maritbet girişmaritbet
Ticari gayrimenkullerde KDV nasıl ödenir

Ticari gayrimenkullerde KDV nasıl ödenir

Ticari gayrimenkullerde KDV’nin nasıl ödendiğine ilişkin kanunlar maddeler halinde sıralandı

Ticari gayrimenkullerde KDV'nin nasıl ödendiğine ilişkin kanunlar maddeler halinde sıralandı.

 TİCARİ İŞLETME AKTİFİNE KAYITLI GAYRİMENKULLERİN KİRALANMASI HALİNDE KDV

1-Ticari İşletme Aktifine Kayıtlı Gayrimenkullerin Kiralanmasının KDV'ye Tabi Olduğu 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 1/1. maddesine göre, ticari bir işletme aktifine kayıtlı bulunan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV Kanunu'nun 1/1. maddesine göre KDV'ye tabi bulunmaktadır.

2- Ticari Kiralamalarda KDV Yönünden Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Geldiği Tarih Bilindiği üzere, kiralama işlemlerinde vergiyi doğuran olayın kiraya verilen malın kiracıya terk edilmesi ile meydana geldiğini hükme bağlayan KDV Kanunu'nun 10. maddesinin (h) bendi 3316 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 25 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde (1), kiraya verme işlemlerinde katma değer vergisinin, hizmet ifalarına ait esaslar çerçevesinde hesaplanarak beyan edileceği belirtilmiştir.

Ticari işletme aktifin kayıtlı mal ve hakların kiralanması işlemleri gelir vergisi yönünden ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirildiğinden ve bu kazançlar açısından "tahakkuk esası" geçerli olduğundan, ticari işletmeye dahil mal ve hakların kiralanmasında KDV yönünden vergiyi doğuran olay ilke olarak, kısım kısım hizmet ifası kapsamında takvim yılının aylık dönemleri itibariyle meydana gelmektedir.

Maliye Bakanlığının, konuya ilişkin bir özelgesi(2) aşağıdaki gibidir; "Bilindiği gibi, adı geçen şirkete ait gayrimenkulün kiralanması işlemi Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1/1. maddesine göre vergiye tabi bulunmaktadır.

Öte yandan aynı Kanunun 10/a maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması anında katma değer vergisinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği, 20. maddesinde ise hizmet işleminde vergi matrahının, bu hizmetin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, (A) A.Ş. tarafından kiralama işlemi nedeniyle aylar itibariyle fatura düzenlenmesi, katma değer vergisinin (B) Ltd. Şti. ile yapılan kira kontratının 8. maddesinde belirlenen aylık kira bedelleri üzerinden hesaplanması ve vergilendirme dönemleri itibariyle beyan edilmesi suretiyle yapılan işlemler Bakanlığımızca uygun görülmüştür." 1-24.02.1987 tarih ve 19382 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

2- MB'nin, 11.09.1991 tarih ve 62996 sayılı Özelgesi.

Şükrü KIZILOT

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnegöl AVM’ye uluslararası ödül
  • 29.04.2021 16:53

İnegöl AVM’ye uluslararası ödül

İnegöl AVM, Hermes'te 2 kategoride Platin, 2 kategoride ise Onur Ödülü aldı. ...

Özelmacıklı "Kiracılı satışlarda kira bedellerine dikkat"
  • 07.06.2017 14:30

Özelmacıklı "Kiracılı satışlarda kira bedellerine dikkat"

Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, ticari gayrimenkullerde mülkten elde edile ...

Ticari gayrimenkullerde KDV nasıl ödenir
  • 20.04.2012 14:14

Ticari gayrimenkullerde KDV nasıl ödenir

Ticari gayrimenkullerde KDV’nin nasıl ödendiğine ilişkin kanunlar maddeler halin ...