maritbet girişmaritbet
Tulip Turkuaz projesinde ŞOK! Proje durduruldu!

Tulip Turkuaz projesinde ŞOK! Proje durduruldu!

Emlak GYO ile Tulip-FMS-Mertkan-Ilcı Ortaklığı arasında hasılat paylaşımı modeliyle İstanbul Ispartakule’de yapılan Tulip Turkuaz projesinde şok bir gelişme yaşandı


 

Emlak GYO ile Tulip-FMS-Mertkan-Ilcı Ortaklığı arasında hasılat paylaşımı modeliyle İstanbul Ispartakule'de yapılan Tulip Turkuaz projesinde şok bir gelişme yaşandı.
Projeyi ihaleye çıkaran Emlak GYO internet sitesinden yaptığı duyuruda Tulip Turkuaz projesinin sözleşmesini 18 Mayıs 2010 tarihi itibariyle fesettiğini duyurdu. Emlak GYO internet sitesinde şu açıklamayı yaptı:
“Şirketimiz ile Yüklenici TULIP-FMS-MERTKAN-ILCI Adi Ortaklığı arasında akdedilen 03.08.2006 tarihli İstanbul Bahçesehir Ispartakule 3. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi sözleşmesi 18.05.2010 tarihi itibariyle feshedilmiştir.”

Bu gelişme üzerine de Tulip Gayrimenkul'den hemen bir açıklama yapıldı. Açıklamada TOKİ'nin ve Emlak GYO'nun tek yabancı ortaklı konut projesi olan Tulip Turkuaz'ın haksız ve tek yanlı uygulamaları ile durdurulduğu belirtildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
 
Ispartakule'nin parlayan yıldızı, TOKİ'nin tek yabancı sermayeli projesi Tulip Turkuaz, Emlak Konut GYO'nun haksız ve tek yanlı uygulamaları ile durduruldu. 116 yıllık inşaat devi Van Herk Group; haksız rekabetçi, tek taraflı ve mesnetsiz iptal kararı ile 70 milyon TL'sine hapseden Emlak GYO ile Türk ve Avrupa mahkemelerinde hesaplaşmaya hazırlanıyor.
24 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın imzası ile tek taraflı olarak haksız bir kararla yaklaşık 17 milyon dolarlık teminat mektubu nakte çevrilerek, Ispartakule'de gerçekleştirdiği TulipTurkuaz projesinin kontratı feshetmeye çalışılıyor. 
Girişimleri ile ilgili kanunsuzlukları; kendilerine 25 Mayıs 2010 tarihli mektubumuz, 27 mayıs 2010 tarihli ihtarımız ve en son da bugün Hollanda devletinin resmi mektubuyla bildirilmesine, kontrata uygun olarak araziyi satın alarak emlak GYO'yu projeden çıkarma teklifimize, bizzat sayın emlak konut GYO yönetim kurulu başkanlığı düzeyinde yaptığımız tüm iyi niyetli uzlaşmacı girişimlere rağmen, emlak konut GYO'nun bugün 28 mayıs 2010 günü web sayfasında  yaptığı duyuru ne hukuka, ne ticari temayüllere, ne de vicdana uygundur.
Tulip Gayrimenkul, Emlak Konut GYO ve TOKİ ile iş yapan tek yabancı sermayeli şirket olmasına rağmen, bu keyfi ve haksız kararı almaktan çekinmeyen Erdoğan Bayraktar ve ekibi, Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımlarına da büyük bir darbe vurduklarının farkında değildir.

Tulip Gayrımenkul, Tulip Turkuaz, Tulip Towers ve Tulip 360 projeleri ile kısa sürede Türkiye Gayrımenkul Piyasasında çok önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Güçlü kurumsal ve sermaye yapısı ile Türkiye gayrimenkul piyasasına getirdiği ciddi ve tüketici yararına tavrı, prensipli duruşu, kuvvetli rekabet gücü ve fiyat-kalite ilişkisini sağlayan konut üretimi ile dikkat çekiyor. Tulip şirketleri bilançolarında 34.750.000 TL'lik ödenmiş sermaye ve sıfır banka borcu bulunuyor. Bu güçlü sermaye yapısına rağmen, Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin bu haksız uygulamalarını anlamak mümkün değildir.

