maritbet girişmaritbet
Yapı kullanma izninde radikal değişiklik

Yapı kullanma izninde radikal değişiklik

Bakan olduktan sonra radikal uygulamaları devreye sokan Erdoğan Bayraktar, yaptığı yeni düzenlemelerle yapı kullanma izin süreçlerindeki işlemleri kolaylaştırırken, denetimi de sıkılaştırdı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, değiştirilen yeni yönetmelik ile birlikte yapı kullanma izin süreçlerinde evrak bakımından sadeleşme ve zamandan tasarruf sağlanacağını açıkladı. Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Erdoğan Bayraktar, Bakanlık olarak bürokrasinin azaltılması, işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için çalışmalarımızı sürdürdüklerini belirterek, “Bu çerçevede yaptığımız değişiklikle zamandan tasarruf sağlanacak, yapı denetimi kolaylaşacak, gereksiz bürokrasi ortadan kalkacak ve yatırımlar hızlanacaktır” dedi. Yapı ruhsatı alımında vatandaş lehine işlemleri kolaylaştırdıklarını ifade eden Bayraktar, ayrıca yapı denetim kuruluşlarına yeni bazı yükümlülükler getirildiğini söyledi. Ruhsat alımında istenen belgeler ve işlem süreçlerinin de kısaldığının altını çizen Bayraktar, vize veya vize anlamına gelecek bir uygulamanın ise bulunmayacağını dile getirdi.

DENETİM ARTIYOR İŞ YAPMAK KOLAYLAŞIYOR

Fazladan vize istenmeyecek

Yapı ruhsatının vizeler bölümüne yapı denetim kuruluşunun denetçilerinin imzaları alındıktan sonra ilgili bölüm idarece incelenecek. İnceleme neticesinde eksik vize işlemi var ise bunlar yapı denetim kuruluşuna tamamlattırılacak. Bunun dışında, hiçbir şekilde vize veya vize anlamına gelecek bir uygulamada bulunulamayacak. 

İş bitirme tutanağına hızlı onay

İnşaatın tamamlanmasını müteakiben tanzim edilen iş bitirme tutanağı ilgili idarece incelenerek, 15 iş günü içinde onaylanacak veya var ise eksikliklerinin neler olduğu bildirilecek. Eksikliklerin giderilmesinden sonra verilen iş bitirme tutanağı 2 iş günü içinde onaylanacak. Bu şekilde vatandaşların işlemlerinin kolaylaştırılması sağlanacak.

Mükellefin üyeliğine inceleme

Yapı denetim kuruluşu, proje müelliflerince hazırlanan uygulama projelerinin ve hesaplarının, mühendislik ve mimarlık proje düzenleme esasları, imar planı, ilgili idarenin imar yönetmelikleri ile yürürlükte bulunan diğer yönetmelik, genelge, şartname ve standartlara uygunluğunu kontrol edecek. Üyeliği devam etmeyen müellifin durumu ilgili meslek odasına bildirilecek.

Tesisat projelerine zamanında onay

Yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelerin dışındaki kurumlar tarafından onaylanması gereken elektrik, telefon ve doğalgaz tesisat projelerini ilgili mevzuata göre inceleyecek, zamanında ve usulüne uygun olarak onaylanmasını temin edecek.

Ruhsattan sonra 30 gün şartı

Elektrik, telefon ve doğalgaz tesisat projelerinin inşaat ruhsatının alındığı tarihi izleyen 30 gün içinde ilgili idare tarafından onaylanmasını temin edecek ve onaya ilişkin belgeyi inşaat ruhsatı vermeye yetkili idareye sunacak. Bu süre içinde söz konusu projelere ilişkin onaylar idareye sunulamadığı takdirde inşaat idarece durdurulacak.

Yapı denetimine büyük görev

Yapı denetim kuruluşu, yapıyla ilgili olarak ısı ihtiyacı kimlik belgesinin, kanal bağlantısının yapıldığına ilişkin tutanağın, binanın yapı aplikasyon projesine uygun şekilde aplike edildiğini gösteren vaziyet planı ve bağımsız bölüm planını içeren belgenin, elektrik, telefon ve doğalgaz tesisatlarının, yangın algılama, tahliye ve söndürme sisteminin projelerine uygun şekilde yapılmasını denetleyerek bunlara ilişkin uygunluk belgelerini ve asansörün ilgili idarece tescilini temin edecek.

Müelliflin mesleki kısıtlılığı olmayacak

Proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendisler tarafından, proje müelliflerince hazırlanan projelerin ihtisas alanlarındaki mevzuata uygunluğu, detay ve hesapların doğruluğu, belirlenmiş asgari kriterlere uygunluğu ve proje müelliflerinin mesleki kısıtlılığı olmadıklarına dair beyanı kontrol edilecek. Var ise eksiklik ve hataların giderilmesi sağlanacak.

Yapı ruhsatı esas alınacak

Proje müellifi, yapı ruhsatına esas olan uygulama projelerini ve zemin etüdü raporları da dahil olmak üzere her türlü etüde dayalı çalışmaları mevzuatına uygun olarak yapmak ya da yaptırmak ve incelenmek üzere ilgili meslek odasına kayıt belgesi ve mesleki kısıtlılığı olmadığına dair beyanı ile birlikte yapı denetim kuruluşuna vermek ile görevli olacak.

Meslek odasına üyelik şartı

İlgili meslek odasına üye olmayan veya mesleki kısıtlılığı olmadığına dair beyanı bulunmayan proje müellifinin projesi, yapı denetim kuruluşunca incelenmeyecek.

Milliyet

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Bayraktar TB2'nin 750 bin uçuş saatlik serüveni yayında!
  • 12.12.2023 12:12

Bayraktar TB2'nin 750 bin uçuş saatlik serüveni yayında!

Türkiye'nin ilk milli ve özgün SİHA'sı Bayraktar TB2, 750 bin uçuş saatini başar ...

BayraktarTB3 Teker Kesme Testi başarıyla tamamlandı
  • 20.10.2023 16:36

BayraktarTB3 Teker Kesme Testi başarıyla tamamlandı

Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından Bayraktar TB3 Teker Kesme Testi'ni 'Gö ...

Bayraktar Akıncı 30 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı
  • 15.09.2023 17:48

Bayraktar Akıncı 30 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Akıncı Projesi kapsamında Bayk ...

İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi
  • 23.03.2023 15:04

İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, yeni y ...