maritbet girişmaritbet
Yabancıya konut satışında farklı tarife mi var?

Yabancıya konut satışında farklı tarife mi var?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yabancıya ev satan şirketlerin ihracatçı desteği alacağını belirtirken, sektör başka bir meseleye dikkat çekti.

Nihat Zeybekci'nin yurtıdışındaki fuarlara katılan şirketlere ihracatcılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verileceğini açıklaması sektörde büyük bir heyecan yaşattı. 

Habertürk'ün haberine göre, devletin yurtdışındaki fuarlara katılan şirketlere yönelik 50 metrekarelik stantlarına 6 ile 10 bin dolar arasında değişen oranlarda nakliye bedeli desteği sağlaması, stant görevlilerinin ulaşımını karşılaması ve tanıtım desteği uygulamasını yeterli bulan sektör daha fazla yurtdışı fuarlarına katılıp satış yapma hevesine kapıldı. 

Mütekabiliyet Kanunu'nun çıkmasıyla beraber yıllık ev satışını 3.5 milyar dolara ulaştıran sektör temsilcileri ise buna rağmen yabancıya satıştaki kontrol eksikliğinden şikayetçi. Burada en dikkat çekici nokta aynı ev için yabancıya yüzde 25'e varan farklı tutar sunulması. 

“AYNI EV YABANCIYA FARKLI FİYATA SATILIYOR

Devlet tarafından yurt dışındaki fuarlara katılan sekötör temsilcilerinin desteklenmesini olumlu olarak değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik bina Başkanı Nazmi Durbakayım yabancıya konut satışındaki fiyat farkına değindi. Yabancıya satışta bazı noktaların ele alınması gerektiğini söyledi. Durbakayım, “Son olarak da yabancıya ve yerliye ayrı Tutar listelerinin oluşması bizi çok zora sokuyor. Mesela aynı evi Körfez ülkelerinden gelenlere farklı, yerli vatandaşa farklı fiyata satış var. Bunlar bizim sektörümüze darbe vuran işler. Yeni doğmuş bebeğe bunlar yapılacak en büyük kötülük. Devlet desteği verilirken bunlar da önlenmeli” diye konuştu.

KONU YABANCIYA SIKINTI VEREN KANAYAN YARA

Demir İnşaat Yönetim heyeti Başkanı Hamit Demir, farklı Tutar listeleri mevzusunun Türkiye'de kanayan bir yara olduğunu belirtti. Demir , “Bunlar yabancıya çok sıkıntı veriyor. Yabancı yatırımcı ülkelerinde faaliyet gösteren acentelere yüzde 15-20 komisyon veriyorlar, böylelikle primden faydalanamıyorlar. Biz de fuarlarla onlara kendimiz ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

GÜNEYDE ÇIKAN HIZLA YAYILAN BİR SATIŞ YÖNTEMİ

Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya, yabancıya satış laf mevzusu olunca pazarın her geçen kuşak daha da artış gösterdiğini belirterek, yabancıya farklı Tutar uygulaması için, “Bunların olduğunu duyuyoruz. Güney bölgelerinde ortaya çıkan ve merdiven altı şirketlerde hızla alanını genişleten bir yöntem. Bu sektöre ihanettir. Önü alınmazsa gelecekte bize olumsuz olarak döner” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!
  • 10.02.2022 10:50

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen ...