maritbet girişmaritbet
Türk inşaatçılar Rusya'da delil toplamalı!

Türk inşaatçılar Rusya'da delil toplamalı!

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yusuf Çalışkan, Rusya'daki Türk firmalarının her yapılanı belgelemesi gerektiğini söyledi

Rusya ile Türkiye arasında başlayan kriz devam ediyor. Özellikle Rusya'da iş yapan Türk şirketler bu nedenle zor günler geçiriyor. İnşaat alanında Rusya'da milyarlarca lira yatırım yapan Türk firmalarını nasıl bir gelecek bekliyor, muamma…

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Çalışkan, Türk şirketlerin nasıl yollar izleyebileceklerini açıkladı.

İşte Yusuf Çalışkan'ın açıklamaları…

Türk firmalar delil toplamalı

“Türk şirketleri Rusya'da her sektörde var. Bu firmaların kendi sözleşmelerini iyice incelemesi gerekiyor ve delil toplamaları lazım. Özellikle Rus bakan ve ilgililerin yaptığı açıklamaları saklamaları gerekiyor. İşçilerin tutuklanması, işçilerin ülkeye alınmaması gibi birçok durumu belgelemeleri önemli. Çünkü daha sonra bir problem çıktığında bunlar delil olarak gösterilecek”

Bizi koruyan bir anlaşma var

“Özellikle inşaat sektöründeki firmalarımızın genelde bilmediği bir durum var. 1997 tarih ve 2000'de yürürlüğe giren Rusya ile Türkiye arasındaki iki taraflı yatırım anlaşması. Bu anlaşma başta inşaat olmak üzere Türk işadamlarına uluslar arası tahkim olmak üzere birçok yola gidebilme imkanı tanıyor. Rusya'nın Türk şirketlere yaptığı müdahaleler, bu anlaşmanın 10'uncu maddesine göre çok normal değil. Rusya bu anlaşma yürürlükte değil veya uygulanmayacak diyemez, o hükümler hala yürürlükte”

Hakediş ödemelerinde sıkıntı çıkabilir

“Orada devam eden stadyum inşaatları var. Türk firmalar biz inşaatlara devam edelim diyorlar ancak hak edişler ödenmeyebilir. Bu gibi durumlarda sözleşmedeki kurallar çerçevesinde hak edişler talep edilmeli. Eğer yine alamazlarsa yargı yollarına başvuru yapabilirler. Ancak buradaki yetkili yine Rus mahkemeleri olduğu için uluslararası yollar tercih edilebilir.”

İnşaata devam diyip engelleyebilirler

“Ruslar, Türk firmalara siz inşaatlarınıza devam edin diyecek. Ancak inşaatın yavaşlatılmasına neden olup taahhüt edilen tarihte projeyi bitiremediniz diyip sorun çıkartacaklardır. Bu gibi durumlara maruz kalmamak için inşaat firmalarının yazılı halde Rus makamlarla paylaşmaları gerekiyor. Hukuki olarak koruma mekanizmaları var ama firmaların önce kendilerini koruma altına alması gerekiyor”

Vergi artışı sadece Türk firmalara özel olamaz

“Rusya hiçbir neden göstermeden Türk firmalardan alacağı vergileri yükseltebilir ancak bu hukuka aykırı olacaktır. Özellikle inşaat sektöründe vergi artırımı yaparsa, Dünya Ticaret Örgütü ve iki taraflı anlaşma bazında en çok gözetilen ulus kaydı ve milli muamele var. Sadece Türk şirketlerine vergi uygulama yaparlarsa dünya çapında büyük problem yaşayacaklardır. Türk şirketlerine bir vergi artırımı oluyorsa diğer ülke firmalarına da aynı işlemin yapılması gerekiyor”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk inşaatçılar Berlin’e çıkarma yaptı
  • 21.10.2018 11:47

Türk inşaatçılar Berlin’e çıkarma yaptı

Gayrimenkulün önde gelen oyuncuları Almanya’da gurbetçilerle bir araya geldi. Or ...

Rusya’dan 2 milyar dolarlık iş alırız!
  • 29.06.2016 13:36

Rusya’dan 2 milyar dolarlık iş alırız!

Uçak krizinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri normalleşme sinyalleri v ...

Türk inşaatçılar Rusya'da delil toplamalı!
  • 19.12.2015 14:48

Türk inşaatçılar Rusya'da delil toplamalı!

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yusuf Çalışkan, Rusya' ...

Türk inşaatçılar Cityscape Fuarı’na akın ediyor
  • 12.08.2015 14:32

Türk inşaatçılar Cityscape Fuarı’na akın ediyor

Geçen yıl Dubai'de gerçekleşen Cityspace Fuarı'na katılan Türk İnşaatçılar bu yı ...

Türk inşaatçılarına Katar şoku!
  • 23.09.2014 10:42

Türk inşaatçılarına Katar şoku!

Suriye, Irak ihracat pazarlarındaki daralma yetmezmiş gibi FIFA’nın 2022 Dünya K ...

Rusya'daki Türk inşaatçılar 2012'de 5 milyar dolarlık iş alarak rekor kırdı!
  • 04.01.2013 08:30

Rusya'daki Türk inşaatçılar 2012'de 5 milyar dolarlık iş alarak rekor kırdı!

Resmi "iş alındı belgesi" alınan 48 projenin toplam değeri ise 2,3 milyar dolar. ...