maritbet girişmaritbet
Yapı denetimi, 35 bin mühendise iş kapısı olacak

Yapı denetimi, 35 bin mühendise iş kapısı olacak

Bayındırlık Bakanı Demir, yapı denetimi sisteminin 81 ilde yaygınlaştırılmasıyla ilgili, "Artık Türkiye'de depreme dayanıksız yapı kavramından tamamen uzaklaşmış

 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, halen 19 ilde uygulanan yapı denetimi sisteminin 2011 başı itibariyle 81 ilde yaygınlaştırılmasıyla ilgili, "Artık Türkiye'de depreme dayanıksız yapı yapılma kavramından tamamen uzaklaşmış olacağız" dedi. Bakan Demir, sistem sayesinde 30-35 bin mimar-mühendise de iş olanağı sağlanacağına işaret etti.

Demir, yapı denetiminin 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle 81 ile yaygınlaştırılmasıyla ilgili İller Bankası Macunköy Tesislerinde basın toplantısı düzenledi. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının dün yayımlandığını anımsatan Demir, 2001 yılında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da pilot olarak uygulamaya konulan "yapı denetimi" sisteminin, kamuya ait yapı ve tesisler ile yasada belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar hariç, yurt genelinde özel binalarda uygulanacağını anlattı.

Söz konusu 19 il dışında halen 4'lü TUS sistemiyle denetimin yürütüldüğüne işaret eden Demir, inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi ve mimar olmak üzere 4 ana meslekte fenni mesuliyete tabi gerçekleştirilen bu denetimin etkinliğine ilişkin, "4'lü tus sistemiyle yapılan denetimlerle ilgili yürüttüğümüz araştırmalarda halen yapı denetimi konusunda gerekli hedeflere ve performansa ulaşamadığımızı da tespit etmiş bulunuyoruz" dedi.

Yapı denetimi sisteminin 81 ile yaygınlaştırılması ile ilgili kararın 1 Ocak 2011'de yürürlüğe gireceğini,sisteme dahil edilecek yeni illerde yapı denetimi bürolarının oluşturulması için çalışmalara ağırlık verildiğini anlatan Demir, yapı denetimi yönetmeliğinde 1-1,5 ay içinde değişikliğe gideceklerini söyledi. Demir, "Daha verimli, tespit ettiğimiz eksiklikleri de gidererek, başarılı bir şekilde 81 vilayette yapı denetiminin tamamen yaygınlaşmasını temin edecek hazırlıkları tamamlamış olacağız" dedi.

İstanbul'da hala yıkım bekleyen binalar var

Bakan Demir, konuşmasının ardından muhabirlerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin İstanbul'da yürütülen yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi yönündeki çalışmalara işaret ederek, "Özellikle Zeytinburnu'nda yıkılması gereken binalar bulunduğu tespit edildi. Yıkımlar yapılacak mı?" sorusuna, genel çerçevede cevap verdi.

Güçlendirme ve dönüşümle iyileştirilemeyecek binaları yıkmak gerektiğini ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Bunlarla ilgili İstanbul'da, Marmara'da belli yerlerde, belli yıkımlar gerçekleştirildi. Büyük çapta kamu yapılarında özellikle, ciddi güçlendirmeler yapıldı. Özel yapılarda güçlendirmeye krediler, teşvikler verildi. Ama hala bu konuda güçlendirilmeyi, dönüşmeyi bekleyen hatta yıkımı bekleyen yapı stokumuz mevcut. Bunlar ayrı bir alan, çok kolay da bir alan değil. Özellikle bununla ilgili yapı sahiplerinin, yerel yönetimlerin, bizim sorumluluklarımız var. Bu çalışmalar da bir taraftan devam ediyor."

30-35 bin mühendis-mimara iş olanağı yaratacak

Demir başka bir soruyu yanıtlarken kurulacak yeni yapı denetim bürolarıyla 30-35 bin civarında mühendis ve mimara iş olanağı yaratılacağını ifade ederek, mevcut düzenlemede yapı denetiminde görev yapabilmek için 12 yıl alanda çalışmış olma şartını, 5 yıla çekeceklerini söyledi.

Büroların kurulma süreci ile ilgili bilgi verirken de yapı denetim bürosu kurmak yönünde talep gelmeyen bazı küçük illerde, yakın kentteki büronun şubesi oluşturulabileceğini anlatan Demir, talebin yüksek olduğu yerlerde ise ihtiyacın üzerinde büro kurulmaması için belli hesaplamalarla üst sınır tespit edeceklerini söyledi.

Bir muhabirin "parasal anlamda yapı denetim firmalarıyla karşı karşıya gelinmesinin sistemin işleyişiyle ilgili sıkıntı yarattığı yönündeki eleştirilerin" hatırlatılması ve sorunun nasıl aşılacağının sorulması üzerine Demir, "Bu konuyla ilgili Sonbahar'da torba kanun hazırlığımız var. Yapı denetimi kanunda 3 maddelik bir değişiklik teklifimiz olacak. Orada da bunları tamamen problem olmaktan çıkartacak şekilde bunların üzerine gidiyoruz" dedi. Demir, konuya ilişkin detaylı bilgi vermek istemedi.

Kaynak: Dünya

  • Etiketler:

Yorum Yaz