maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin 3. nükleer santrali İğneada'ya!

Türkiye'nin 3. nükleer santrali İğneada'ya!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de yapılacak 3. nükleer santral için yer olarak İğneada'nın planlandığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan Alaboyun, "Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Firmalarla görüşmeler devam ediyor" dedi.

Alaboyun, üçüncü nükleer santralin yapımına ilişkin, "Şu an ilk gelenler Çinliler ile Amerikalıların Westinghouse firması. Mutabakat zaptı imzalandı. Japonların da ilgisi var" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun

İĞNEADA NEREDE?

İğneada, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı, Trakya'nın Karadeniz sahilinde yer alıyor. 22 kilometrelik bir sahile sahip olan İğneada, İstanbul'a yaklaşık 3 saatlik mesafede. Nüfusu, 2082 kişi olan kasabanın yazları turizmin etkisiyle nüfusu 10 bini geçiyor. Geçim kaynakları arasında ormancılık, balıkçılık ve pansiyon işletmeciliği olan İğneada,çeşitli bitki ve balık türlerine ev sahipliği yapıyor.

iğneada nükleer santrali

NADİR ORMANLARDAN BİRİ İĞNEADA'DA

Aralarında İğneada'nın da bulunduğu Türkiye'de sadece 4 bölge de bulunan langoz ormanları nadir rastlanan ekosistemler arasında. İğneada'da bulunan bu ormanlar Yıldız Dağları'ndan Karadeniz'e doğru akan derelerin beslediği Erikli, Mert ve Saka göllerinin, önlerindeki kumul dolayısıyla ilkbaharda fazla gelen sularla şişerek geriye doğru taşması ve düz araziyi kaplaması sonucunda oluşmuştur. Nadir bulunan bu ormanların habitatlarının korunması önemlidir.

SEÇİMLERDE ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÖNLEMİ

Bakan Alaboyun, 1 Kasım seçimleri için elektrik sistemlerinde alınan önlemlere ilişkin, "Spekülasyonlara neden vermemek için yoğun bir çaba içindeyiz. Özellikle planlı kestinleri canlı bakımla minimize etmek istiyoruz. Bir hatta bakım yapılacaksa, 4-5 saat şalteri indiriyorsunuz, orada kabloları, direkleri değiştiriyorsunuz, o hatta elektrik vermediğiniz için yöre halkı elektriğe erişimde güçlük geçiyor. Bunları ortadan kaldırmak için canlı bakım programına geçiyoruz" dedi.

İZİNLERİ KALDIRACAĞIZ

Bakan Alaboyun açıklamasının devamında "Seçimden 10 gün önce izinleri tamamen kaldıracağız. Bakım onarım ekiplerimiz hazır hale gelecek. Özellikle Güneydoğu'da jandarmamızla, polisimizle birlikte çalışacağız. Pazar günü Aksaray'da bu bağlamda bir toplantı yaptık. İçişleri Bakanımız Selami Bey de gelecekti bu toplantıya ama Ankara'da o talihsiz terör eylemi olunca gelemedi. Tedbirlerimizi en üst düzeyde alıyoruz" diye devam etti.

RUSYA İLE ENERJİ TEMASLARI

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulunan Alaboyun, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili basında çıkan haberler üzerine "Rusya ile enerji bağlamında hiçbir sorunumuz yok, bunun bilinmesinde fayda var" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya ziyaretine iştirak ettiğini hatırlatan Alaboyun, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'na sorulan soru Suriye bağlamında bir soruydu. 'Rusya'yla kritik bir sürece girilirse, sıkıntı olursa ne olur' sorusuyla muhatap kalırsanız siz ne cevap verirdiniz? 'Nükleer santrali yapacak bir kurum da bulunur, doğalgaz alınacak kaynak da bulunur' cevabı 'Rusya ile sorunumuz var' anlamında yorumlandı. Bu laf biraz lastik gibi sündürüldü. Rusya ile enerji bağlamında hiçbir sorunumuz yok, bunun bilinmesinde fayda var."

Alaboyun, Rusya'nın, Türkiye'nin Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz talebini reddettiği yönündeki haberleri hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bizim Rusya'dan aldığımız doğalgaz toplam tüketimimizin yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyor. İki hat üzerinden alım yapıyoruz. Batı Hattı 14 milyar metreküplük bir hat. Diğeri de Mavi Akım dediğimiz hat. Oradan da 16 milyar metreküplük bir gaz bağlantımız var. Bunların ikisinden de gaz akışı sorunsuz devam ediyor. Rusya ile doğalgazda iki konumuz var. Fiyat revizyonu ve Rusya Başkanı Vladimir Putin'in geçen sene aralık ayında Türkiye'ye geldiğinde söylediği Türk Akımı projesi. Fiyat revizyonuyla ilgili bu hakkı bize sağlayan şey doğalgaz anlaşmamızın 9. maddesi. Madde çok ve uzun detaylı ancak ana çerçevesi şöyle: Gazprom'un ihracatçıya, Türkiye'ye sattığı doğalgazın fiyatı diğerlerine sattığından daha yüksekse ve Türkiye bunu tespit ederse indirim isteyebiliyor."

Gazprom'un Almanya'ya daha ucuz fiyatlarda doğalgaz sattığını dile getiren Alaboyun, bundan dolayı da Türkiye'nin fiyat revizyonu istediğini ifade etti.

Bakan Alaboyun, Gazprom'un Türkiye'ye indirim için ilk olarak yüzde 6, ardından yüzde 10 ve son olarak da yüzde 10,25'lik bir rakam önerdiğini söyledi.

