maritbet girişmaritbet
Yabancıların ilgisi Boğaz’daki yalılara kayıyor!

Yabancıların ilgisi Boğaz’daki yalılara kayıyor!

Ortadoğu, Azerbaycan ve Avrupa'dan İstanbul’a gelen yabancılar, Boğaz'daki yalılara son dönemde yoğun ilgi göstermeye başladı. Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur, yabancıların çoğunlukla şirket merkezi ve otel yatırımı için yalıları tercih ettiğini vurguluyor

İstanbul Boğazı'nın mücevherleri olarak bilinen yalılar her dönem ilgi odağı oldu. İstanbul'un en pahalı gayrimenkul üzerinden olan yalıların fiyatlan 5 milyon dolardan başlıyor. Son dönemde Ortadoğu, Azerbaycan ve Avrupa'dan İstanbul'a gelen yabancılar, Boğaz'daki yalılara yoğun ilgi göstermeye başladı.

Yalılar konusunda faaliyet gösteren Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur, yabancıların çoğunlukla şirket merkezi ve otel yatırımı için yalıları tercih ettiğini söylüyor.

Boğaz'da toplam 366 adet birinci ve ikinci derece tarihi eser niteliği taşıyan yalı olduğunu ifade eden Çakmur, tarihi niteliği olmayanlar da dahil edildiğinde Boğaz'ın iki yakasında toplam 600 yalı bulunduğunu da belirtiyor.

 Portföylerinde şu an fiyatı 7 milyon dolardan başlayıp, 100 milyon Euro'ya kadar değişen 12 yalı bulunduğunu belirten Çakmur, yalılar konusunda şu bilgileri veriyor: "İlçe bazında bakıldığında Sarıyer'de 136, Beykoz'da 109, Üsküdar'da 84, Beşiktaş'ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı var. Bu yalıların fiyatlarını belirleyen en önemli etken bulundukları semttir. Yani burada da gayrimenkuldeki temel kural değişmez, lokasyon en önemli unsurdur. Her dönemde değişkenlik göstermekle beraber, satışta olan nitelikli yalı adedi 20'yi geçmez. Bundan kasıt yalı daireleri değil, komple yalılardır."

Yüksek pirim yaptı

İstanbul'da son 10 yıldır, Boğaz hattı başta olmak üzere tüm gayrimenkullerin prim yapağını vurgulayan Çakmur, 'Tabii ki bu prim en çok Boğaz hattında oldu ve bu da satışı aklından bile geçirmeyen bazı mal sahiplerini de satışa yöneltti" diyor.

Space Gayrimenkul olarak Ortadoğu, Azerbaycan ve Avrupa kaynaklı fonlara yönelik pazarlama ağlarında yalılara ilişkin ciddi talepler aldıklarını belirten Çakmur şöyle devam ediyor:

"Şu anda görüşmelerini sürdürdüğümüz yabancı talepler, portföyümüzde olan yalıların değerlendirmesini, şirket merkezi ve otel yatırımı için yapıyorlar. Bu konudaki talep sadece yalılarla sınırlı olmakla kalmayıp, şehrin merkezinde değerli lokasyonlar için de geçerli. Ancak yalılara asıl talep Türk müşterilerimizden gelmekte.

 Boğaz'daki yalıların el değiştirmesindeki en önemli etkenin miras yoluyla mal paylaşımları olduğunu vurgulayan Çakmur, ikincil nedeni de çocukları evden ayrılan, küçülen ailelerin güzel dönemlerini yaşamış olmalarının verdiği huzurla tebdil-i mekan talepleri olduğunu söylüyor.

Ayrıca son dönemde artan fiyatların cazibesi nedeniyle satış kararı alan yalı sahiplerinin de olduğunu belirten Çakmur, ihtiyaç nedeni ile satılık ya da satılmış olan yalı adedinin ise toplam arz içinde oldukça sınırlı olduğunu ifade ediyor.

