maritbet girişmaritbet
Türk müteahhitler yurt dışında da dev işler yapıyor

Türk müteahhitler yurt dışında da dev işler yapıyor

Türk müteahhitleri, birçok ülkede dev projeler üstlenerek başarılı işlere imza attı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlik sektörünün geçen yıl yurtdışında 22,5 milyar dolarlık proje üstlendiğini belirterek, "Müteahhitlik sektörümüz Türkiye'nin dünyadaki en önemli sektörlerinden biri olma özeliğini sürdürmektedir. Müteahhitlik sektörümüz en önemli hizmet ihraç kalemlerimizden biridir. Cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlamaktadır" ifadesini kullandı.

Zeybekci, yazılı açıklamasında, 2014'te müteahhitlik sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeybekci, 1972'de Libya'da liman projesiyle başlayan yurtdışı müteahhitlik sektörünün, 2014'ü de başarılı bir şekilde tamamladığını ifade etti.

Türkiye'nin hizmet ihracatının halihazırda en gelişmiş ve en rekabetçi bölümünü oluşturan ve sürdürülebilir büyüme açısından ekonominin lokomotif sektörlerinden yurtdışı müteahhitlik sektörünün, gerçekleştirdiği muazzam büyüme rakamları ve üstlendiği projelerdeki başarılarıyla dünyada haklı bir itibar kazandığına dikkati çeken Zeybekci, yurtdışı müteahhitlik sektörünün, 42 yıl içinde 104 ülkede toplam değeri 300 milyar dolan aşan 7 bin 684 proje üstlendiğini belirtti. 2014'te bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlıklara ve konjonktürel sorunlara rağmen 22, 5 milyar dolar değerinde proje üstlenildiğini ifade eden Zeybekci, 2014'ün son döneminde işveren idarelerle firmalar arasında imzalanan yeni sözleşmelere dair bilgilerin Bakanlığın veri tabanına girmesiyle bu rakamın bir miktar daha artmasının beklendiğini bildirdi.

2014'de en çok proje üstlenüen ilk 5 ülkenin Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Cezayir, Katar ve Kazakistan olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti: "20001i yılların başında ortalama proje bedeli yaklaşık 20 müyon dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam 2013'te 80, 1 milyon dolar, 2014'te ise 88, 4milyon dolara yükseldi. Söz konusu artış, müteahhitlerimizin bugün katma değeri daha yüksek, nitelikli projeler üstlendiğinin en önemli göstergesidir. Türk müteahhitlik fîrmalan, dünyanın farklı coğrafyalarında ve iklimlerinde, yüksek teknoloji gerektiren projeleri başarıyla yerine getirmeye devam etmektedir. Söz konusu prestijli projelerden bazıları; Polonya'daki Varşova Metro Projesi, Katar'daki Doha Metro Projesi, Türkmenistan'daki Aşkabat Uluslararası Havaalanı, Etiyopya'daki Awash- Weldia Demiryolu Projesi, Ekvator Ginesi'ndeki ENR tarafından 2013 yılında 'Kültür Alanında Küresel En İyi Proje1 seçilen Sipopo Kongre Sarayı, Azerbaycan'daki Bakü Ulusal Stadyumu ve Rusya Federasyonu'ndaki St. Petersburg Tünel ve Köprü Projesi'dir.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...