maritbet girişmaritbet
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Sanasaryan Han açıklaması!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Sanasaryan Han açıklaması!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, basında yer alan Sanasaryan Han'ın izinsiz olarak ihale ile kiraya verildiği haberleri karşısında bir açıklama yaptı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, basında yer alan Sanasaryan Han'ın izinsiz olarak ihale ile kiraya verildiği haberleri karşısında bir açıklama yaptı. Metinde şu ifadelere yer verildi:

Son günlerde çeşitli yazılı ve görsel basın organlarında 1936 yılından itibaren mazbut vakıflar arasında bulunan Sanasaryan Vakfına ait Sanasaryan Han ile ilgili bazı haberler yer almaktadır. Bu haberlerin konuya taraf olan kurumumuzun görüşü alınmaksızın yapıldığı ve doğruyu yansıtmayan bilgiler içerdiği görülmüştür. Bu nedenle, aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekmiştir.

Sanasaryan Vakfı mülga 2762 sayılı Vakıflar Kanununun yürürlüğe girdiği 1936 yılından beri mazbut bir vakıf olup, temsil ve idaresi Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Mazbut vakıf statüsüne alınan vakıfların yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olup, bir başkasının yönetici olarak atanması da hukuken mümkün değildir.
Mazbutiyet kararından 75 yıl sonra, 12/12/2011 tarihinde Türkiye Ermeni Patrikliğince, İdaremiz aleyhine “tapu iptali ve tescil davası” açılmıştır. Dava henüz sonuçlanmamıştır. Bu davada Mahkeme tarafından Genel Müdürlüğe tebliğ edilmeksizin taşınmazın tapu kayıtları üzerine 3. Şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi bakımından tedbir konulmuştur. Tedbir olmasa dahi Genel Müdürlüğümüzün bir kültür varlığı olan hanı satmak, devretmek gibi bir düşüncesi de hiçbir zaman olmamıştır.

Mahkemece alınan, taşınmazın 3. Şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi yönündeki karardan sonra ise, bu kez davacı tarafça “taşınmazın kiraya verilmemesi” amacıyla Mahkemeden tedbir talebinde bulunulmuştur. İdaremiz tarafından bu talebe Mahkeme nezdinde itiraz edilmiştir. 16/07/2013 tarihinde Mahkeme tarafından, taşınmazın kiralanmasını engellemek için istenen tedbir talebi reddedilmiştir. Vakıflara ait gelir getirici (akar) nitelikteki taşınmazların en yüksek geliri getirecek şekilde değerlendirilmesi Vakıflar Genel Müdürlüğünün yasal sorumluluğudur. Sanasaryan Han da gelir getirici bir vakıf taşınmazı olduğundan İdaremiz tarafından daha önce kamuoyuna ilan edilmiş olan “Restorasyon Karşılığı Kiralama İhalesi” bugün gerçekleştirilecek ve tarihi han vakfına en yüksek gelir elde edilecek şekilde değerlendirilecektir.

Kaldı ki, Mazbut Sanasaryan Vakfına ait olan han korunması gerekli vakıf kültür varlığıdır. Restorasyonunun yapılarak en iyi şekilde değerlendirilmesi, korunması için her türlü önlemin alınması görev ve yetkisi kanunen Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Sanasaryan Han; vakıf kültür varlığı restorasyonunda uzman bir kurum olan Vakıflar Genel Müdürlüğünün denetiminde ilgili Koruma Kurullarının görüşleri doğrultusunda onarılacaktır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor
  • 15.04.2022 10:55

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen ve Ay ...

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor
  • 11.04.2022 14:27

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam eden, Kuzey Makedonya’nın ...

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı
  • 25.02.2022 16:19

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı

Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'nde bilinen tek eseri olan, hayattayken tamamlandığın ...

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı
  • 07.01.2022 16:03

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi, kılınan cuma ...

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2021'de kira artışı yapmayacak
  • 08.01.2021 17:28

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2021'de kira artışı yapmayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, kiracılarına 2021'de kira a ...

Nasreddin Hoca Türbesi'nde restorasyon çalışmaları başladı
  • 26.12.2020 10:02

Nasreddin Hoca Türbesi'nde restorasyon çalışmaları başladı

Konya'nın Akşehir ilçesindeki Nasreddin Hoca Türbesi'nde, Vakıflar Genel Müdürlü ...