maritbet girişmaritbet
Trump AVM’ye çocuk şehri yapılacak!

Trump AVM’ye çocuk şehri yapılacak!

Trump Alışveriş Merkezi içerisinde kurulacak olan KidzMondo, Türkiye'de benzeri olmayan bir konsept. Gerçek dünyanın minyatür hali olarak tanımlanan KidzMondo'da şehrin kendisine ait anayasası, kendine ait para birimi, kamu hizmetleri olacak. Yetki ve yönetim ise sadece çocuklara ait. Kasım ayında açılacak olan bu milli şehri bir yılda 600 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor

Haftalık harçlık toplamı W (Yıllık harçlık toplamı Türkiye'deki eğlence sektörü, toplumsal bilincin gelişmesi ve ailelerin çocuklarına daha fazla yatırım yapmaya başlamasıyla birlikte, özellikle son dört yılda çok büyük bir ivme kazanmış durumda. Sadece İstanbul'da hayata geçecek yeni projelerle birlikte önümüzdeki dönemde sektörün daha da büyümesi öngörülüyor. Araştırmalara göre, Türkiye'de orta ve üst gelir grubundaki 8,6 milyon çocuğun yüzde 73'ü harçlık alıyor. Haftalık harçlıkların ortalaması ise 11.7 TL düzeyinde.

Yani çocuklar yılda 3,5 milyar lirayı yönetiyor. Bu durum çocuklara yönelik pazarın cazibesini anırıyor. Hem uluslararası markalar Türkiye'ye gelmek için birbiriyle yarışıyor, hem de organizasyon firmaları dünyaca ünlü gösterileri buraya taşımak istiyor. Son dönemde gelişen "edutainment", ebeveynlerin çok sevdiği ve çocuk eğlence sektörünün de iştahını kabartan bir kavram. İngilizce'deki eğitim ve eğlence kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan bu kavram. Türkçe'de eğitici eğlence gibi bir anlama geliyor. Yani çocuklar eğlenirken eğitici bilgelere de sahip oluyor. İşte yakında Trump Alışveriş Merkezi'nde kapılarını açacak olan KidzMondo, bu kavramla birebir örtüşen bir konsept. Burada çocuklar için yazılmış bir anayasa var. Çocuklar bir yandan eğlenirken bir yandan da hayatı öğreniyor.

Gerçek dünyanın minyatürü

KidzMondo'nun geçmişi iki yıl öncesine dayanıyor. KidzMondo Tnımp İstanbul Proje Koordinatörü Hande Sabuncuoğlu, Trump Alışveriş Merkezi henüz inşaat aşamasındayken "Her yaştan ziyaretçi nasıl mutlu edilebilir?" diye düşünmeye başladıklarını söylüyor. Sabuncuoğlu, İstanbul'un bir metropol olduğu gerçeğinden yola çıktıklarını ve bu metropolde çocukların keyifle vakit geçirip kendilerini geliştirebilecekleri alanların kısıtlı olmasını referans aldıklarını belirtiyor. Bunun üzerine 2 yıl boyunca dünyanın çeşitli ülkelerine gidilerek araştırmalar yapılır. İşte KidzMondo bu noktada karşılarına çıkar.

 Lübnanlı Kidz Holding'in yaratıcısı olduğu KidzMondo tam anlamıyla bir çocuk şehri. 1998'den beri dünyada uygulanan bir konseptten yola çıkan bu proje, aslında bir "eğlence&öğrence konsepti" olarak da tanımlanabilir. KidzMondo'yu "Gerçek dünyanın minyatür hali" olarak tanımlayan Sabuncuoğlu, bu konseptin çocukların hem seveceği hem de faydasını göreceği bir proje olduğuna inandıklarını ve böylece Kidz Holding ile franchise anlaşması imzaladıklarını ifade ediyor.

Beyrut'tan sonra İstanbul'da

KidzMondo, Beyrut'tan sonra İstanbul'da Trump Alışveriş Merkezi'nde açılacak. Önümüzdeki dönemde Abu Dhabi ve Doha'da da şubeleri olacak. Az önce de ifade ettiğimiz gibi, "eğlence&öğrence" konseptinden yola çıkan KidzMondo, bir çocuk şehri. Bu şehrin kendine ait anayasası, ekonomisi, Kidlar adında kendine ait bir para birimi ve kamu hizmetleri var. Yetki ve yönetim sadece çocuklara ait. Kimlikleri, sürücü belgeleri, ATM kartları, pasaportları çocukların ceplerinde yer alıyor.

Bankası, itfaiyesi, karakolu, süpermarketi, uçağı; süt fabrikasından radyo istasyonuna kadar akla gelebilecek her şey bu şehirde bulunuyor. KidzMondo Trump istanbul, 2-14 yaş arası tüm çocuklara hitap ediyor. Çocuklar giriş biletlerini alıp isterlerse tüm gün parkta kalıp bütün aktiviteleri deneyebiliyor. Sabuncuoğlu, KidzMondo'yu, "Çocuklara özgüven kazandıran, gerçek yaşamı öğreten, eğlenceli bir oyun şehri" olarak tanımlıyor.

