maritbet girişmaritbet
TİKA'nın Gazze'de inşa ettiği konutlar 320 aileyi sevindirdi

TİKA'nın Gazze'de inşa ettiği konutlar 320 aileyi sevindirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Gazze'de yaptırdığı konutlar 320 ailenin sevinç kaynağı oldu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Gazze'de yaptırdığı konutlara yerleşen 320 aile, yıkık dökük evlerde ve derme çatma çadırlarda yaşadıkları uzun yılların ardından biraz olsun rahat etmenin sevincini yaşıyor.

At arabaları ve kamyonetlerle getirdikleri eşyalarını yeni konutlarına taşıyan ve sevinçle evlerini dolaşan Filistinlilerin heyecanına AA muhabiri eşlik etti.

Anahtarlarını teslim alan 3 çocuk annesi 29 yaşındaki Neşva Ebu'l Ful, yeni yuvasını gezerken ve özellikle evin mutfağını görünce yaşadığı mutluluğu ifade etmede zorluk yaşadı.

"Acaba bir rüyada mıyız"

Allah'a şükreden ve Türk halkına teşekkür eden Ebu'l Ful, "Acaba bir rüyada mıyız" ifadeleriyle duyduğu sevinç ve şaşkınlığı dile getirmeye çalıştı. 

Daha önce kaldıkları evin insan yaşamı için uygun olmadığını belirten Ebu'l Ful, "Sürekli kaldığımız bir yer olmamıştı. Hey ay başka bir yere taşınmak zorunda kalıyorduk." dedi.

Ebu'l Ful eşinin daha önce başından yaralanması nedeniyle çalışamadığını, içinde bulundukları şiddetli fakirlik yüzünden de ev sahiplerinin kendilerine ev kiralamayı kabul etmediğini aktardı.

Bu nedenle kemirgen ve sürüngenlerin rahatlıkla girebileceği yıkık dökük evlerde yaşamak zorunda kaldıklarını ifade eden Ebu'l Ful, günlük hayatlarını ise Sosyal İşler Bakanlığı'nın 3 ayda bir verdiği 285 dolarla idame ettiklerini söyledi.

Kaldıkları o ev için de aylık 114 dolar kira verdiklerini belirten Ebu'l Ful, "Bazen arkadaşlarımız bazen de ailemiz yardım ediyordu bize. Çoğu zaman gözyaşlarımı çocuklarımdan gizlemeye çalışırdım. En temel ihtiyaçlarını gideremezdim." dedi.

Ebu'l Ful, yeni evin omuzlarındaki fakirlik yükünü hafifleteceğini, bu kış evlerine su basmayacağını söyleyerek, yaşadığı mutluluğu dile getirmeye çalıştı.

"Sevincimiz dünyalar kadar"

Yeni evinin anahtarlarını teslim alan 42 yaşındaki İbrahim Muhammed İbrahim ise "Daha önce Safdavi bölgesinde derme çatma bir çadırda, sokakta yaşıyorduk. Kışın çadırın içi su dolardı. İçeri kemirgenler girerdi." diye konuştu.

Eşinin yardımıyla kapıcı olarak çalıştığını belirten 6 çocuk babası İbrahim, hayır sahibi insanların daha sonra kendisine basit bir kiralık ev bulduğunu aktardı.

"Sıkıntılı bir hayatın ardından ailemin, çocukların, hepimizin bugün yaşadığı sevinç çok büyük. Dünyalar kadar." diyen İbrahim, Türk hükümeti ve halkına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dua ve teşekkür etti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkür ediyoruz"

Yeni evine taşınma heyecanı yaşayan 38 yaşındaki Ayşe Hamide de kiradaki 11 yıllık hayatın ardından istikrara kavuşmanın rahatlığını yaşıyor.

Eşinin iş bulamadığını, Sosyal İşler Bakanlığı'nın yardımlarıyla geçinmeye çalıştıklarını kaydeden Hamide, eve girdikten sonra yaşadığı duygular için "tarif edilemez" ifadesini kullanıyor.

Hamide, maddi ve manevi verdikleri her türlü destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkür etti.

Filistin İstatistik Merkezi'nin son verilerinde, Gazze'deki işsizlik oranının yüzde 46'ya ulaştığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) ise Gazze sakinlerinin yüzde 80'inin fakirlik ve işsizlik nedeniyle dış yardımlarla ihtiyaçlarını karşıladığını ifade ediyor.

Konutlarda yaklaşık 2 bin 250 kişi yaşayacak

Filistinliler için inşa ettirilen ve imzalanan anlaşmayla Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanlığına teslim edilen 320 konut, Gazze'nin güneyinde halk arasında Hucr ed-Dik olarak bilinen Vadi Gazze köyünde bulunuyor.

TİKA, İsrail'in Gazze'ye 2014'te düzenlediği saldırıların yol açtığı büyük yıkım nedeniyle barınma ihtiyacını gidermek için 20 dönümlük bir arazi üzerine, 20 bloktan oluşan ve her blokta 16 daire bulunan bir proje hazırlamıştı.

Her biri 100 metrekare olarak planlanan 320 dairede, yaklaşık 2 bin 250 kişi yaşayacak.

İsrail'in ağır bombardıman yaptığı 2014 yılında Gazze'de 20 bin ev tamamen yıkılmış ve yaklaşık 100 bin insan evsiz kalmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı
  • 09.04.2021 10:23

Bakan Ersoy, Arnavutluk’ta yenilenen öğrenci yurdunu hizmete açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Arnavutluk’ta TİKA’nın yenilediği öğrenci yurdunu ...

TİKA, Afganistan'daki tarihi Ali Şir Nevai Camisi’ni yeniledi
  • 13.10.2020 11:34

TİKA, Afganistan'daki tarihi Ali Şir Nevai Camisi’ni yeniledi

TİKA tarafından Afganistan'ın batısında bulunan tarihi Ali Şir Nevai Camisi, res ...

Başkan Erdoğan, Kayseri Çarşısı için talimat verdi
  • 08.12.2018 10:08

Başkan Erdoğan, Kayseri Çarşısı için talimat verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın Kerkük kentinde 26 Kasım'da yanan Ka ...

Bosna Hersek'teki tarihi Karagöz Bey Medresesi açıldı
  • 25.11.2018 10:54

Bosna Hersek'teki tarihi Karagöz Bey Medresesi açıldı

Bosna Hersek'in Mostar şehrinde TİKA tarafından restore edilen tarihi Karagöz Be ...

TİKA'dan Afganistan'a 3 proje daha
  • 05.11.2018 10:03

TİKA'dan Afganistan'a 3 proje daha

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan'ın kuzeyindek ...

TİKA Moldova'da 24 yılda 400'den fazla proje gerçekleştirdi
  • 17.10.2018 13:49

TİKA Moldova'da 24 yılda 400'den fazla proje gerçekleştirdi

Türkiye'nin dış politika vizyonunu farklı alanlarda hayata geçiren TİKA, Moldova ...