maritbet girişmaritbet
Trafiğe havaray çözümü emlak fiyatlarını uçurdu!

Trafiğe havaray çözümü emlak fiyatlarını uçurdu!

Havaray ile adı anılan Tuzla ve Halkalı'daki konut fiyatları yükselişe geçti.

Alarko Holding'e bağlı Alsim'in ihalesini kazandığı Sefaköy-Halkalı-Başakşehir hattında gayrimenkuller şimdiden yüzde 15 değerlendi. Anadolu Yakası'nda ise Tuzla Marina'da inşa edilecek ve Marmaray'a entegre olacak projede son üç yılda fiyatlar yüzde 32,15 arttı. Satılık konutlar 428 bin liraya, kiralıklar da yüzde 21,68 artışla bin 520 liraya kadar yükseldi.

Trafiği rahatlatmak için planlanan havaray projeleri şimdiden emlak fiyatlarına yansıdı. İstanbul'da Anadolu ve Avrupa Yakası'nda 4'er olmak üzere toplam 8 tane düşünülen projelerden ilkinin ihalesi geçtiğimiz ay gerçekleşti. Alarko Holding'in bağlı ortaklığı Alsim'in 1,29 milyar liralık teklifle ihalesini kazandığı Sefaköy-Halkalı-Başakşehir hattında şimdiden, satılık konut fiyatları ortalama yüzde 15 artış kaydetti.

En fazla yükseliş Halkalı'da gerçekleşti. Bölgede satılık konut metrekareleri 3 bin 700 liradan 4 bin 250 liraya çıktı. Bu rakam, Küçükçekmece Cennet'te 3 bin liradan 3 bin 250 liraya, Başakşehir'de 3 bin 450 liradan 3 bin 700 liraya, Kayabaşı'nda 2 bin 400 liradan 2 bin 800 liraya ve Küçükçekmece Merkez'de 3 bin 200 liradan 3 bin 500 liraya kadar yükseldi. Söz konusu geçiş güzergahındaki bölgelerde iki oda bir salon (2+1) dairelerde kiralar da ortalama 750 liradan bin 600 liraya çıktı. Böylelikle son bir yılda Küçükçekmece Cennet'de 2+1 daire kirası bin liradan bin 200 liraya, Halkalı'da bin 300 liradan bin 500 liraya, Halkalı Atakent'te bin 500 liradan bin 700 liraya, Küçükçekmece Merkez'de bin 450 liradan bin 600 liraya, Kayabaşı'nda 750 liradan 950 liraya ulaştı. Uzunluğu 15 kilometre olacak hat 17 adet istasyondan oluşacak. Sefaköy'den başlayıp Halkalı'dan geçerek Başakşehir'e gidecek olan istasyon hattı Fatih Terim Stadyumu'nda son bulacak. Saatte 105 kilometre maksimum hız yapabilecek proje 2019'da açılacak. Havaray'ın planlandığı bir diğer bölge ise İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Tuzla.

Türkiye'nin en büyük marinalarından birine ev sahipliği yapan Tuzla'da da söz konusu proje ile emlak fiyatları hareketlendi. Tuzla Marina'dan başlayarak Dörtyol, İSTON ve Gemiciler Sanayi Sitesi'nden geçerek Tuzla Belediyesi'nde Marmaray'a entegre olacak proje öncesinde emlak değerleri yüzde 30'un üzerinde arttı. Satılık emlak fiyatları, son üç yılda yüzde 32,15'lik yükselişle 428 bine çıktı. Kiralıklar da aynı dönemde yüzde 21,68'lik artışla bin 520 liraya ulaştı. D-100 Karayolu İçmeler Mevkii ile Tuzla Sahil arasını kapsayacak hattın uzunluğu ise 5 kilometre. TGM TREND Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun, Türkiye'nin ilk havaray projelerinin emlak değerlerine etkisini Karar'a değerlendirdi. Küçükçekmece – Başakşehir arasında işleyecek ilk havarayın, bölgedeki konut fiyatlarını en az yüzde 30 artıracağı öngörüsünde bulunan Erilkun, “Bölge, hem sıfır projelerde, hem de ikinci elde en kıymetli bölgelerden biri olacak” dedi.