Tulip Gayrımenkul'ün pilot ortak olarak tüm finansmanı ve yönetimi ile sürdürdüğü ilk projesi olan resmi ismiyle Emlak Konut GYO A.Ş. ile Ispartakule 3 arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projesi;
Son dört ayda yaptığı 400 adetlik konut satışı ile toplam 1150 adetten 505 konut satışı
Toplam 106 milyon TL'nin üzerinde satış sözleşmesi
Neredeyse tüm satışlarını belirsiz yöntemler yerine banka kredileri ile gerçekleştirmesi
Satışlardan Emlak Konut GYO'ya intikal eden ve tarafımızca ödenen toplam 40 milyon TL'nin üzerinde arsa payı
Bölgede durum malumken, kaba inşaat aşamasında 2500 TL/m2 ye konut satabilecek kadar iyi proje ve pazarlama yeteneği
Bu fiyattan %35 pay olarak satılan m2 başına Emlak Konut GYO'ya düşük gelir grubu inşaat finansmanında kullanılmak üzere ödenen 875 TL'lık arsa payı (Bilindiği üzere bazı markalı konut projelerinde bu fiyata daire satılmaktadır) ile kontratta devlet menfaatinin de gözetildiği kesin bir ticari başarı sağlamıştır.
Tulip Gayrimenkul tarafında gerek emlak konut GYO'ya ödenen arsa avansları, satışlar ve satışlardan gelen yüksek katkı payı ve firmamızın 16.6 milyon liralık teminat mektubu da dikkate alındığında şu anda emlak konut GYO tarafından kanunsuz olarak müsadere edilen para TulipTurkuaz'ın bugüne kadar projeye yaptığı toplam 70 milyon tl lik yatırımla birlikte ek bir yatırıma gerek duymaksızın TulipTurkuaz'ın tüm maliyetini karşılayacak miktardadır.
Müşterilerimize önemle duyurmak isteriz ki, şu ana kadar gerçekleşen 106 milyon tl lik satış hacminin 45 milyonu emlak GYO hesaplarına intikal etmiş olup, projeye tarafımızca iç ve dış denetime tabii olarak yapılan 75 milyonluk yatırım ve öz sermaye katkısına karşılık şu ana kadar tarafımıza emlak GYO tarafından bu hesaptan 23.5 milyon tl ödenmiştir. Yatırımın ve bu paranın gerisi ve bu dakikadan sonra emlak GYO'ya intikal edecek paralar şu anda emlak konut GYO A.Ş'nin kanunsuz müsaderesi altındadır.

Diğer bir Toki iştiraki olan emlak proje ve pazarlamanın pilot ortak olduğu Ispartakule 1–2 projesinde ortaya çıkan sonuç, teslim sonrası fiyat düşüşleri ve bizzat Erdoğan bayraktar tarafından nisan 2009 da açıklanan Ispartakule 1_2 projesinin nasıl battığı demeci dikkate alındığında TulıpTurkuaz ve TulıpTowers projesinin emlak konut GYO tarafından devamı halinde sonuçlarının ayrıca bir izaha gereği yoktur. Ayrıca eser hakları da tarafımıza ait olduğunda zaten projenin bu konsept ve dizaynla değil yeni bir konseptle devamı da ayrı bir kanuni zorunluluktur.
Hal böyle iken 24 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın insiyatifi ile Emlak Konut GYO ve TOKİ ile tek iş yapan yabancı sermayeli kuruluş olmamıza ve yabancı sermaye ile ilgili devlet menfaatlerini bile hiçe sayan tek taraflı bir kararla Ispartakule 3 kontratının feshini ve TULIP Gayrımenkul'ün teminat mektubunun tahsilini tebliğ etmiştir.
 
Bu tebliğlerin yapılış şekli ve bu kararın dayandırıldığı 18.Mayıs.2010 tarihli Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu kararının kanunsuzluğu ve dolayısıyla hükümsüzlüğü ve 25 Mayıs Sabahı bu durumu Emlak Konut GYO'ya ihtaren bildiren yazımızdan sonra zoraki olarak hukuka uygun hale getirilmesi bile yakında halka açılma hevesinde olan bir kurumdaki yönetim kalitesi ve anlayışın ibret verici bir örneğidir.
 
Bu kararın ana hedefi;
Tulip Gayrımenkul'ün önünün kesilmesi
Tulip Gayrımenkul'ün tabiiyete karşı duruşunun cezalandırılması
Türkiye Gayrımenkul sektöründeki çarpıklık ve düzensizlikten fayda uman tarafların baskısı
Ispartakule 3 projesinde tarafımızca yapılan ödemeler, teminat mektubunun tazmini ve kapanan satışların toplamıyla neredeyse hiçbir yatırıma gerek duyulmaksızın projenin tamamlanabileceğinin görülmesinin yarattığı heyecan
Tulip Gayrımenkul'ün projeye yaptığı toplam 75 milyon TL yatırım ve kendi kabiliyeti ile yarattığı 200 milyon TL'nin üzerindeki proje karının gaspıdır.

Bu karar, 2006'dan beri bu proje kapsamında tarafımıza Emlak Konut GYO'nun yetkilerini kullanarak kardeş kuruluşu Emlak Konut Pazarlama ile diğer geliştiriciler lehine yarattığı ve Hollanda devleti resmi mektubuyla Emlak Konut GYO yu Temmuz 2009 uyardığı haksız rekabet uygulamalarının en ağırı ve sonuncusudur.
Yüzde 100 haklı olduğumuz konu hakkında girişimlerimiz ve mücadelemiz devam etmekte olup, içeriği ve vahameti nedeniyle beklemediğimiz bu davranışa gereken cevap tarafımızca uygun görülen bir zaman ve zeminde Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu tarafından delillendirilerek kamuoyuna sunulacaktır. Ve bu mücadele tarafımızın haklılığının tescili ile sonuçlanacaktır.

İstemeden ve haksız da olsa böyle bir durumun içinde yer almaktan dolayı çok sonsuz üzüntümüzü ve akıl yoluyla konunun çözüm imkanının sağlanması halinde kanunen hala yürürlükte olan kontratımızın ve Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projesini devlet ve müşteriler dahil hiçbir tarafı zarar uğratmadan tamami ile gerçekleştirmeye muktedir ve yetkili olduğumuzu, emlak konut GYO A.Ş'nin, Toki iştiraki olması sebebiyle TC Başbakanlığına, müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz. “
 
TULIP GAYRIMENKUL GELİŞTİRME YATIRIM İNŞAAT SANAYİİ VE TİCARET A.Ş.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz