maritbet girişmaritbet
Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Yabancılar Türkiye’de gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Gayrimenkul uzmanı Salim Taşçı, mütekabiliyet yasası ile yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alırken nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi

Türk inşaat dünyası için önem arz eden arz eden yabancıya mülk satışında mütekabiliyet şartlarını düzenleyen kanunun Meclis'te kabul edilmesinin üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Bu süre zarfından kanunun eksikliklerinin belirlenmesi, yönetmelik ve kararnamelerle tamamlanma yönünde hukuki adımların atılmasının ötesinde, sorunlar halen bitmedi. Mütekabiliyet şartlarını hangi ülkelerin ne şekilde karşıladıklarının tam anlamıyla bilinmemesi ve bazı esnafların güven unsurunu zedeleyecek şekilde satışlar yapmaları, kanunun herkes tarafının anlaşılamadığının göstergesi oldu. Tüm bu konuları mercek altına alan Gayrimenkul Uzmanı Salim Taşçı, sade ve anlaşılır bir dille dikkat edilmesi gereken hususları kaleme aldı. Konut, arsa ve arazi alırken yabancı vatandaşların üzülmemeleri için mutlaka emlak ve hukuku müşaviri ile hareket etmelerini tavsiye eden Taşçı, tamamen kanuni yollar üzerinden yürünmesini tavsiye etti. Özellikle konut alımında maketten satışlara, ödemelere, sözleşmelere, tapuda istenen evraklara ve kanunlara dikkat edilmesini isteyen Taşçı, aslında alınması gereken şeyin ev değil, komşuluk ilişkisi olduğuna vurgu yaptı.    

Tapuyu almak için gerekli belgeler (şahıslar için)

2 fotoğraf, devletince verilen nüfus cüzdanı veya pasaportu.
Alacağı mülkün tapu aslı veya sureti, ikiside yoksa ada, parseli…
Vekâlet vererek alıyor ise, noter vekâleti, fotoğraf, kimlik bilgisini ihtiva eden (Nüfus cüzdanı, pasaport)

Alıcı tüzel kişilerse:

İmza sirküleri, yetki belgesi,
Tapu harçlandırılmasındaki bedel, aynı Türk vatandaşlarına uygulanan miktardır. Binde kırk, yani yüzde dörttür. Bu miktarın yüzde ikisini satıcı, yüzde ikisini alıcı öder.
Örneğin 200.000 TL (iki yüz bin) bedelle alınan bir mülk için 200.000TL x 4 = 8000TL bölü iki 4000TL alıcı 4000TLsatıcı öder.
Tapu dairesinde yapılmayan alım satımın geçerliliği yoktur.

Nelere dikkat edilir?

Öncelikle elçiliklerin, ticaret müşavirliklerinin çalıştığı avukatlar vardır. Bu avukatlar vasıtasıyla işlemlerin takibi esas alınmalıdır. Bu mümkün değilse, yabancı dil bilen avukatlık (Hukuk) bürolarından yardım almaları kaçınılmazdır.

İşlemler ne kadar zamanda sonuçlanır?

Kişinin mülkü aldığı yer, uzun yazışmalar gerektirmeyen konumda ise, kısa zamanda sonuçlanır. Türkiye'nin güvenlik açısından kurulmuş olan birimlerine yakınlığı göz önünde bulundurulur. İlgili tapu dairesi, ilgili yerlerden (Garnizon vs…) sorarlar. (yazıyla)
8 bin liranın üstü banka kanalıyla ödenir
Ödenecek miktar 8 bin lirayı geçtiği taktirde banka vasıtasıyla ödeme yapılır. Beraberinizde olan avukata “Akitli işlem yaptırmak istiyorum” dediğinizde, ya bankacı tapuya gelir veya tapu muamelesini yapan memur bankaya gelir. Ödeme imza sırasında yapılır.
Türkiyemiz'e hoş geldiniz
Kıymetli komşularımız; sizlerle bir arada olmak bizleri sevindirir. Sizler dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz komşuluk ilişkilerine şahit olacaksınız. Türk insanının cana yakınlığını, yardım severliğini, misafirine karşı yakınlığını görüp şaşıracaksınız.
Belki nadirde olsa tanıdıklarınızdan mülk alırken üzüldüklerini duymuş olabilirsiniz. Üzen insanlar dünyanın her yerinde vardır. Kötü örnek misal olamaz, olmamalıdır. Başlarda yazdığımız gibi avukatlarınızla, emlak müşavirleri ile yapacağınız işlemlerde üzülme oranı sıfırdır.
Bir mülk alırken dikkat edilmesi gerekecek hususlar şunlardır:
Türkiye'de sıkça kullanılan “Mal canın yongasıdır” atasözünü anımsatarak bir konut (daire) alırken nelere dikkat etmemiz gerekir? Sorusuna, öncelikle hayırlı olsun diye başlayalım.
Gayrimenkul alırken veya satarken izlenecek yol
Bir daire, büro, mağaza, arsa, arazi açıkçası bir mülk alırken veya satarken,

