maritbet girişmaritbet
Yabancılar Türkleri yakın markaja aldı

Yabancılar Türkleri yakın markaja aldı

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı Mipim’de Türk firmaları rüzgârı arkasına aldı. Yabancılar, ortaklık için Türk firmalarının peşinden koşarken, İş GYO da 500 milyon dolar yatırım için farklı ülkelerdeki fırsatları kolluyor

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı Mipim'de Türk firmaları rüzgârı arkasına aldı. Yabancılar, ortaklık için Türk firmalarının peşinden koşarken, İş GYO da 500 milyon dolar yatırım için farklı ülkelerdeki fırsatları kolluyor

MIPIM FUAR FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN!

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul fuarı Mipim, adeta Türk firmalarının akınına uğradı. 11 firmanın katıldığı fuar Türkiye'den 300'e yakın bireysel katılıma da sahne oldu. 1989 yılından beri düzenlenen ve artık geleneksel hale gelen fuarda Türkiye'nin gelecek yıl ‘Onur Konuğu' olması ve gelişen emlak piyasası yabancıların ilgisini Türkiye'ye çevirdi.

Fuarın katılımcılarından biri olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) da gayrimenkulde rüzgârın tersine döndüğünü yurtdışındaki yatırım planlarıyla gösterdi. İş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Süha Önder, hedeflerinin yabancı ülkelerde yeni yatırım yapmak olduğunu söyledi. Dünyadaki kriz nedeniyle fazla miktarda euro ve dolar basıldığını, bunun da bir süre sonra enflasyona neden olacağını belirten Önder, yatırımların ise gayrimenkul ve borsaya kayacağını vurguladı. Önder, kriz nedeniyle fiyatları düşen gayrimenkullere yatırım yapmak istediklerini belirterek, “Yıllık 60 milyon dolar kira gelirlerimiz var. 500 milyon dolara kadar yatırım yapabiliriz. ABD, Rusya ve Avrupa'da ticari gayrimenkulleri satın almak istiyoruz” dedi.

Yabancılar korkuyor

İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise, Türkiye'nin dünyada yaşanan krize rağmen pozitif bir görünüm çizdiğini belirterek, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki firmaların gücünden korktuğu için buraya inşaat yapmaya gelmekten çekindiklerini vurguladı. Türkiye'de gelişen gayrimenkul sektörüyle birlikte firmalarında ölçeklerinin büyüdüğüne işaret eden Tanes, “Türkiye'de çok iyi bir gayrimenkul sektörü var. Türk firmaları bunu domine ediyor ve yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelmekten korkuyor” dedi. Tanes, “Eskiden Türk firmaları fon arardı şimdi ise yabancı firmalar yatırım yapalım diye bizimle görüşüyor” diye konuştu.

Gelecek yıl için birlik çağrısı

Tanes, fuarda 9 yabancı firmayla görüştüklerini belirterek, “İlgi o kadar yoğun oldu ki bazı görüşmeleri iptal etmek zorunda kaldık” dedi. Türkiye'nin gelecek yıl onur konuğu olması nedeniyle fuarın daha fazla önem kazandığının altını çizen Tanes, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şemsiyesi altında TOKİ ve tüm büyük firmalar fuara katılmalı. Orada projelerin yanı sıra Türkiye'nin de tanıtımı yapılmalı. Bu sayede hem Türkiye hem de bizim firmalarımız kazanır” diye konuştu.

Uluhan anlaşmayla dönüyor

Uluhan Grup İcra Kurulu Başkanı Tanju Bilgen, fuarda yeni planladıkları projeler için görüşme yaptıklarını belirterek, “Beylikdüzü'nde 95 bin metrekare arsada yapacağımız 245 milyon euro'luk proje ve Güney sahillerinde 650 hektarlık alanda yapacağımız projelerle ilgili olarak hem işbirliği yapabileceğimiz firmaların yanı sıra yatırımcılarla da görüştük” dedi. Bilgen, ayrıca şehir içinde yapmayı planladıkları kule-rezidans projesi için İtalyan FPA mimarlık firmasıyla anlaştıklarını açıkladı.

Projeyle Tuzla'nın kaderi değişecek

Fuarda Tuzla'daki 5 bin kişilik Teknoloji Park'ını tanıtan Turgay Tanes, projenin Tuzla'nın kaderini değiştireceğini belirterek, toplam 66 bin metrekarelik arsada yapılacak projenin 215 milyon dolarlık yatırım olduğunu ifade etti.