Rusya'nın indirim konusunu Türk Akımı'na bağlamaya çalıştığını vurgulayan Alaboyun, "Türk Akımı ile fiyat revizyonu birbirinden tamamen bağımsızdır. Birbiriyle asla ve asla ilişkilendirilemez. Biz Rusya ile çok iyi müşteri, tüketiciyiz ve arz sağlayan olarak Rusya'yla ilişkimiz var. Rusya bizim için iyi bir kaynak, biz de iyi bir müşteriyiz. Almanya'dan sonra ikinci müşteriyiz. Az bir şey değil. Ruslarla doğalgaz anlamında herhangi bir sorunumuz yok. Küçük itilaflı konular varsa bunlar da konuşulur, uzlaşılır. Doğalgaz kesintisi asla söz konusu olmaz" dedi.

"TÜRK AKIMI KONUSUNDA KARARLI TUTUM YOK"

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesiyle ilgili görüşmelerin devam ettiğine işaret eden Alaboyun, Rusya'nın Türk Akımı konusunda Türkiye'den talepleri olsa da kararlı bir tutum izlemediğini dile getirdi.

Alaboyun, Türk Akımı'nın önce 63 milyar metreküplük 4 boru hattı olarak planlandığını ancak geçen hafta Gazprom Başkanı Aleksey Miller tarafından kapasitenin yarı yarıya düşürülerek 32 milyar metreküpe indirildiğini hatırlattı.

Projeden Türkiye'ye ulaşacak gaz miktarının 15,75 milyar metreküp olarak hesaplandığını kaydeden Alaboyun, "Türk Akımı'nda Karadeniz'de bizden fizibilite raporu için izin istediler. O konuda sorunumuz yok. Böyle bir boru hattının Türkiye'deki münhasır alanın içerisinden geçmesinde, şartlar fizibıl mı değil mi araştırılmasında bir sorun görmüyoruz ama inşaat izni verilmesi apayrı bir şey. Görüşmeler devam ediyor. Karara bağlanmış bir şey yok. Oradaki iki hattan birisi Türkiye'ye gelecektir. Türk Akımı olarak düşünülen eski Güney Akım projesinin borularından biri Türkiye'ye gelecek, diğerini Avrupa'ya göndermeyi düşünüyorlar. Fakat Avrupa da bunu istemiyor" ifadelerini kullandı.

Alaboyun, Avrupa Birliği'nin Güney Akım projesi için Bulgaristan'a müsaade etmediğini anımsatarak, "Türk Akımı'nda Yunanistan'a nasıl müsaade edecekler? Bunlar Türkiye için netleşmemiş noktalar" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Rusya'ya kapıları kapatmadığını ve projeyle ilgili görüşmelerin Rusya'nın tutumuna bağlı olarak devam edeceğini ifade eden Alaboyun, "Gelişmelere göre bizi en çok ilgilendiren Türkiye'ye gelecek olan boru hattı. Biz bunun öncelikle yapılmasını istiyoruz. Yunanistanla geçiş bağlantıları yapılmadan diğer inşaat iznini veremiyoruz çünkü. Önlerinde Avrupa Birliği ile bir sürü sorunları var. Olay bu çerçevede devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

RUS ENERJİ BAKANI İLE GÖRÜŞME 

Alaboyun, İstanbul'da düzenlenen G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nda Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak'la görüştüklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bakan Novak ile dostane ikili görüşmelerimiz oldu. Bizim doğalgaz konusunda almada ya da vermede hiçbir sorunumuz yok. Bunlar kontratlar bağlamında alınıyor. Biz pahalı satıyorlar diye 'İstemiyoruz senin gazını' diyemeyiz. Alırız ama mahkemeye gider, geriye dönük olarak faiziyle, cezasıyla hakkettiğimiz parayı da alırız. Bu ilk değil, geçmişte bu tür olaylar olmuş, anlaşılmış, anlaşılır. Yüzde 10,25 indirimi versinler. Türk Akımı'ndan Ruslar tamamen vazgeçebilirler, farklı bir alternatif de getirebilirler. TANAP'la ilgili Azerbaycan'la 'tek millet iki devlet' mantığıyla kardeşlik bağımız var ama TANAP'ta görüşmeler bile 3 seneden fazla sürmüş. Kolay bir süreç değil. Azeri de olsa kendi ülkesinin menfaatlerini maksimize etmek durumunda. Ben de öyleyim. Menfaatlerin kesiştiği noktada da anlaşma imzalıyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin ile Türkiye arasında milyar dolarlık işbirliği!
  • 04.09.2016 09:44

Çin ile Türkiye arasında milyar dolarlık işbirliği!

Çin ile Türkiye arasında milyar dolarlık projeleri kapsayan anlaşmalara imza atı ...

Türkiye'nin 3. nükleer santrali İğneada'ya!
  • 14.10.2015 13:33

Türkiye'nin 3. nükleer santrali İğneada'ya!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de yapılacak 3. nükl ...

İğneada üçüncü nükleer santral tesisine ev sahipliği yapacak!
  • 12.12.2012 08:58

İğneada üçüncü nükleer santral tesisine ev sahipliği yapacak!

Mersin Akkuyu'ya yapılacak olan Türkiye'nin ilk nükleer santrali için Rusya ile ...

İğneada üçüncü nükleer santrale ev sahipliği yapabilir!
  • 30.11.2012 10:20

İğneada üçüncü nükleer santrale ev sahipliği yapabilir!

Türkiye’de kurulacak olan nükleer santral Ankara- Nallıhan, Beyşehir-Seydişehir, ...