Alıcı:
-    Nüfus cüzdanı aslı,
-    2 fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş) adres bilgileri ile.
Satıcı:
-    Nüfus cüzdanı aslı
-    1 fotoğraf
Sattığı daire ise, Dask, tapu aslı veya sureti,
O yıl içerisinde belediyeye yatırması gereken emlak vergisini yatırıp, akabinde alacağı rayiç bedel evrakı. (Emlak vergisi yatmadan rayiç bedel evrakı alınmaz) bu işlem diğer yani daire satışı, alımı dışındaki, işlemlerle de geçerlidir. Yani rayiç alım evrakı.
1-    Maketten alıyorsanız yani temeli dahi atılmamış, ortada sadece maket varsa; sözleşme aşamasında yanınızda, avukatınız, mali müşaviriniz, emlak müşaviriniz mutlaka olmalıdır.
2-    Teknik şartname dâhil, inşaatın tüm safhaları, teslim tarihi, teslimde gecikirse, gecikme tazminatı vs… tüm detaylar kayıt altına alınmalıdır.
3-    Ödenecek peşinat ve taksitlerin, mutlaka banka üzerinden yapılması gerekir.
4-    Müteahhit binayı kat karşılığı almışsa, yine müşavirleriniz yanınızda olmak kaydı şartıyla, kat yapım sözleşmesi okunmalıdır. Müteahhit herhangi bir nedenle binayı tamamlayamazsa, almış olduğunuz tapunun gitme ihtimali yüksektir. Arsa sahibinin tapu iptal davası açma hakkı vardır. Binanın %90'ı bile bitmiş olsa ve yapıcı firma veya müteahhit işi bıraksa, binada kalan noksanı, arsa sahibi, müteahhitten daire alanlara tamamlatma yoluna gidebilir. (Maketten alıyorsanız, yüklenici firmanın sigorta yaptırıp yaptırmadığına bakınız.) yeni tüketici kanununa göre.
5-    Bitmiş daire alıyorsanız, iskânı alınmış mı, iskân alınması gecikiyorsa, nedenleri nedir? Belediye imar müdürlüğünden öğrenilebilinir. Sözleşmede iskânı alırken müteahhit mi, mülk sahiplerimi bedelini karşılayacaktır belirtilmesi gerekir.
6-    İskânı alınmış ikinci el dediğimiz bir konut alıyorsanız, eşlerden herhangi birisi satıyorsa, aile konutumudur, eşinin muafakatı var mıdır, eş rızası yoksa tapu iptal davası açılması kaçınılmaz olur, epey baş ağrıtır.
7-    İşleme başlamadan önce tapuya gidilip, tapu kütüğündeki, şerhler hanesi incelenmelidir. İpotek, haciz, intifa, sükna hakkı gibi kayıt var mıdır, yok mudur?
8-    İntifa tesis edilmiş bir mülk satılamaz diye bir kanun yoktur. Beş yüz bin lira bedeli olan bir konutu ilanda iki yüz bin liraya satanın neden bu fiyata sattığı araştırılmalıdır. Tapu memuru (üzerinde intifa var, kabul ediyor musun) dediğinde, beş yüz bin lira değeri olan bir yeri iki yüz bine alıyorum, aman kaçırmayım! Deyip, intifanın da ne olduğunu bilmiyorsanız! İşte o zaman yandınız demektir. İntifayı koyan kişi hayatta olduğu müddetçe yeni malik (sahip) olan kişi o aldığı mülkün önünden geçemez… ne zamanki, intifayı koyan kişi vefat eder, o zaman aldığı konutun içerisine girer.
9-    Kat yönetim planın incelenmesi, zira konut alanların %99'u kat yönetim planına bakmayı aklına getirmez.
10-    Tapu işleminden önce, apartman yönetimi ile konuşup, geriye dönük borçlar olup, olmadığının öğrenilmesi gerekir.
11-    Satıcı kişi vekâletle işlem yapıyorsa, vekâleti veren mal sahibine ulaşıp, satış için vekâlet verip, vermediğinin araştırılması zaruridir. Aksi halde sahte vekâletle mülk alıp, mahkemelerde dolaşmak kaçınılmaz olur. Vekâlet işlemini yapan noterlerde irtibata geçip, yevmiye numarası söylenerek böyle bir vekâlet işleminin yapılıp, yapılmadığının teyidi şarttır.
12-    Tapu harcını mutlaka aldığınız bedel ve bu bedele yakın bir tutardan bildiriniz. İleride maliyenin bir sürprizi! İle karşılaşmamış olursunuz.
13-    Banka kredisi ile konut alacaksanız, daire kat mülkiyetine geçmiş mi? İskânı var mı? Yoksa neden yoktur. Mutlaka incelenmelidir.
14-    Eğer daireyi, noterden satış vadi sözleşmesiyle almışsanız, ilgili tapu dairesine gidip, tapu kütüğüne şerh düşürünüz.
15-    Kat yönetim planı inceleyip, aldığınız dairenin kapı numarasını, tapu kütüğündeki, kayıtla bire, bir olmasına dikkat ediniz.
16-    Alacağınız daire, 1999 yılından önce yapılmışsa, bölgenizdeki, jeofizik mühendisleri odasından, zemin etüdü incelemesi yaptırınız. İnşaat kalitesi vs… için inşaat mühendisleri odasından da yardım isteme yoluna gidiniz.
17-    Bir mülkü, aldığınız veya sattığınızda kişiyi iyi tanımıyorsanız, para alışverişinde sıkıntı doğacaksa, akitli işlem talebinde bulununuz. İşlem neticesi (Bankada) imza atılırken para hesaba girer. Zira tapuda, memur “paranızı aldınız mı” diye sormaktadır. İnsanlar almadığı halde aldım der. Der ama içi de gider. “ya alamazsam” diye.

