maritbet girişmaritbet
Vatan Gazetesi 30 inşaat şirketini bir araya getirdi

Vatan Gazetesi 30 inşaat şirketini bir araya getirdi

Ağaoğlu’ndan Rönesans İnşaat’a kadar önde gelen yaklaşık 30 konut markasının yöneticileri, Vatan Gazetesi’nin düzenlediği bir davetle biraraya geldi

Global ekonomik krizle gayri safi yurt içi hasıladaki küçülmenin ortalama 3 katı oranında küçülen ve konut kredi faizlerinin düşmesi ile birlikte toparlanma sinyallerinin alındığı inşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerileri VATAN Gazetesi'nin ‘emlak sektörü buluşması'nda masaya yatırıldı.

Ağaoğlu'ndan Fi-Yapı'ya, Ant Yapı'dan Rönesans İnşaat'a kadar önde gelen yaklaşık 30 inşaat şirketinin Kanal D'nin VIP Salonu'nda biraraya geldiği davete Doğan Gazetecilik CEO'su Servet Topaloğlu, Doğan Gazetecilik Reklam Grup Başkanı Viki Habif, Vatan Gazetesi Genel Yayın Müdürü İsmail Yuvacan, Ekonomi Müdürü Ercan İnan, İnternet Sitesi Yayın Yönetmeni Aylin Duruoğlu, Başyazar Güngör Mengi, yazarlarından Ruhat Mengi ve Mustafa Mutlu, Vatan Gazetesi Reklam Grup Başkanı Meltem İnanç, Emlak Reklam Müdürü Ayşegül Akbulutlar ile Emlak Reklam Direktörü Ayla Özer ev sahipliği yaptı. Davette Vatan Gazetesi yazarları Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ile Ali Ağaoğlu'nun ekonominin seyri ve inşaat sektörüne etkileri ile ilgili yaptıkları sunum ise büyük ilgi gördü.

Projeler analiz edilecek

Konut piyasasındaki gelişmelere haftada 3 gün düzenli olarak yaptığı sayfalarla destek veren Vatan Gazetesi, bu buluşmada yeni projesini de müteahhitlerle paylaştı. Vatan, bundan böyle konut projelerini tıpkı bir otomobil test eder gibi her açıdan mercek altına alacağı bir analize başlıyor. Proje, maketten ev satma döneminin sona erdiği, doğru fiyatlama, doğru mimari ve doğru lokasyon seçiminin ön plana çıktığı bir döneme giren emlak sektöründe büyük heyecan yarattı. Sektörün duayenleri, projenin hem işini doğru yapan müteahhitler için hem de yüzlerce proje arasında karar vermekte zorlanan tüketiciler için ciddi bir referans olacağı konusunda birleşti. Projelerin detaylı analiziyle, tüketicilerin alıcı bekleyen 700'ün üzerinde markalı konut projesi arasından kendisine en uygununu seçebilmesi amaçlanıyor.

KİMLER KATILDI?

Yaklaşık 30 inşaat firmasının yönetim kurulu başkanı ve üst düzey yöneticilerinin katıldığı davette, önde gelen isimler arasında Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Ağaoğlu İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı, Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, Ataman Şirketler Grubu Başkanı Bülent Ataman, Bolelli Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Ercan Düz, Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Dumankaya İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü Ufuk Kayador, Eston Yapı Genel Müdürü Kaan Yücel, Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Garanti Koza Genel Müdürü Murat Binark, Rönesans İnşaat CEO'su Zafer Baysal, Özyazıcı İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Özyazıcı ve Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu yer aldı.

‘Acil afet yasası çıkmalı, vergi yükü azaltılmalı'

Konut sektörünün mevsimsel olarak satışların durgun seyrettiği yaz dönemine girdiği bugünlerde doğru yerde doğru projelendirilen projelerin satışlarında çok büyük düşmeler olmadığına dikkat çeken sektör yetkilileri, tüketicileri firmaların geçmişine ve projelerin özellikle deprem güvenliği taşıyıp taşımadığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Deprem tehdidine karşı kentsel dönüşümle ilgili düzenlemenin ve acil afet yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini vurgulayan müteahhitler, inşaat maliyetlerindeki artışla zorlandıklarına da vurgu yaptı. İnşaat maliyetlerinin TEFE ve ÜFE'den fazla arttığını, harç ve vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirten sektör yetkilileri, “İnşaatta bürokrasi sorununa da artık kesin bir çözüm getirilmeli. Sadece mevzuat ve ilgili düzenlemeler zaman kaybettirmiyor, aynı zamanda aldığımız arsaların imar planlarına açılan davalar da bizi çok zorluyor. Açılan pek çok dava yüzünden fırsatları kaçırabiliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Üretmenin kolay, satmanın zor olduğu bir döneme giriyoruz

Vatan Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ve Ali Ağaoğlu'nun ekonomideki gelişmeleri analiz ettiği panel, sektör temsilcilerini inşaat sektörünü yakın ve orta vadede nelerin beklediği konusunda aydınlattı. Toplantıda firma yöneticilerine ‘temkinli iyimserlik' önerisinde bulunan Akat, “Faizlerin bir miktar daha düşme ihtimali var. Enflasyon uzun bir süre daha düşük seyredecek. Dövizde bir hareket beklenmiyor. Aslında iktisatçı gözüyle enteresan bir durum. Ancak dövizin hareketlenmemesi, fiyatların yükselmemesi, faizin düşük seyri her şeyin çok iyi olduğu bir ortamı da ifade etmiyor. Üretmenin kolay ancak satmanın çok zor olduğu bir dönemin içindeyiz” değerlendirmesini yaptı.