Çakmur, yalıların tercih edilen unsurları ile ilgili olarak şunları söylüyor:

"Lokasyon kriterinin hemen ardından, tarihi eser vasıflı, yüksek tavanlı, tam müstakil (bitişik nizam olmayan), rüzgara çok açık olmayan, geniş rıhtımlı ve tercihen her iki Boğaz köprüsünü de gören bir açıya sahip yalılar en çok tercih edilenlerdir. Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi öngörünümün tarihi eser ya da değil yalıların yenilenmesinde gösterdiği haklı hassasiyetler de dış cephesi ve altyapısı yenilenmiş yalıların öncelikli tercih edilmesinde bir etken. Ancak satılık yalıların sınırlı sayıda olması nedeniyle, beklentilerinin çoğunu karşılayan bir yalı alternatifi oluştuğu zaman ciddi alıcılarımız beklemeden karar verir."

İstanbul'un en değerli bölgelerinden olan Boğaz hattında yer alan yalılar, her dönem prim yapma potansiyeli barındırıyor. Yalılar arasında da lokasyon büyük önem taşırken, her iki Boğaz köprüsünü de gören yalılar diğerlerine göre çok daha tercih edilen yalılar oluyor. Tarihi eser vasıflı yalılarda ise dış cephesinin ve altyapısının yenilenmiş olması satış aşamasında daha hızlı satılmalarına neden oluyor. Çünkü Anılar Kurulu ve Boğaziçi öngörümünün yalı tadilatlarında gösterdiği hassasiyet bu durumun en önemli nedeni oluyor.

Boğaz ı 600 yalı süslüyor

İstanbul Boğaz'ını inci gerdanlık gibi süsleyen,  Anadolu ve Avrupa yakasında toplam 600 yalı bulunuyor. Bu yalıların fiyatları 5 milyon dolardan başlıyor. Boğaz'ın en güzel yapıları olarak öne çıkan yalıların ilçeler bazında dağılımına bakıldığında Sarıyer'de 136, Beykoz'da 109, Üsküdar'da 84, Beşiktaş'ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı bulunuyor.

Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Boğaz'da yer alan yalılar 610 milyar lira değerinde!
  • 21.04.2017 09:29

Boğaz'da yer alan yalılar 610 milyar lira değerinde!

TUVİMER'in araştırmalarına göre Boğaz'da yer alan 660 yalının değeri 610 milyar ...

İstanbul konut yatırımında dünyanın en iyi 10 şehrinden biri!
  • 26.05.2014 11:41

İstanbul konut yatırımında dünyanın en iyi 10 şehrinden biri!

Lüks konut pazarında İstanbul marka şehirlerle yarışıyor ...

Arap yatırımcılar Boğaz’daki icra ihalelerine akın etti
  • 03.05.2014 10:46

Arap yatırımcılar Boğaz’daki icra ihalelerine akın etti

Arap coğrafyasında kulaktan kulağa yayılan 'Türkiye'de icradan daire ve arsalar ...

Space Gayrimenkul Türkiye’nin seçkin gayrimenkullerini tanıtacak
  • 17.10.2013 10:49

Space Gayrimenkul Türkiye’nin seçkin gayrimenkullerini tanıtacak

Space Gayrimenkul, Leading Real Estate Companies of the World'te Türk gayrimenku ...

Space Gayrimenkul Dubai Cityscape Global’e katılıyor!
  • 02.10.2013 10:07

Space Gayrimenkul Dubai Cityscape Global’e katılıyor!

Uluslararası gayrimenkul sektörünün en önemli fuarları arasında yer alan Citysca ...

Space Gayrimenkul, Saffet Emre Tonguç’la Boğaz Turu düzenliyor!
  • 23.09.2013 14:03

Space Gayrimenkul, Saffet Emre Tonguç’la Boğaz Turu düzenliyor!

Space Gayrimenkul, değerli tarihçi ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç’un rehbe ...