Alacağınız konut;

-    Oturumunuza tam uygun mu?
-    İleride satarsanız rant yapıyor mu?
-    Kolaylıkla satılına biliyor mu?
-    Konutunuz iş yerinize, çocuğunuzun okuluna yakın mı?
-    Civarında yeşil alan var mı?
-    Çevrenin sosyabilitesi uygun mu?
-    Hastane, eczane, alış veriş merkezleri yakın mı?
-    İleride manzaranızı önleyici konut yapılacak arsa var mı?
-    Gerilim hattı, gürültü yapabilecek tesis, işletme var mı?
-    Komşularınızı araştırdınız mı?
Evet, en başta yazmamız gereken, “ev alma, komşu al” tekerlemesini sona yazmamıza rağmen, siz en başta yazılmış kabul ediniz. 

Arsa - arazi alırken:

-    Alacağınız arsa veya arazinin çapını alarak, kadastrodan memur talebinde bulunup, nokta, yer tespitini yaptırınız.
Arsa ise, ayrıca belediye imara gidip son imar çapı, plan notlarını alınız. Bu işlemleri tamamladıktan sonra, tapu kayıtlarını inceleyip, alıma mani bir husus yoksa (şerh, ipotek vs…) alım işlemini yapınız.
Tabii arsayı alırken, normal imar mı? Ada bazında imar mı inceleyiniz veya inceletiniz.
Arazide ise, aldığınız bu arazi imar alanı içerisindeyse, o bölgenin imarını yapan müellifle görüşüp alacağınız bu arazinin konumunu öğrenmeye çalışınız. Yeşil alan veya okul yeri olarak plana alınmış olabilir.

Türkiye'nin hangi ülkelerle arasında mütekabiliyeti var?

Dünyanın globalleşmesiyle birlikte Türkiye de hızlı bir atakla, globalleşmeye ayak uydurmuştur. İnşaat sektörünün yakalamış olduğu ivme, mütekabiliyet (yabancıların mülk edinme) yasasının çıkmasıyla daha da bir yükselişe geçmiş ve Türkiye'yi cazip bir Pazar haline getirmiştir. Sahiller başta olmak üzere hemen, hemen her ilde mütekabiliyete dayalı taşınmazlar alınmaktadır.