Toplam 17 duraktan oluşacak havaray hattının, ulaşım sorununa da çözüm olacağını söyleyen Erilkun, “Zira Kirazlı metrosu ile Yenikapı metro istasyonuna Sefaköy'den bağlanarak entegre olacak” dedi. Proje ile şimdiden geçiş güzergahlarında fiyatların yükseldiğine dikkati çeken Erilkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başakşehir, zaten metrekare değerlerinin minimum 4 bin TL'den başladığı en gözde bölgelerden biri. Bu bölgenin havaray bağlantısı ile fiyatlar minimum 5 bin 500 TL bandına yaklaşır. Asıl hareketlilik Halkalı bölgesinde yaşanır. Çünkü metro bağlantısı Halkalı'da sadece Bezirganbahçe Konutlarının olduğu bölgede bulunuyor. Havaray projesi, bölgede çok nitelikli konutların inşa edildiği ancak metro gibi modern ulaşım olanağının bulunmadığı bölgeleri gözde hale getirecek, Halkalı Merkez, Gümrük Yolu, Arenapark'ın bulnduğu ve 30 bini aşkın nüfuslu Atakent bölgesine inanılmaz bir değer katar. Bugün bile Atakent bölgesi konumu, düzenli yerleşimi ve çevre düzenlemeleri ile onlarca nitelikli projeye ev sahipliği yapan ve bu nedenle en uç noktası bile kiralıklarda metrekare değeri 17 TL'den başlayan çok kıymetli bölgedir. Bu bölgedeki tek eksiklik olan toplu ulaşım olanağının havaray ile çözülmesi bu değeri 22 -24 TL bandına çekecektir.”

KİRALIKLAR BİN 520'E ÇIKTI

Elektronik ilan platformu sahibinden.com'un Mart 2017 verilerine göre, Tuzla'da satılık konut fiyatları son üç senede yüzde 32,15 artışla ortalama 428 bin liraya çıktı. Kiralık konut ise yüzde 21,68 oranında artışla ortalama bin 520 liraya ulaştı. Söz konusu dönemde, bölgede son üç yılda satılık konutların metrekare fiyatlarında yüzde 57,91, kiralık metrekareleri yüzde 31,34 oranında arttı. İstanbul trafiğinde bir milat olarak görülen havaray projesinin, metro ile birleşerek Tuzla'yı İstanbul'un sınır ilçesi yerine merkezi bir ilçe haline getirmesi bekleniyor.

‘ŞİFA'DA METREKARELER 2 BİN 900 TL

TGM TREND Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun, Anadolu Yakası'nda asıl hareketliliğin ise Tuzla bölgesindeki havaray projesi ile yaşanacağını söyledi. Toplam 5 kilometre uzunluğundaki hattın metro ve metrobüs gibi modern toplu ulaşım imkanı bulunmayan bu bölgeye adeta can suyu olacağını ifade eden Erilkun, sözlerine şöyle devam etti: “Tuzla bölgesinin en önemli sıkıntısı modern toplu ulaşım imkanına sahip olmamasıydı. Metro sadece Pendik Tavşantepe'ye kadar geliyor ve sonrasına ulaşamıyordu. Bölgede Tuzla merkezde bulunan Şifa bölgesindeki yıllık fiyat artışı şimdiden yüzde 5 seviyesinde. Satılıklarda metrekare değeri 2 bin 900 TL civarında. Havaray ile birlikte şimdiden fiyatlar hızla yükselmeye başladı. Nitekim Mart 2017 döneminde, bu bölgedeki metrekare satış değerleri minimum 3 bin 100 TL'ye çıktı. Projenin tamamlanmasıyla beraber Tuzla bölgesi Başakşehir'in yaşadığı hızlı gelişime paralel bir değer artışı yaşayacak ve satılıklarda metrekare fiyatında 4 bin bandını aşacaktır.”

havaray

SEFAKÖY-BAŞAKŞEHİR GEÇİŞ GÜZERGAHI

* Sefaköy  * Armonipark  * Borusan Sanayi 
* Gümrük Yolu * Halkalı Merkez n Toki 1 * Toki 2 
* Arenapark * Masko  * Ziya Gökalp n Atatürk Oto Sanayi 1 
* Atatürk Oto Sanayi 2 * Başak Konutları  * Onurkent  
* Oyakkent * Fatih Terim Stadyumu

TUZLA HAVARAY HATTI İSTASYONLARI

*Tuzla Marina  *Dörtyol *İston  *Gemiciler Sanayi * Tuzla Belediyesi

TOPLAM UZUNLUK 5 KİLOMETRE

kiralar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!
  • 25.08.2022 14:56

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yıl Marmaray ile yaklaşık 157 milyon yolcu ta ...