maritbet girişmaritbet
Veraset ilamını mahkemeler ve noterler veriyor!

Veraset ilamını mahkemeler ve noterler veriyor!

Veraset ilamı yayınlamak için mahkemeler ve noterler hizmet veriyor

Veraset ilamı almak için mahkemeye başvurduk, notere gitmemiz gerektiği gerekçesi ile isteğimiz reddolundu. Bunun sebebi nedir? Bu işe mahkemeler bakmıyor mu? • Y.B.

Mahkemeler bakıyor elbette, bu konuda değişen bir şey yok. Değişen şu: Mahkemelerin görevi yanında bir de bu işe noterler eklendi. Dileyen mahkemeye gidecek dileyen notere. Her ikisi de bu konuda görevli. Ancak noterler basit hali ile mevcut duruma göre veraset ilamı verebilecek. Mahkemeler daha karmaşık aile tablosuna göre veraset ilamı verecek. Şimdi "Basit hali ne, karmaşık hali ne?" diye soracaksınız. Bunun yanıtı yok, bir sınırı da yok. Hangi aile tablosu basit, hangisi karmaşık? Nitekim bırakın bâsit-karmaşık ayrımını veraset ilamını mahkeme mi verecek noter mi dediğinizde bile bir anlaşmazlık oluşmuş, mahkeme "Ben vermem notere git" diyebiliyor. Bu konu bir tek sizin başınıza gelmiş değil, çok kişiden duydum. Demek ki kanun yapmak, sistemi değiştirmek öyle kolay iş değil. Bunun tersini de gördüm. Noterden alınmış veraset ilamını tapu dairesi reddetti. Mahkemeden git getir dedi. Noterden alınan veraset ilamı işe yaramıyorsa niye noterlere bu görev verildi? İşte, bir sistem kurmak öyle kolay değil. Mahkeme reddediyor, noterin verdiğini de resmi daire kabul etmiyor, vatandaş ne yapsın? Oysa bu iki makam da görevli, her ikisinin verdiği de geçerli. Görevini yapmayan, bunları kabul etmeyen kişileri de ilgili yerlere şikayet etmek gerekir ama vatandaşın da bu konuda eli kolu bağlı, şikayet etse işi uzayacak, belki hiç yapılmayacak. Onun için şikayet etmek yerine sineye çekmeyi tercih ediyor. Yani olan yine zavallı vatandaşa oluyor. Onun için sistemle oynarken sistemi iyi kurmak ve vatandaşın şikayetini acil çözmek şart.

Dava tarihi esas alınır Kız kardeşim boşanmak için dâva açtı, eşi ise kardeşimden hisse istiyor. Oysa kardeşim malvarlığını mecbur kaldığı için bir buçuk iki sene önce satmıştı. Bu durumda eşi hisse alabilir mi? • E.K.

Okuyucum kardeşi adına bu soruyu sorarken malvarlığının mevcudunu, satılanları, eşinin malvarlığını liste halinde dökmüş. Bunları tek tek değerlendirmem bu köşede mümkün değil, dava sırasında değerlendirme için bilirkişi raporu alınır, gelenler gidenler incelenir ve dava çook uzun sürer. Ancak genel olarak söyleyebileceklerim şudur:

Eşler boşanırken mal paylaşımı talep ederlerse mahkeme mevcut malları eşler arasında bölmez. Bu ortaklığın tavsiyesi değildir, yapılan şey her eşin üzerindeki malvarlığının değerini bulmak ve değerleri eşitlemektir. Yani çok mal edinenin malının değerini, eşitlenene kadar karşı tarafa parasal olarak ödemesidir!

Dolayısı ile malvarlığı içinde gayrimenkul var ise diğer eşe tapuda hisse verilmez, evlilik birliği içinde edinilmiş fazla malın parası karşı tarafa ödenir. Bunun için de malların parasal değerleri tespit edilir. Burada net yanıt veremeyişimin ikinci nedeni de malların parasal değerini bilmememdir. Onun için size olayın akış şeklini anlatmak zorundayım. Bir de kardeşin boşanma davası açmadan bir buçuk-iki sene önce malların bir kısmını sattığını söylemişsiniz, bunlar hesaba katılmayacak. Hesaba girecek olanlar boşanma davası açıldığı tarihte elde olanlardır.

Tamer Heper/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Veraset İlamı Nedir ve Nasıl Alınır?
  • 11.01.2021 15:19

Veraset İlamı Nedir ve Nasıl Alınır?

Veraset İlamı bir diğer adıyla Mirasçılık Belgesi olarak bilinmektedir. Veraset ...

Veraset ilamını mahkemeler ve noterler veriyor!
  • 13.06.2012 10:28

Veraset ilamını mahkemeler ve noterler veriyor!

Veraset ilamı yayınlamak için mahkemeler ve noterler hizmet veriyor ...