maritbet girişmaritbet
'Suriye vatandaşlarına konut satışı açılmalı'

'Suriye vatandaşlarına konut satışı açılmalı'

Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yabancıya konut satışı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2017 yılı ilk 7 ayında yabancılara yapılan konut satış sayısı 11.434 oldu. Ülke uyruklarına göre Irak vatandaşları 3876 ile ilk sırada yer alırken, bunu 3580 ile Suudi Arabistan, 1880 ile Rusya izledi. Listede Afganistan 4., İngiltere 5., Azerbaycan 6. İran ise 7. Sırada. 

İllerimiz açısından ise ilk 7 ayda İstanbul 8.020 satış ile ilk sırada. Sıralamadaki diğer şehirlerimiz ise, 4954 Antalya, 1608'le Bursa, 1090 ile Trabzon, 1024 ile Yalova, 920 ile Ankara, 810 ile Sakarya, 782 ile Aydın, 652 ile Muğla ve 618 ile Mersin izliyor. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altıyaban Emlak'ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yabancılara satışta bazı kısıtlamalarımız var. Aslında her isteyen istediği yerden ve istediği metrekarede yer alamıyor. Öncelikle, askeri yasak bölgelerde yabancıların taşınmaz edinimi mümkün değil. Ayrıca yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 300 dönüm taşınmaz satın alabiliyor. Ayrıca yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu geçemiyor” dedi.

İki Yıl İçinde Proje Sunulmalı

Yabancı uyruklu gerçek kişilerin sınırlara uymak kaydıyla ülkemizde her türlü taşınmaz edinebildiğini belirten Özelmacıklı “Yabancı uyruklu gerçek kişiler, satın aldıkları arsa ve tarla türü taşınmazla iki yıl içinde bir proje geliştirmeli ve ilgili Bakanlığın onayına sunmak zorundadır. Yoksa devlet tarafından geri alınabilir” dedi.

Kuzey Kore, Ermenistan Listemizde Yok

Altın Emlak Genel Müdürü “Bakanlar Kurulu Kararı ile şu anda Suriye, Ermenistan, Kuzey Kore ve Küba gibi ülkelere konut satışı yapılamıyor. Ayrıca kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Hatay, Kilis, Mardin illerinde ve Gökçeada ve Bozcaada'da yabancıların taşınmaz edinimi yasak. Ülkemize ayrıca da sınır ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerine sınır illerimizden taşınmaz edinemezler. Buna göre; Bulgaristan Edirne ve Kırklareli illerimizde; Rusya; Karadeniz'e komşu illerimizden, Irak; Şırnak ve Hakkari illerimizde; İran; Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır illerimizde; Azerbaycan; Iğdır ilimizde; Gürcistan; Ardahan ve Artvin illerimizde taşınmaz edinemezler. Yunanistan da özel durumu gereğince tüm sınır ve sahil illerimizde taşınmaz mal edinimlerine izin verilmiyor.” dedi. 

Suriye Vatandaşlarına Konut Satışına İzin Verilebilir

Suriye vatandaşlarına sınır olmayan şehirlerde konut satışının açılması gerektiğini dile getiren Özelmacıklı “2016 yılında sadece İstanbul'da mesken ve ticaret yerlerinde Suriye vatandaşlarının 12.536 aboneliği bulunuyor. Bu durumda konut alım gücü olanlar ya Türk vatandaşlarından güvendikleri kişiler adına yada şirket kurarak tüzel kişi adlarına alıyorlar. Konut alımlarına izin verilmesi piyasanın şeffaflaşmasına, hatta kira fiyatlarının aşağı yönde seyrine fırsat verecektir. İç talebe olumlu etki yapacaktır.” dedi. 

Yabancı Taleplerine Yetişemiyoruz

“Karşılıklılık (mütekabiliyet) şartının kaldırılması ile satışlarımızdaki yabancı payı artmaya devam ediyor. Yabancı taleplerine yetişebilmek amacıyla hem temsilcilerimize dil eğitimi vermeye, hem de ofislerimizde İngilizce ve Arapça bilen personeller istihdam etmeye başladık. Yabancılara olan satışlarda, Suudi Arabistan temsilciliğimizin yanı sıra, Aydın, Yalova, Trabzon, Bursa, Fethiye, Mersin ve Antalya bölgelerinde yoğun talep alıyoruz. Sezonluk kiralamalarda da eşyalı kiralık villa, özel konutlarda talebe yetişemiyoruz” dedi.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!
  • 10.02.2022 10:50

Yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışıyla ilgili doğru bilinen ...