maritbet girişmaritbet
 Toğrul Gönden 'İzmir perakendenin parlayan yıldızı olacak'

Toğrul Gönden 'İzmir perakendenin parlayan yıldızı olacak'

İzmir, Türkiye’nin modern yüzünü olsa da gayrimenkul ile perakende sektöründe İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden çok farklı bir konuma sahip

Ege'nin incisi İzmir, pek çok yönüyle Türkiye'nin modern yüzünü temsil etse de gayrimenkul piyasası ile perakende sektöründe İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden çok farklı bir konuma sahip. Ülkenin 3'üncü büyük pazarı olan İzmir'in İstanbul ve Ankara pazarlarıyla arasındaki fark ise oldukça belirgin. Forum Bornova ve Optimum gibi nitelikli AVM'ler başarılı bir performans gösterse de İzmir'in nitelikli AVM sayısı İstanbul ve Ankara'ya kıyasla oldukça az. 

İzmir genelinde bin kişiye 112 metrekare AVM alanı düşüyor. Bu oran, 127 metrekare olan Türkiye ortalamasının dahi altında. 2014 Mayıs ayı verilerine göre bu oran İstanbul'da 263, Ankara'da 262 metrekare. Bu ölçü ile İzmir, Türkiye sıralamasında ancak 17'inci sırada yer alabiliyor. 

İzmir'de bulunan toplam 16 AVM, yaklaşık 460 bin metrekare alana sahip. Bu rakam, Türkiye'nin mevcut AVM alanının sadece %5'ine denk geliyor. Bu düşük arzın bölgesel dağılımı da dikkat çekici: Mevcut AVM'ler Balçova, Bornova ve Karşıyaka'da yoğunlaşmış durumda. Öbür yandan Bayraklı, Karabağlar, Alsancak, Konak gibi büyük ve merkezi ilçeler AVM alanından neredeyse yoksun. 

Gayrimenkul yatırımcılarının İzmir'e ilgisi son günlerde yüksek. Yeni projeler de bölgedeki AVM açığını kapatmayı hedefliyor. Hali hazırda 11 proje devam ediyor. Toplamda yaklaşık 475 bin metrekare alan inşaat ya da projelendirme aşamasında. Ancak söz konusu projelerin kısmen açılması halinde bile İzmir, 2016 sonunda Türkiye genelinde beklenen 160 metrekare ortalamaya ulaşamayacak, bin kişiye düşen 150 metrekare AVM alanı ile ortalamanın altında kalacak. 

Peki İzmir'deki perakende sektörü talep az, alışveriş alışkanlıkları faklı olduğu için mi yoksa nitelikli AVM olmadığı için mi gelişmiyor? İzmir'in alışveriş alışkanlıklarının farklı olduğu, lüksü sevmediği, giyim kuşama önem vermediği söylenir. Oysa İstanbul halkı, toplam tüketim harcamalarının %41'ini perakendeye harcarken İzmir halkı, %44'ünü harcıyor. 

Perakendecilerin İzmir'e ilgisinin yüksek olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Son yıllarda ilgi sınırlıyken bugünlerde yeni projelere çok yüksek talep olduğunu görüyoruz. Hatta öyle ki; İstanbul'da olup İzmir'de olmayan yabancı perakendeci sayısı 37. Bu rakam İzmir'de kiracı karması açısından daha ne kadar gelişme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Önemli olan İzmir'e nitelikli AVM ve sıra dışı perakende markalarını sunabilmek. Tabi ki AVM geliştirirken İzmirlinin önem verdiği unsurlara dikkat etmekte de fayda var. Onlar nelerdir derseniz; 

·    Ferah ve geniş alanlar
·    Tercihen manzaralı mekanlar
·    Üstü açık veya kısmen açık mekanlar
·    Dışarıda yeme-içmenin önemi
·    Sosyalleşme alanların önemi

Sonuç olarak AVM arzı açısından İzmir'in hak ettiği yerde olmadığı ortada. Sorunun asıl kaynağı olan niteliksiz arz ve yetersiz sayıda marka, İzmirlinin alışveriş alışkanlıkları ile açıklanamaz. Neyse ki iş dünyası bu durumu fark etmiş ve değişimin sinyalleri çoktan verilmiş. 

Toğrul Gönden
Cushman&Wakefield Genel Müdürü

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih Elibol: İzmir’de gayrimenkul fiyatları çok cazip!
  • 08.02.2018 14:10

Fatih Elibol: İzmir’de gayrimenkul fiyatları çok cazip!

RealtyCo’nun kurucusu Fatih Elibol, “Son dönemde en çok İzmir ve çevresine ilgi ...

İstanbul’da en çok ofis kiralanan ilçeler açıklandı!
  • 21.07.2017 11:17

İstanbul’da en çok ofis kiralanan ilçeler açıklandı!

Cushman&Wakefield’ın raporuna göre İstanbul’da en çok Maslak, Gayrettepe, Zincir ...

İzmir'de gayrimenkule talep arttı!
  • 02.11.2016 14:14

İzmir'de gayrimenkule talep arttı!

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra İ ...

Kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarını uçurdu
  • 27.06.2016 14:46

Kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarını uçurdu

Son yıllarda konut sektöründe dile getirilmeye başlanan ‘fiyat balonu oluştu mu’ ...

Konut satışları tüm zamanların rekorunu kırdı
  • 21.02.2016 10:08

Konut satışları tüm zamanların rekorunu kırdı

Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield, ‘2015 yılı Türkiye G ...

Bağdat Caddesi mi, İstiklal mi?
  • 25.11.2015 15:09

Bağdat Caddesi mi, İstiklal mi?

Bağcat Caddesi ve İstiklal Caddesi'ndeki dükkanların kiraları adeta birbiriyle y ...