maritbet girişmaritbet
 ‘Yabancıya gayrimenkul satışının önü açılmalı’

‘Yabancıya gayrimenkul satışının önü açılmalı’

İnşaat sektörünün gerçek gelişimini göstermesi için yabancıya satışın mutlaka hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Serdar İnan, ABD’de her yıl 40 milyar dolarlık gayrimenkulün yabancıya satıldığını söyledi

‘İnşaatçılığın dünü, bugünü, yarını' başlıklı seminerde bir sunum gerçekleştiren İNDER Genel Başkan  Vekili Serdar İnan da, inşaat sektörünün Türkiye ve dünyadaki geleceğiyle ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin konum, kültür, tarih ve din gibi dinamikleriyle ön plana çıkacağını söyledi. Dünyada Müslüman nüfusun büyük bir artış kaydettiğini ifade eden İnan, bu durumun gelecekte Türkiye'nin daha aktif bir rol üsleneceğini söyledi. 21'inci yüzyılın Türkiye'nin olacağını öne süren Serdar İnan,  Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'da Türkiye'nin öneminin daha da artacağını söyledi. Batıdaki ‘çılgın' tüketime de değinen Serdar İnan, “1 ABD vatandaşı; 2 Japon, 6 Meksikalı, 13 Çinli, 31 Hindistanlı, 128Bangladeşli, 307 Tanzanyalı veya 370 Etiyopyalı kadar enerji tüketiyor. ABD'de her gün 200 bin ton yenilebilir yemek çöpe atılıyor ve bu miktar daha da artıyor” dedi.  

Konuşmasında Türk firmalarının özellikle eğitim ve inşaat alanında önemli yatırımları hayata geçirdiğini ifade eden İnan,  dünya merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığını vurguladı. Serdar İnan, çevreye duyarlı ve uyumlu yeşil binaların gitgide arttığını; akıllı ve enerji dostu binaların standart hale gelmesi gerektiğini söyledi.

‘Yabancıya satışın artması sektörün önünü açacak'

İnan, inşaat sektörünün gerçek gelişimini göstermesi için yabancıya satışın mutlaka hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Serdar İnan bu konuda İspanya Modeli'nin ön plana çıktığını dile getirerek, şöyle konuştu:

 “İspanya'da yabancılara milyarlarca euro'luk gayrimenkul satışı yapıldı. Biz ise satamıyoruz. Zaten satış rakamlarımız da çok düşük. Son 8 yılda 86.397 yabancı uyruklu şahıs Türkiye'de 78.046 adet taşınmaz satın aldı. Bu taşınmazlar yaklaşık 54,5 Milyon metrekaredir. 20.490 ana taşınmaz 46.628.657 metrekare alanı kapsarken, 57.556 kat mülkiyeti taşınmazı 7.870.551 metrekarelik alana denk geliyor. İstanbul'da ise yabancılara satılan toplam gayrimenkul 1.628.275 metrekare. Yabancı yatırımcının en fazla gayrimenkul aldığı 5 şehri ise New York, Washington, Londra, Paris ve Shanghai oluşturuyor. Yabancılar Amerika'da hem gayrimenkul alabilmekte hem de mortgage kredisi kullanabiliyor. ABD'de her yıl 40 milyar dolarlık gayrimenkul yabancıya satılıyor.”

İstanbul'da ulaşım ve altyapı sorunu çözülmeli

Serdar İnan, inşaat sektörünün gerçek gelişimini göstermesi için ulaşım ve altyapı sorunlarının da giderilmesi gerektiğini söyledi.  İstanbul'un tarihi mekânlarının kenti sınırlandırdığını belirten İnan, bu nedenle raylı toplu taşıma sisteminin tüm İstanbul'a yayılması ve birbirlerine entegre bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.  İstanbul'un yerleşim planının dere yolları ve dere yatakları dikkate alınarak yapılması gerektiğini ifade eden Serdar İnan, modern ve kaliteli bir altyapı sistemi kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz