maritbet girişmaritbet
Türk gayrimenkulü, Arap emlakçıların ilgisini çekiyor!

Türk gayrimenkulü, Arap emlakçıların ilgisini çekiyor!

Araplar yatırımcıların Türk gayrimenkulüne gösterdiği yoğun ilgi müteahhitlik ve emlakçılıkta da kendini göstermeye başladı.

Yatırımlarını İstanbul sınırının ötesine taşıyan Araplar yatırımcıların Türk gayrimenkulüne gösterdiği yoğun ilgi müteahhitlik ve emlakçılıkta da kendini göstermeye başladı. Yılda yaklaşık 15 binin üzerinde konut projesinin yabancılara satıldığı Marmara bölgesinde Arap yatırımcılar, maliyetleri düşürebilmek için arazi yatırımlarına ve müteahhitliğe yönelirken hazır konutlar Arap emlakçılar tarafından satın alınıyor ve Ortadoğu'ya pazarlanıyor

Başta konut projeleri olmak üzere sağlık, alışveriş ve ticaret alanında Türkiye'de ciddi yatırımlar yapan Arap yatırımcılar gayrimenkul alanındaki hakimiyetini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Avrupa ülkelerini geride bırakan Arap yatırımcılar, son dönemlerde konut alımındaki bu hakimiyetini özellikle müteahhitlik ve emlakçılık alanlarına taşımaya başladı. Günümüzde Arapların yatırım anlayışını değiştirdiğini söyleyen Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur, son bir yılda Arap emlakçıların konut alımında daha fazla ön plana çıkmaya başladığına dikkat çekti. Şahindur “Araplara 2016 yılında yapılan konut satışı 7 bin civarında olurken Arap emlakçıların sektöre girmesiyle 2017 yılında konut satışının 12 binin üzerine çıktığını görüyoruz. Arap emlakçılar, daha uyguna alabildikleri konutları kendi ülkelerine ve Ortadoğu'ya satıyor. Doğrudan yatırım yapmaya gelen Araplar ise yatırım maliyetlerini düşürmek için artık arazi satın alarak kendi müteahhitliğini yapmaya başlıyor. Özellikle İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Sakarya'da arazi yatırımları son birkaç yılda % 45 arttı. Arazilerin konut projelerine dönüştürülme çalışmaları da devam ediyor. Kısa zamanda Arapların Türkiye'deki müteahhitler ve emlakçılarla yarışabilir hale geleceğini söyleyebilirim.” dedi.

Türk emlakçılar endişeli

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur, şöyle konuştu: “ Arapların konut sektörüne olan ilgisi müteahhitlik ve emlak danışmanlığı alanlarına da kaymaya başladı. Kocaeli, Yalova ve Sakarya'da arazi yatırımlarına hız verdiler ve konut projeleri üretmeye başladılar.Hazır konut projelerinin önemli bir kısmını ise yatırımcılardan çok Arap emlakçılar satın alır hale geldi. Konutları satın alıp kendi bölgelerine pazarlıyorlar. Bu durum aslında Arap sermayesinin Türkiye'ye çekilmesi açısından önemli bir hamle ancak bir yandan özellikle sayısı binlere ulaşan Türk emlakçılar için endişe yaratabilir. Çünkü Araplar artık daha spesifik noktalarla ilgileniyorlar. Daha bilinçli ve daha seçici davranıyorlar. Türkiye'yi artık iyi tanıyor ve yeni projeler için stratejik önemi güçlenen bölgeleri tespit ederek, maliyetlerin düşük olduğu zamanlarda yatırım yapmaya başlıyorlar.”

Kuveyt, Dubai, Katar başta olmak üzere Ortadoğu'nun önemli Arap yatırımcıların, Türkiye'yi alternatifsiz ve vazgeçilmez bir yatırım bölgesi olarak gördüğünü belirten Burçin Şahindur, artan ilgide Türkiye'de hayata geçmeye başlayan büyük projelerin etkisi olduğu kadar gayrimenkul alan yabancılara tanınan vatandaşlık hakkı, uygulanan teşvikler, konut sektöründeki indirimler ve Sakarya gibi amortisman sürelerinin kısa olduğu yerlerin artmaya başlamasının önemli etkenler arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu hafta emlak sektöründe neler oldu?
  • 20.09.2014 14:33

Bu hafta emlak sektöründe neler oldu?

Emlak dünyasında neler olduğunu öğrendiğiniz Emlak Bülteni, bu hafta da sizlerle ...

Cansel Turgut Yazıcı inşaat sektörünü değerlendiriyor
  • 04.01.2014 16:39

Cansel Turgut Yazıcı inşaat sektörünü değerlendiriyor

Eva Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Turgut Yazıcı, gayrimenk ...

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu
  • 28.03.2012 17:49

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu

Emlaktasondakika.com, gayrimenkul piyasasının öncü markalarının kurumsal iletişi ...

Emlakçılıkta yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor
  • 26.03.2021 10:28

Emlakçılıkta yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca 1 Nisan'dan itibaren itibaren yetki b ...

Kars Barajı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı
  • 20.06.2020 16:21

Kars Barajı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı

Kars Çayı üzerinde inşa edilen Kars Barajı Türkiye'nin 585. barajı olarak hizmet ...