maritbet girişmaritbet
TÜRSAB, 2 milyar dolarlık yazlık konutun anahtarına talip oldu!

TÜRSAB, 2 milyar dolarlık yazlık konutun anahtarına talip oldu!

TÜRSAB, otelde konaklamak yerine yazlık kiralayan yabancı turistlerin artması üzerine harekete geçti. Kurum, vergi kaybına neden olan yazlıkların pazarlamasını acentelerin yapmasını istiyor

TURİSTİK bölgelerde yazlık konutların yabancı turistlere kayıt dışı olarak kiralanmasındaki büyük artış turizmcileri harekete geçirdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), yazlık konutların turizmciler aracılığıyla pazarlanması için bir çalışma başlattı. TÜRSAB, başta Alanya ve Bodrum olmak üzere sayıları 100 bini bulan kullanılmayan ikincil konutların turizm kapsamına alınmasını istiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da sunulan raporda, bu konuda yasal düzenleme yapılması da talep edildi. Raporda, kullanılmayan ikincil konutların sayısının 100 bini bulduğu, bunun yıllık 2 milyar liralık vergi kaçağı yarattığı belirtildi. Raporda,bu konutların turizm te-sisleri gibi kabul edilmesi gerektiği kaydedilerek, ‘Gerekli eğitimlerin verilerek, buraların artık emlakçılar değil, turizmciler tarafından pazarlanması gerektiği' vurgulandı.
 
Ev alıp pazarlayan İngiliz var
 
Yaklaşık 2-2.5 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını anlatan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Bu kadar büyük yatak potansiyeli, büyük bir turizm hareketi anlamına geliyor. Dolayısıyla bunları emlakçıların değil turizmcilerin pazarlaması gerekiyor” dedi.  “Haksız rekabeti ortadan kaldıracağız” diyen Ulusoy, hiçbir ülkede bu kadar atıl kalan ikincil konut olmadığını savundu. Ulusoy, buraların turizm tesisi gibi değerlendirilmesini istediklerini söyledi. İkincil konutları hem denetim altına alıp hem de yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık vergi kaçağının önlenmesini hedeflediklerini anlatan Ulusoy, şunları söyledi: “Türkler'den ev alıp kendi memleketlerinde 1 haftalık 1.000 pound'a pazarlayan İngilizler olduğunu gözlemledik. 100 bin konut 200 bin oda demek. Bu da otelcilerin karşısında haksız kazanca neden oluyor. Denetim altına alınmasını istiyoruz. Bununla ilgili bir çalışma hazırladık. Turistin otelinde olduğu gibi vergilendirme olmasını istiyoruz.”
 
MAYORKA örnek alındı
 
KONUYLA ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla çalışma yürüttüklerine işaret eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “İspanya bunu yaklaşık 250 bin ikincil konutun bulunduğu Mayorka ile hayata geçirdi. Milyonlarca Alman ve Fransız turist İspanya'ya gelip otellerin yanı sıra buralarda da kalıyorlar. Şimdi biz de bunu yapmak istiyoruz” diye konuştu. Başaran Ulusoy, bu konuda mesleki yeterlilik durumu oluşturmanın da hedefleri arasında bulunduğuna dikkat çekti.
 
Belma Toprak/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Türkiye’yi 8 ayda en çok Alman, Rus ve İngiliz turist ziyaret etti
  • 13.10.2022 14:52

Türkiye’yi 8 ayda en çok Alman, Rus ve İngiliz turist ziyaret etti

Türkiye'ye, Uzak Doğu ve Amerika Kıtası ülkelerinden gelen turistler kültür ve ş ...