Tanes, ruhtasını almak üzere oldukları projenin inşaatına ise eylülde başlayacaklarını ifade ederek, “İş Bankası'nın 5 bin kişilik operasyon merkezinin yanı sıra AVM, otel ve ofis de yapacağız. 4 ya da 5 yıldızlı bir otelle anlaşacağız. Tuzla'nın ilk oteli olacak. AVM ve ofisin kiralamasına ise sonbaharda başlıyoruz” dedi.

İzmir'de inşaata başlıyor

İŞ GYO olarak 2012 planları arasında İzmir Bayraklı projeleri olduğunu belirten Tanes, “Konak Belediye'sine ruhsat için gideceğiz. Haziran ayında konutları satışa çıkarmayı planlıyoruz. Eylülde inşaata başlarız.”diye konuştu. Tanes, 160 home office ve konutun olacağı projede, AVM'yi kiralayacaklarını belirterek,  şimdiye kadar uygulanmamış çok farklı bir konsepti hayata geçireceklerini ve eğlence konseptini ön plana çıkaracaklarını söyledi.

Türk mimarlara ödül

Mimar Gökhan Avcoğlu, Fatih Gedikpaşa için hazırlanan bir kentsel yenileme projesi olan GDKP projesi ile ‘2012 Mipim Architectural Review Future Project Awards' ödülünü aldı. Suyabatmaz Demirel Mimarlık iki ödül kazandı. Birinciliği ‘Yüksek Yapılar' kategorisinde TAO Tower, ‘Retrofit' kategorisinde ise  Halat Fabrikası Loftları aldı.

 LATİN RAKİPLER

Fuarda dikkat çeken noktalardan biri de Latin Amerika ülkelerinin yeni pazarlar olarak görülmesiydi. Meksika, Panama, Şili ve Brezilya gibi ülkelerdeki gayrimenkul fırsatları birçok yabancının ilgisini çekti. Meksika'da sadece bir GYO olması, Panama'da kanalı büyütme hedefi potansiyelleri gösteriyor. Bu ülkeler Türkiye'nin rakibi olabilir. Bu arada TSKB Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, İstanbul'un dünyada konuşulan 2-3 şehirden biri olduğunu belirterek, “Daha gidecek yolumuz var ancak piyasanın biraz daha şeffaflaşması gerek” dedi.

2013 TÜRKİYE YILI OLACAK

Alkaş Fuarcılık'ın Türkiye temsilciliğini yaptığı, dünyanın en büyük gayrimenkul ticaret fuarı Mipim'de Türkiye, 2013 yılının “Onur Ülkesi” seçildi. Bu yıl Almanya'nın onur ülkesi olduğu fuarda gelecek yıl Türkiye'nin çok daha büyük bir katılım sergilemesi bekleniyor. 90 ülkeden katılımın olduğu fuara bu yıl Türkiye'den katılım dikkat çekti.

11 firmanın toplam 450 metrekarelik stand açarak bir ilki gerçekleştirdiğini fuarda 300'e yakın Türk gayrimenkul profesyoneli boy gösterdi. Fuara bu yıl Varyap, İş GYO, Zorlu Gayrimenkul, Kentyap - Uluhan Grup, TSKB Değerlendirme gibi firmalar katıldı.

Milliyet Emlak
Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İŞ GYO'nun kredi notu ne durumda?
  • 26.08.2022 11:54

İŞ GYO'nun kredi notu ne durumda?

İş GYO, güncel kredi notuyla ilgili açıklamada bulundu. ...

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik’in Beşiktaş’taki binasını aldı!
  • 23.08.2022 09:26

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik’in Beşiktaş’taki binasını aldı!

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik'in Beşkitaş Dikilitaş'taki binasını yeni proje h ...

Şahin: 'Kentsel dönüşümde insani ve vicdani bakış açısını koruduk'
  • 28.02.2018 14:35

Şahin: 'Kentsel dönüşümde insani ve vicdani bakış açısını koruduk'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mipim'e katılım toplantısında ...

Şahin: 'Yerel yönetimler olarak artık dünya şehirleri ile yarışıyoruz'
  • 28.02.2018 13:19

Şahin: 'Yerel yönetimler olarak artık dünya şehirleri ile yarışıyoruz'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mipim'e katılım toplantısında ...

Şahin: 'Mipim'de hedefimiz yabancı yatırımcının dikkatini çekmek'
  • 28.02.2018 10:57

Şahin: 'Mipim'de hedefimiz yabancı yatırımcının dikkatini çekmek'

Mipim Fuarı'na katılacak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, projeleri ile yabancı ...

Manzara Adalar'ın satış ofisi işte böyle hazırlandı!
  • 04.03.2017 15:20

Manzara Adalar'ın satış ofisi işte böyle hazırlandı!

İş GYO'nn Kartal'daki projesi Manzara Adalar'ın satış ofisi 10 gün gibi kısa bir ...