 Sadece çocuklar olsaydı

Sabuncuoğlu'na göre, KidzMondo daha esnek bir yapıya sahip. Sabuncuoğlu, "KidzMondo, gittiği ülkenin yerel özellikleriyle, yerel alışkanlıklanyla harmanlanabiliyor. Örneğin mimarisinde İstanbul'dan esinlenecek, meydanı Sultanahmet Meydanından izler taşıyacak, oyunlarında bizim çocuklarımızın sevdiği oyunlar ön plana çıkaracak" diyor. Aslında "Bu dünyada sadece çocuklar olsaydı acaba nasıl olurdu?" sorusunun yanıtı KidzMondo içinde keşfedilebilir. Çocuklar, KidzMondo'ya geliyor, havaalanından giriş yapıyor, istedikleri mesleği seçiyor, kostümlerini giyiyor, işin başına geçiyor ve maaş alıyor. Kısacası, ebeveynlerinin hep söylediği "Para ağaçta yetişmiyor" sözünü tecrübe ederek öğreniyorlar. Ekonominin nasıl işlediğini kavrıyorlar. Çalışıp kazandıkları maaşla isterlerse alışveriş yapıyor, isterlerse bankaya yatırıp biriktiriyorlar. 200 kişilik eğitimli bir uzman kadro KidzMondo Trump İstanbul'da görev alacak. Bilet fiyatları 35-40 TL arasında olacak. Büyükler ve okul grupları için yarı fiyatlandırma yapılacak. Sabuncuoğlu, bir yılda 600 bin kişinin KidzMondo Trump İstanbul'u ziyaret etmesini beklediklerini söylüyor.

40 farklı ünite

KidzMondo'nun çocukların özgüven sahibi olmalarına, sosyalleşmelerine, meslekleri tanımalarına, yaratıcı düşünmelerine, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağladığını belirten Sabuncuoğlu, konseptin onları gerçek dünya ile tanıştırdığına dikkat çekiyor. Sabuncuoğlu'nun ifadesiyle; ebeveynler çocuklarının yaratıcı yönlerini keşfediyor ve bu doğrultuda onları yönlendirebiliyor.

Konseptte sistemin işleyişi ise şöyle olacak: Çocuklar KidzMondo'ya havaalanından giriş yapacak. 40 farklı ünite olacak, itfaiye istasyonu, banka, polis karakolu, saat kulesi, süpermarket, berber dükkanı, güzellik salonu, benzin istasyonu, tamirhane, radyo istasyonu, TV istasyonu, gazete, inşaat sahası, ev boyama, hastane, dişçi ve eczane bunlardan bazıları.

Bunun yanı sıra, sürücü eğitim alanı, su fabrikası, süt fabrikası, meyve suyu fabrikası, çikolata fabrikası, üniversite, benzin istasyonu, kurye şirketi, oyunculuk akademisi, resim ve el sanatları atölyesi, doğum günü odaları, moda show ve benzeri temalarla kurulacak olan KidzMondo'da ayrıca tüm bu üniteler için markalarla işbirliği yapılacak. Örneğin doktorluğu seçen çocuklar Acıbadem Hastanesi'nde çalışacak. Meyve suyu fabrikası Tamek logosu taşıyacak, isteyen çocuklar Aras Kargo için koşturacak. Çocuklar gerçek hayatta gördükleri markalan burada görecek ve o markalar için çalışacak, o markalardan hizmet alacak.

Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

New York'ta Trump Tower'da yangın çıktı
  • 08.04.2018 09:53

New York'ta Trump Tower'da yangın çıktı

ABD Başkanı Trump'ın evinin bulunduğu Trump Tower'ın 50. katında yangın meydana ...

New York'taki 58 katlı Trump Tower'da yangın!
  • 09.01.2018 14:51

New York'taki 58 katlı Trump Tower'da yangın!

Sabah saatlerinde Trump Tower'da çıkan yangına itfaiye ekipleri tarafından müdah ...

Şişli metrosundaki Trump AVM tabelaları kaldırıldı
  • 09.12.2017 11:22

Şişli metrosundaki Trump AVM tabelaları kaldırıldı

Şişli-Mecidiyeköy metro istasyonundaki Trump Alışveriş Merkezi'ne ilişkin yönlen ...

Trump Cadde'de sahne sırası Feridun Düzağaç'ta!
  • 14.06.2014 15:12

Trump Cadde'de sahne sırası Feridun Düzağaç'ta!

Restoranları ve tasarım mağazalarıyla Trump Cadde’de yaz konserleri serisinin ik ...

Trump AVM hedef kitleyi değiştirince ziyaretçi yüzde 70 arttı
  • 11.06.2014 16:58

Trump AVM hedef kitleyi değiştirince ziyaretçi yüzde 70 arttı

A plus AVM mantığı ile açılan fakat son bir yılda B grubuna yönelik değişim gerç ...

Trump AVM’deki Kidzmondo’yu 50 bin kişi ziyaret etti
  • 17.03.2014 13:34

Trump AVM’deki Kidzmondo’yu 50 bin kişi ziyaret etti

Eğlence&öğrence konseptinden yola çıkılarak tasarlanan Türkiye’nin ilk çocuk şeh ...