maritbet girişmaritbet
Türkiye İtibar Endeksi araştırması ile sektörler mercek altına alındı

Türkiye İtibar Endeksi araştırması ile sektörler mercek altına alındı

İtibar Atölyesi adına araştırma şirketi XSIGHTS tarafından hazırlanan, şirketlerin kamuoyu nezdindeki itibarını ölçümleyen Türkiye İtibar Endeksi (TİE)’nin sonuçları için çalışmalar başldı

TİE 2013 araştırması ile; Otomotiv, Bankacılık, Gıda, Enerji, Ulaşım, Beyaz Eşya, Elektronik Eşya, Sigorta, Eğitim (Üniversiteler), GSM / Telekom, İnşaat ve Hazır Giyim sektörleri mercek altına alınacak. TİE'nin akademik destekçi kurumu olan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin İtibar ve Derecelendirme Merkezi Müdür Yrd. Doç. Dr. Ferhan Benli  yaptığı açıklamada,  Türkiye İtibar Endeksi'nin ülkemizdeki benzer pek çok araştırmadan farklı olduğunu vurgulayarak, “Endeks için yapılan alan araştırması her yönü ile tamamen üniversitemizin bilimsel laboratuar ortamında planlanıp, veriler yine bilimsel ilkeler ışığında toplandıktan sonra sektörel analiz raporları hazırlanıyor” dedi. Şirket itibarının şirketlerin piyasa değerlerini ne derecede etkilediğini değişen risk yapılarına göre gözlemlediklerini kaydeden Benli, “Değerini piyasada korumak ve arttırmak isteyen şirketler için itibar endeksi önemli bir gösterge. Herhangi bir sponsoru olmayan endeksimizin bu sene de çarpıcı sonuçları ortaya koyacağı düşüncesindeyim.” değerlendirmesinde bulundu. Ekonomik büyümenin kurumların itibar ile paralel şekilde gerçekleştiğine dikkat çeken Benli, “Merkez olarak sadece rating kuruluşlarının kantitatif derecelerinden önce itibarlarının derecelendirilmesine önem vermeliyiz” mesajını verdi.

Endeks neden önemli?
İtibar endeksinin şirketler için bir navigasyon aracı görevini üstleneceğini kaydeden Ferhan Benli, '2013 verilerini kapsayacak olan 3. TİE çalışmasının sonuçlarını önümüzdeki Mart ayının başında kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yıl ki raporda, 12 lokomotif sektörün itibar değerleri, her sektörün öne çıkan büyük kuruluşlarının münferiden itibar değerleri, sektör içi rakiplerinden farklılıkları, benchmark kurumdan farklılıkları gibi önemli ölçümlemelerin yanı sıra tavsiyeler yer alacak' açıklamasında bulundu.

Araştırmanın kapsamı
TİE'yi gerçekleştiren XSIGHTS Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn ise, endeks verilerini Türkiye'nin 26 ilinde tesadüfi seçim metodu ile belirlenen iki bin denek ile yüz yüze anket çalışması  yaparak toplayacaklarını söyledi. Penn, “Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan X-Reputation modelimizi, endeks yapısına uygun olarak ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin akademisyenlerinin görüşleri doğrultusunda yeniden düzenledik. Kültürümüzde büyük önem taşıyan  ‘güven' ve ‘gönüldaşlık' kavramlarını da araştırmamıza dahil ederek ülkemizdeki en itibarlı şirketleri belirlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

TİE ile birlikte itibarın ölçülebilir bir değer olduğu noktasında Türkiye'deki kurumların bilinçlenmeye başladığını ifade eden XSIGHTS Genel Müdürü Penn, “Gerek özel sektör, gerek kamu, gerekse STK'lardan kendi kurumları özelinde itibar araştırması yapılması yönünde gelen talepler bizi çok mutlu ediyor. Hatta TİE uluslararası ölçekte dikkat çekmeye de başladı. Gelecekteki amacımız İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İtibar Atölyesi ile birlikte itibar parametrelerini finansal sayılara çevirebilmek” dedi.

 

Yorum Yaz