIM'de yayınlanan İngilizce tanıtım videosu!

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun MIPIM 2013 Fuarı'nda yayınlanan İngilizce tanıtım vi ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...