İngiltere'ye dikkat edilmeli

Panelde krizin Avrupa'ya olan etkilerine değinen Ali Ağaoğlu ise “Avrupa'da işlerin bir miktar daha bozulacağını düşünenlerdenim” dedi. Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Bu gerçekleşirse bunun Türkiye'ye de etkisi olacaktır. Özellikle İngiltere'ye çok dikkat edilmeli. İngiltere'de ekonomik sorunlar dünyanın daha çok ilgisini çekmeye başlarsa, bunun tüm dünya için sonuçları çok daha farklı olabilir.”

Konut sektörü kısa zamanda büyük gelişme kaydetti

VATAN'In emlak sektörünü ağırladığı buluşmada, Türkiye'de bugün konut sektöründe gelinen noktanın bir zamanlar hayal bile edilemeyeceğini ve sektörde kısa bir zamanda çok büyük bir gelişme kaydedildiğini ifade eden Doğan Gazetecilik CEO'su Servet Topaloğlu, “Türkiye'de özellikle son yıllarda çok güzel projeler yapılıyor. Bir zamanlar hayal gibi görünen binalar bugün etrafımızda inşa ediliyor. Çok dinamik ve canlı olan sektörün güçlü bir iletişime ihtiyacı var. Sektörün desteklendiği sürece daha da iyiye gideceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Türk insanına yeni bir hayat tarzı inşa ediliyor

VATAN Gazetesi olarak haftada 3 sayfayı emlak sektörüne ayırdıklarını, ayda 1 kez de özel konut eki çıkardıklarını belirten Genel Yayın Müdürü İsmail Yuvacan, bundan sonraki dönemde de sektörü desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Bir süre önce İstanbul Ataşehir'deki dev konut projelerinden birini gezdiklerini ifade eden Yuvacan, şöyle devam etti: “Son derece modern bir tesiste yüzen, koşan, spor yapan insanlar... Güney'deki 5 yıldızlı otelleri aratmayan SPA'lar... Çocukları oyun salonunda, öğretmenlerinin gözetiminde oynarken, onları kapalı devre sistemle evlerindeki televizyondan izleyen anneler, babalar... Bir kez daha gördük ki sizler sadece konut, insanlara başlarını sokacak dört duvar inşa etmiyorsunuz. Aslında Türk insanına yeni bir hayat tarzı inşa ediyorsunuz. İnsanımız bu yeni ve yüksek yaşam standardını hakediyor. Bunun için sizi tebrik etmek istiyorum. Biz VATAN olarak, geliştirdiğiniz son derece kaliteli konut projeleriyle Türkiye'nin aslında yaşam kalitesini yükseltirken sizleri hep destekledik. Bundan sonra da desteğimiz sürecek.”

Nihal Yuvacan/ Vatan

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rönesans İnşaat, dünyanın en büyükleri arasına girdi!
  • 23.08.2021 09:12

Rönesans İnşaat, dünyanın en büyükleri arasına girdi!

Rönesans uluslararası müteahhitliğin zirvesinde Türkiye'yi temsil etmeye devam e ...

Hasan Rahvalı, Dubai'de Ağaoğlu projelerini anlattı
  • 22.09.2014 15:01

Hasan Rahvalı, Dubai'de Ağaoğlu projelerini anlattı

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, Dubai'de Ağaoğlu projelerini emlak ...

Ağaoğlu'nun MIPIM'de yayınlanan İngilizce tanıtım videosu!
  • 15.03.2013 14:43

Ağaoğlu'nun MIPIM'de yayınlanan İngilizce tanıtım videosu!

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun MIPIM 2013 Fuarı'nda yayınlanan İngilizce tanıtım vi ...

Ağaoğlu'ndan kentsel dönüşüm yorumu!
  • 06.12.2011 16:45

Ağaoğlu'ndan kentsel dönüşüm yorumu!

Ali Ağaoğlu, 'İstanbul'da Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde 2 milyon konut yen ...

Maslak 1453 hava fotoğrafları
  • 25.12.2013 15:49

Maslak 1453 hava fotoğrafları

Ağaoğlu tarafından inşa edilen Maslak 1453 projesinden hava görselleri ...

Ağaoğlu Pendik Boat Show Fuarı'na katıldı!
  • 24.09.2013 15:20

Ağaoğlu Pendik Boat Show Fuarı'na katıldı!

Ağaoğlu Şriketler Grubu Pendik'te düzenlenmekte olan Boat Show Fuarı'na katıldı. ...