maritbet girişmaritbet
Tuzla'da ulaşım projeleri konut fiyatlarını katladı

Tuzla'da ulaşım projeleri konut fiyatlarını katladı

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı Yönetici Yardımcısı Ece Çalışkan Vural, Tuzla bölgesinde yaşanan gelişmeyi değerlendirdi.

İstanbul'un güneydoğu sınırındaki Tuzla'nın bir kısmının D-100 karayolunun güneyinde, daha büyük olan diğer kısmının ise kuzeyinde kaldığını anımsatan Vural, sahil kesiminde daha çok az katlı, nitelikli sitelerin bulunduğunu aktardı. 

Vural, 2015'te faaliyete geçen Tuzla Viaport Marina'nın ilçeye prestij sağladığını, bu projenin bölgeyi hareketlendirdiğini söyledi. 

Askeri bölgenin de geniş bir alan kapladığı D-100 karayolunun kuzeyinde, farklı şekillerde gelişen bölgelerin dikkati çektiğini anlatan Vural, bu kısımda sanayi bölgesi ile konut olarak gelişmiş bölgeler bulunduğu gibi, henüz yapılaşmaya açılmayan alanların da görüldüğünü belirtti.

Vural, Tuzla'da sanayi, tersane ve konut kullanımlarının dışında, inşa edilip tek tek satış/kira şeklinde pazarlanan çok fazla, nitelikli ofis projesi bulunmadığının altını çizerek, bir banka tarafından hayata geçirilmekte olan teknoloji ve operasyon merkezinde 5 bin kişinin çalışacağını ifade etti. 

Kuzey Marmara Otoyolu projesi arsa fiyatlarını artırdı 

Vural, "Kuzey Marmara Otoyolu projesinin kavşak alanlarının da bulunduğu Tuzla-Tepeören bölgesindeki, halk arasında 'villa imarlı' olarak bilinen düşük emsalli konut arsalarının bugün metrekaresi 350 - 450 liradan satılıyor. Söz konusu projeden önce bedeller metrekare başına 100 ile 150 lira arasında değişiyordu. Bölgede, arsa fiyatlarını ciddi şekilde etkileyen iki faktör bulunmaktadır. Bunlar, arsadan İSKİ havzası sınırı ve hisseli olup/olmamasıdır" diye konuştu. 

Orhanlı'nın yakın zaman öncesine kadar yalnızca sanayi ve depolama alanları ve tesisleri ile bilindiğini hatırlatan Vural, bu bölgenin son yıllarda Aydınlı'nın ardından konut projelerine yer verilen alanlardan biri haline geldiğini dile getirdi. 

Aydınlı'dan sonra Orhanlı'da da konut projeleri inşa edilmeye başlandığı bilgisini veren Vural, şunları kaydetti:

"Bu iki bölge birbirine komşu olduğundan buralardaki projeler, mahalle sınırlarına net olarak bakılmaksızın belli bir mahalleye dahil edilerek belirtilmektedir. Buna göre, bölgedeki projelerin çoğunun Aydınlı Mahallesi içerisinde konumlandığı söylenmektedir. Bölgede özellikle konut projeleri ile çeşitli villa projeleri bulunmaktadır. Bölgede konut projelerindeki genel fiyat aralıkları 2013 yılında, metrekaresi ortalama bin 250 - 2 bin 500 lira iken bugün bu bedellerin 3 bin 200 - 4 bin liraya ulaştığı söylenebilir. İçmeler bölgesi ve yakın çevresindeki konut birim fiyatları, metro çalışmalarının başlamadığı 2011 yılında metrekaresi bin - bin 200 lira seviyelerinde iken, bugün aynı bölgedeki konut birim satış fiyatlarının 2 bin - 2 bin 500 liralara ulaştığı görülüyor." 

"Metro hatları değer katıyor" 

Vural, ilçeye toplu taşıma ile erişimi daha kolay hale getirmesi planlanan bazı projeler bulunduğuna işaret ederek, mevcutta aktif olan Kadıköy-Kartal Metro Hattı'na 3,5 kilometrelik bir bağlantı ile entegre olacak metro hattında Kaynarca ve Tuzla istasyonlarının yer alacağını söyledi. 

Projenin 2017 yılında hizmete açılmasının beklendiğini aktaran Vural, bunun yanında, çalışmaları süren Halkalı-Gebze Marmaray Yüzeysel Metro Hattı'nın Pendik-Gebze kısmının 2016 yılının ilk döneminde açılmasının hedeflendiğini anımsattı. 

Vural, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hattın kalan kısmının da aşama aşama tamamlanacağı ve 2018 yılının ilk aylarında tamamen hizmete açılacağı belirtilmiştir. Tüm bu projeler tamamlandığında, Tuzla'dan birçok noktaya erişim raylı sistemlerle mümkün ve oldukça hızlı hale gelecektir. Bu durumun da özellikle bu hatların istasyonlarına yakın lokasyonlarda fiyatlarda artışa yol açması beklenmektedir. D-100 karayolu trafiğini rahatlatmak için tasarlandığı açıklanan ve Şubat 2015'te ihalesi yapılan Havaray Projesi, 5 kilometre uzunluğunda tasarlanmıştır. Hattın Marina-Tuzla Belediyesi arasında hizmet vermesi ve ara istasyonlarda tersane bölgesine de uğrayıp, D-100 karayolu güneyinde hattın tamamlanması planlanmaktadır."

Yorum Yaz