maritbet girişmaritbet
TÜSİAD, ‘TOKİ artık dar gelirliye konut üretimine dönsün’

TÜSİAD, ‘TOKİ artık dar gelirliye konut üretimine dönsün’

TÜSİAD, gelirde eşitsizliği artıran en önemli unsurun gayrimenkul kirası olduğuna dikkat çekti

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), açıkladığı Türkiye'deki Bireysel Gelir Dağılımı Eşitsizlikleri Raporu'nda gayrimenkul piyasasının Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) inisiyatifiyle yönlendirilmesinin beklendiği gibi eşitsizliği azaltmadığını aksine artırdığını savundu. Tanıtımı dün yapılan 2002-2011 dönemini inceleyen raporda, gayrimenkul kira ve faiz gelirlerinin gelir dağılımında eşitsizliği artıran başlıca unsurlar olduğu belirtildi. Raporda TOKİ'yle ilgili şu yorumlar yapıldı: "Ülkemizdeki gayrimenkul edinim sisteminin iki temel unsuru, banka sistemi ve TOKİ kapsamında yüksek gelir gruplarına yönelik projelerdir.

Krediye erişimin de gelir düzeyiyle ilişkili olduğu düşünüldüğünde, düşük gelir gruplarının bu sistem üzerinden gayrimenkul edinimlerinin mümkün olmadığı anlaşılabilir. Oysa bu gelirler TOKİ'nin düşük gelirliler için üretilen konutların finansmanında ve kredilendirilmesinde kullanılsaydı, gayrimenkul varlıkların dağılımı ve gelirlerindeki eşitsizlik bu boyutta olmazdı." FAİZDEKİ DÜŞÜŞ EŞİTSİZLİĞİ ARTIRDI Faizlerdeki düşüşün 2002-2007 arasında ülkenin gelirini yükseltici tarzda harcamaları artırdığı anlatılan raporda, 2007-2011 arasında ise tüketime yönelik harcamalara kayma olduğu kaydedildi.

Bunun tasarruflarında azaltma sağlasa da yüksek gelir gruplarının lehine işlediği anlatılan raporda, "2002-2007 döneminde faizlerdeki düşüşler gelir dağılımını düzeltici yönde etki ederken, 2007'den sonra uygulanan politika tasarruflar ve buna bağlı mevduatın dağılımında ülke genelindeki eşitsizliği artırmıştır" denildi. Faiz geliri kaynaklı eşitsizliğin 2008'den sonra özellikle Güneydoğu Anadolu'da arttığı dikkat çekti.

Seçkin Ürey / Habertürk

Yorum Yaz