maritbet girişmaritbet
'Türkiye'de her iki konuttan biri sigortalı'

'Türkiye'de her iki konuttan biri sigortalı'

Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, Türkiye'de konutların sigorta oranının yüzde 45 olduğundan bahsetti.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, "Şu an 8 milyon sigortalı sayısına ulaştık. Ülkemizdeki yaklaşık her iki konuttan biri sigortalı. Ulaştığımız sigortalılık oranı da yüzde 45 seviyesinde." dedi.

DASK'ın düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda finale kalan projelerin yarıştığı etkinlikte konuşan Kayacı, DASK olarak, Türkiye'nin deprem bilinci çalışmalarında önemli rol oynayan sigortalılığa ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini, bu çalışmalar kapsamında her kurum ve kuruluş ile iş birliği yaptıklarını anlattı.

Kayacı, yapılan çalışmaların 1999 depreminden bu yana önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz dönemde yoğun bilinçlendirme ve poliçe yenileme çalışmalarımız, bunun yanı sıra mevzuatta yapılan değişikliklerle şu an 8 milyon sigortalı sayısına ulaştık. Ülkemizdeki yaklaşık her iki konuttan biri sigortalı. Ulaştığımız sigortalılık oranı da yüzde 45 seviyesinde. Bununla birlikte ülkemizde henüz ulaşamadığımız ve zorunlu deprem sigortası sistemine dahil etmemiz gereken daha çok sayıda konut sahibi olduğunu da unutmayalım."

Kayacı, sigorta kadar önemli bir diğer konunun da, depreme dayanıklı bina üretmekten geçtiğini söyledi.

"Saklama payımız 400 milyon avro noktasına geldi"

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç de risk yönetiminin önemine işaret ederek, risk yönetiminde sigortanın önemli bir parça olduğunu söyledi.

Depreme yönelik yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Genç, "İlk yıllarda saklama payımız 5 milyon dolardı. Şu an 400 milyon avro noktasına geldi. Yani 400 milyon avroyu iki defa tekrarlama ya da üç defa tekrarlayacak şekilde ödeyebilecek gücümüz var." dedi. 

DASK'ın ödeme gücünün 15 milyar lirayı aştığını, birçok ülkenin örnek alarak DASK benzeri kurumlar kurduğunu belirten Genç, deprem öncesi bilinçlendirme ve farkındalık sağlama adına Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın önemli olduğunu söyledi.

Finale kalan projeler dayanaklılık testine tabi tutuldu

İnşaat mühendisliği öğrencilerine depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda final maratonu 2 gün sürecek.

Bu yıl yarışamaya 43 üniversiteden 85 başvuru alınırken, finale kalan 28 takıma ait bina model maketleri bugün gerçekleştirilen final etkinliğinde depremi simüle eden sarsma masasında dayanıklılık testinden geçti. Deprem testinden yıkılmadan geçen modeller, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine de tabi tutulacak.

Kazananların yarın açıklanacağı yarışmada birinci olan üniversiteye deprem sarsma masası hediye edilecek. Birinci aynı zamanda 15 bin lira, ikinci 10 bin lira, üçüncü olan takım ise 5 bin liralık ödülün sahibi olacak.

Yarışma kapsamında ayrıca "En İyi Mimari Özel Ödülü", "En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü", "En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Ödülü" ve "Yarışma Ruhu Ödülü" gibi özel ödüller de sahiplerini bulacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı
  • 20.10.2023 14:59

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Afet ve ...

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip
  • 22.08.2023 11:52

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip

Ülke genelinde zorunlu deprem sigortasına sahip konut oranı en yüksek olan iller ...

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı
  • 10.04.2023 11:35

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"
  • 07.04.2023 14:06

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"

SEDDK Başkanı Eroğlu, "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar ...

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı
  • 03.04.2023 11:08

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) deprem bölgesindeki sigortalılara ödedi ...

DASK'ın hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi aştı
  • 27.03.2023 11:54

DASK'ın hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...