19.07.2003 yılında çıkmış olan kanuna göre, Türkiye ile karşılılık çerçevesinde, mülk edinebilecek devletler;
1.Almanya 
2.Amerika Birleşik Devletleri 
3.Andorra 
4.Arjantin 
5.Avustralya 
6.Avusturya 
7.Bahamalar 
8.Bangladeş 
9.Barbados 
10.Belçika 
11.Belize 
12.Benin 
13.Bolivya 
14.Bosna-Hersek 
15.Botswana 
16.Brezilya 
17.Danimarka 
18.Dominik Cumhuriyeti 
19.Ekvator 
20.El Salvador 
21.Estonya 
22.Fidişi Sahili 
23.Filipinler 
24.Finlandiya 
25.Fransa 
26.Gabon 
27.Gana 
28.Gine 
29.Grenada 
30.Guatemala 
31.Guyana 
32.Güney Afrika Cumhuriyeti 
33.Haiti 
34.Hırvatistan 
35.Hollanda 
36.Honduras 
37.İngiltere 
38.İrlanda 
39.İspanya 
40.İsrail 
41.İsveç 
42.İsviçre 
43.İtalya 
44.Jamaika 
45.Japonya 
46.Kamerun 
47.Kanada 
48.KKTC 
49.Kolombiya 
50.Kore (Güney) 
51.Kostarika 
52.Letonya 
53.Liechtenstein 
54.Litvanya 
55.Lüksemburg 
56.Macaristan 
57.Malawi 
58.Malezya 
59.Mali 
60.Malta 
61.Mauritius 
62.Meksika 
63.Monako 
64.Moritanya 
65.Mozambik 
66.Nijerya 
67.Nikaragua 
68.Norveç 
69.Orta Afrika Cumhuriyeti 
70.Panama 
71.Paraguay 
72.Peru 
73.Polonya 
74.Portekiz 
75.Sanmarino 
76.Senegal 
77.Sırbistan 
79.Somali 
80.Srilanka 
81.Swaziland 
82.Şili 
83.Tanzanya 
84.Uruguay 
85.Venezuela 
86.Yeni Zelanda 
87.Yeşilburun Adaları 
Karşılıklık olmayan devletler
1-Afganistan 
2-Birleşik Arap Emirlikleri 
3-Burma 
4-Cezayir 
5-Çek Cumhuriyeti 
6-Endonezya 
7-Eritre 
8-Ermenistan 
9-Etyopya 
10-Fiji 
11-Hindistan 
12-Irak 
13-İzlanda 
14-Kamboçya 
15-Katar 
16-Kore (Kuzey) 
17-Kuveyt 
18-Küba 
19-Laos 
20-Libya 
21-Maldivler 
22-Moğolistan 
23-Nepal 
24-Nijer 
25-Oman 
26-Papua Yeni Gine 
27-Slovakya 
28-Sudan 
29-Surinam 
30-Suudi Arabistan 
31-Tayland 
32-Tunus 
33-Vietnam 
34- Yemen 

Sadece bina alabilecek devletler

1.    Azerbaycan
2.    Bahreyn 
3.    Belarus
4.    Çad 
5.    Çin 
6.    Fas 
7.    Gürcistan 
8.    İran (Beş yıl ikamet şartı ve ilgili Bakanlıkların izni ile) 
9.    Kazakistan 
10.    Kenya 
11.    Kırgızistan 
12.    Makedonya 
13.    Mısır 
14.    Moldova 
15.    Namibya 
16.    Özbekistan 
17.    Romanya 
18.    Rusya Federasyonu 
19.    Slovenya 
20.    Tacikistan 
21.    Türkmenistan 
22.    Uganda 
23.    Ukrayna 
24.    Ürdün 

Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları'nı izniyle mülk edinebilecek devletler

1.    Cibuti
2.    Lübnan 
3.    Pakistan 
4.    Togo 
5.    Trinida ve Tobago 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi
  • 07.10.2020 09:18

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yeni yapılacak ve yapılmış yapıların dep ...

Aslışah Alkoçlar ve Burcu Erçil'in AVM turu
  • 14.09.2020 10:29

Aslışah Alkoçlar ve Burcu Erçil'in AVM turu

Aslışah Alkoçlar ve Burcu Erçil İstinyePark'da zaman geçirdiler. ...

Yerli otomobil fabrikasının temeli bu ay içinde atılacak
  • 01.07.2020 10:55

Yerli otomobil fabrikasının temeli bu ay içinde atılacak

TOGG'un Gemlik'teki fabrikasının temeli bu ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...