maritbet girişmaritbet
Türkler'den Leningrad’a dev sanayi bölgesi

Türkler'den Leningrad’a dev sanayi bölgesi

Leningrad Ticaret ve Sanayi Odası , Ankara Sanayi Odası ve Rönesans İnşaat, Leningrad’da 150 fabrikadan oluşan toplam 1.5 milyar euroluk Organize Sanayi Bölgesi’ni birlikte kuracak.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Bu yatırım Türk şirketlerine iş, Türkiye'deki işçilere de yeni bir istihdam kapısı açacak” dedi

Rusya'nın en önemli sanayi bölgeleri arasında yer alan Leningrad bölgesinde Türk sanayicilerin kuracağı Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) en önemli adımı atıldı. OSBÜK ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir başkanlığındaki Türk heyeti, 2011 yılını Türk Yılı olarak kutlayan St. Petersburg'da, ‘Leningrad Bölgesi İş Çevreleri Kış Asamblesi'ne katıldı. Leningrad Bölge Vali Yardımcısı Prof. Dr. Rashid İsmagilov, “Beklediğimiz mevzuat önceki gün Duma'dan çıktı. Yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Yatırımcılara çok sayıda teşvik sağlanacak” mesajını verdi.

St. Petersburg'da gerçekleşen görüşmelerde Leningrad Ticaret ve Sanayi Odası ile ASO ve Rönesans İnşaat'ın ortaklığıyla kurulacak OSB'nin detayları ele alındı. Buna göre, Türkiye'nin Rusya'ya ihraç ettiği OSB'de ilk adımda 165 hektar, toplamda 300 hektar alanda 150 şirket üretim yapacak. Leningrad Bölgesi, yüzlerce Türk işçisine kapı açacak.

Türklere açık davet var

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin OSB modelini artık yurtdışına ihraç etmeye başladığını vurgulayarak, Rusya Federasyonu, Leningrad Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Bölge Vali Yardımcısı Rashid İsmagilov'la birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İsmagilov'la birlikte Rus heyetin 2010 yılı içinde Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Sincan'daki ASO 1. OSB'yi gezdikten sonra, aynı bölgenin mutlaka Rusya'da da kurulması konusunda anlaştıklarını hatırlatan Özdebir, geçen 1 yıl içinde bununla ilgili hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi. Leningrad'ta kurulacak OSB'nin Rönesans İnşaat ve ASO'nun bilgi birikimiyle hayata geçirileceğini söyledi. Özdebir, şunları söyledi:

“Leningrad Bölgesi yönetimi OSB'nin kurulmasını çok istiyor. Burada böyle bir OSB kurulması, bu bölge için çok büyük bir gelişme olacak. İstihdam açısından da üretim açısından da. Mesela Rusların hiçbiri inşaat işinde çalışma istemiyor. Ama ülkedeki işsizlik de sürüyor. OSB'de sanayi işçisi olmak onlar için de uygun, istenir olacak. Artık buradaki OSB'nin yasal düzenlemesi de onaylandığına göre, artık daha hızlı gidecek. Bu Türk firmalarına davettir.”

İsmagilov: Yasal düzenleme çıktı, teşviklerimizi hazırladık

Leningrad Bölgesi Vali Yardımcısı Prof. Dr. Rashid İsmagilov, konuyla ilgili şunları söyledi: “1 sene önce Ankara'ya geldik. Son 20 yılda Türkiye gerçek bir sanayi bölgesi oldu. Bu bizi çok etkiledi. Türkiye'de OSB'yle ilgili bize mevzuatı inceledik. Kendimize özgü bir mevzuata ihtiyacımız vardı. Biz de oturduk çalıştık. Beklenen yasal düzenleme çıktı, Duma'da onaylandı. OSB için teşvikler belirlendi. Türkiye'deki OSB Yasası bize uyarlandı. OSB'lerde ayrı bir yönetim olması bizi çok etkiledi. Sadece fabrikalar değil, sistemi yürüten kadrolar var.”

Türk şirketleriyle ilgili de değerlendirme yapan İsmagilov, “Türk şirketleri biraz fazla kibar. Dikkatli olmaya çalışıyor. 1 numaralı partnerimiz ABD'li şirketler. Hızlı karar alıp gelir gelmez çalışmaya başlarlar. Halbuki Türk şirketleri önce gelir, bakar. Biraz yavaşlar. Daha hızlı olmak zorundalar.”

Rönesans'ın hedefi Türkiye'de enerji, Rusya'da petro kimya

Leningrad Bölgesi'nde yapılacak OSB'nin inşaat firması ve işletmecisi Rönesans Grubu olacak. Rusya'nın en büyük yabancı ∫irketlerinden biri olan Rönesans'ın Rusya Direktörü Avni Akvardar, grubun inşaat yatırımının yanısıra önümüzdeki dönemde çimento ve petro kimya alanına da girmeye hazırlandığını belirtti. Akvardar, “Türkiye'de ise enerji sektöründe en büyükler arasına girmek istiyoruz. Bu alanda yatırımlarımız olacak” diye konuştu.

Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı
  • 31.03.2022 11:15

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), "güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesis ...

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!
  • 04.10.2021 10:29

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!

Türkiye’deki bütün OSB’lerde artık fabrikalarda müteşebbis heyetlerin belirlediğ ...

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"
  • 14.06.2021 17:13

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro S ...

Demonte ahşap evler ilgi görüyor
  • 25.04.2021 12:28

Demonte ahşap evler ilgi görüyor

Samsun'un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) "demonte ev" üreti ...

İstanbul’da iki yeni nesil OSB kurulması planı masaya geliyor
  • 29.06.2019 16:48

İstanbul’da iki yeni nesil OSB kurulması planı masaya geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul sanayicilerinin iki yakada yeni ...