maritbet girişmaritbet
Yabancı yatırımcının en çok tercih ettiği hisse senetleri!

Yabancı yatırımcının en çok tercih ettiği hisse senetleri!

Yabancı yatırımcı tarafından kasımda en fazla satışın yapıldığı 4. hisse senedi Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu.

Borsa İstanbul verilerinden derlenen bilgilere göre, kasım ayında net 178 milyon dolarlık satış gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 2016'nın mayıs-temmuz döneminin ardından ilk kez üst üste 3 ay net satış yaptı. Yabancı yatırımcılar, ağustos ayı sonuna kadar mart hariç net alım tarafında yer alırken, toplam alımlarını 2,1 milyar dolara kadar çıkarmıştı. 

Eylül ayında 321 milyon dolar, ekim ayında 14 milyon dolar ve kasım ayında da 178 milyon dolarlık net satış yapan yabancı yatırımcıların, yıl başından bu yana net alım tutarı bu satışlarla 1,6 milyar dolara geriledi. Toplam alım tutarındaki bu gerilemeye karşın Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcıların takas payı yüzde 65 seviyesinin üzerinde seyrediyor. 

Analistler, pay piyasalarında Aralık 2016'dan başlayarak aralıksız ağustos ayına kadar devam eden yükseliş rallisinin ardından son 3 aydır kar satışlarının etkisini artırdığını belirtiyor. Kasım ayında hisse değişimleri ve fonların yıl sonuna yaklaşırken pozisyon kapatma işlemlerinin de fiyatlar üzerinde etkili olduğuna dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinin, kasımda 115.093 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması sonrasında düşüşe geçerek aylık bazda yüzde 5,6 değer kaybettiğini ifade etti.

Analistler, BIST 100 endeksinin kasım ayında dolar bazında 26.500 seviyelerine gerilediğini belirterek, destek olarak öne çıkan bu seviyeden gelen alımların aralık ayının ilk günlerinde kendisini gösterdiğini kaydetti. Aralıkta özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası kararlarının yatırımcıların odağında olacağını ifade eden analistler, küresel risk iştahının son bir haftalık dönemde yükseldiğini ve bu pozitif havanın yıl sonuna kadar devam edebileceğini söyledi.

Yabancıların kasımda da Türk Hava Yolları'nı tercih etti

Türk Hava Yolları (THY), yabancı yatırımcıların, ekim ayındaki 85,8 milyon dolarlık alımının ardından kasımda da en çok tercih ettikleri hisse senedi oldu. Yabancı yatırımcılar kasımda 239,2 milyon dolarlık THY hissesi alırken, en fazla satış yaptıkları hisse senedi ise 159,6 milyon dolar ile ASELSAN oldu.

Söz konusu dönemde yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptığı hisse senetlerinde THY'yi 38,3 milyon dolar ile Turkcell, 30,7 milyon dolar ile Petkim, 19,1 milyon dolar ile Koç Holding ve 16,3 milyon dolar ile TAV Havalimanları izledi.

Yabancı yatırımcı tarafından ASELSAN'ın ardından kasımda en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri ise 55 milyon dolar ile İş Bankası (C), 49,3 milyon dolar ile Halkbank ve 42,3 milyon dolar ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu.

Analistler, bölgeye ilişkin jeopolitik risklerin azalması ve açıklanan 3'üncü çeyrek finansal sonuçların, fiyatı görece düşük kalan THY hisselerine ilginin devam etmesini sağladığını belirterek, ASELSAN'da ise hisse fiyatının getirisinin bu yıl yüzde 100'ü aşmasının ardından kar satışlarının etkili olduğunu ifade etti. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

Margün Enerji, Türkiye'nin borsadaki en büyük halka arzını tamamladı
  • 24.09.2021 10:42

Margün Enerji, Türkiye'nin borsadaki en büyük halka arzını tamamladı

Margün Enerji, 830 milyon lira ile borsada satış yöntemiyle gerçekleştirilen Tür ...

Peker GYO, 1 milyar liralık 8 yeni yatırıma başlayacak
  • 13.07.2021 10:12

Peker GYO, 1 milyar liralık 8 yeni yatırıma başlayacak

Peker GYO, dengeli portföy yapısı sayesinde ilk 6 ayda 40.4 milyon TL kar elde e ...

Borsa İstanbul'un başkanı ESD'ye konuştu!
  • 28.03.2017 17:10

Borsa İstanbul'un başkanı ESD'ye konuştu!

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, emlatkasondakika.c ...

Girişim Elektrik halka arz oluyor
  • 20.04.2021 09:55

Girişim Elektrik halka arz oluyor

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. halka arz için SPK’ya ve Borsa İ ...

Işık Plastik'in halka arzına 400 binden fazla talep geldi!
  • 26.01.2021 17:31

Işık Plastik'in halka arzına 400 binden fazla talep geldi!

Işık Plastik, halka arzında Borsa İstanbul'daki her 5 yatırımcıdan birinden tale ...