maritbet girişmaritbet
‘Sürdürülebilir Gelecek’ için Türk inşaat sektörüne büyük iş düşüyor!

‘Sürdürülebilir Gelecek’ için Türk inşaat sektörüne büyük iş düşüyor!

Sürdürülebilir Gelecek” için dünyanın önde gelen ekonomilerinin el birliği içinde hareket etmesinin kritik bir önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Kerem Alkin, bu değişimle ilgili olarak iklim değişikliği, enerji verimliliği, çevre gibi pek çok konuda atılacak adımlarda Türk İnşaat Sektörü’nün etkin rol alacağını belirtti

 
  
“Sürdürülebilir Gelecek” için dünyanın önde gelen ekonomilerinin el birliği içinde hareket etmesinin kritik bir önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Kerem Alkin, bu değişimle ilgili olarak iklim değişikliği, enerji verimliliği, çevre gibi pek çok konuda atılacak adımlarda Türk İnşaat Sektörü'nün etkin rol alacağını belirtti.
 
“Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler & Türk İnşaat Sektörüne Yansımaları” başlıklı toplantının yöneticiliğini İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaparken, İMSAD Ekonomi Danışmanı ve Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Kerem Alkin, Fortisbank Türkiye Baş Ekonomisti, Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu Başkanı ve Referans Gazetesi Köşe Yazarı Haluk Bürümcekçi, Nuh Çimento San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Sinpaş GYO A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik toplantıya konuşmacı olarak katıldı.
 
İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Alkin, sürdürülebilir gelecek kavramının önemini vurgulayarak, iş dünyasına “Gelecek için dünyanın önde gelen ekonomilerinin elbirliği içinde hareket etmesi kritik önem taşıyor. Gelecekte tüketim kalıplarının değişmesi gerekiyor. Bu değişimle ilgili olarak iklim değişikliği, enerji verimliliği, çevre gibi pek çok konuda atılacak adımlarda Türk İnşaat Sektörü etkin rol alacak ve sektör de değişecek” diye seslendi.
 
2010 yılı büyüme hedefinin ekonomi yönetimi tarafından %3,5 yerine %4,5–5 olarak revize edileceğini tahmin ettiğini belirten Prof. Dr. Alkin, “Önümüzde Mali Kural'ın yasalaşması önemli bir adım olarak duruyor” dedi.
 
Fortisbank Türkiye Baş Ekonomisti, Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu Başkanı ve Referans Gazetesi Köşe Yazarı Haluk Bürümcekçi de toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de sanayi üretimi toparlanmasının başlangıçta zayıf olduğunu, daha sonra güçlendiğini belirterek, “İktisadi faaliyetteki düşüş ve toparlanma 2001 krizine benzemektedir” dedi.
İMSAD üyesi ve  Nuh Çimento San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, ekonomik durum değerlendirmesi yaparak çimento ve hazır beton sektöründeki gelişmeler ve gelecek beklentisi hakkında görüşlerini açıkladı.
 
Sektördeki kredi oranları ve tüketici ihtiyaçlarının öngörüleriyle inşaat sektörünün önümüzdeki birkaç yıl daha bu şekilde stabil kalacağına inandığını belirten Sinpaş GYO A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2002 yılından 2010 yılına kadar genel olarak inşaat sektörüne bakıldığında, sektörün %100 büyüdüğünü belirterek, “2006- 2009 yıllarına baktığımızda sektörün %20 küçüldüğünü görmekteyiz.  2003 yılında 200.000 konut üretilen sektörde, 2006 yılında tavan yaparak 600.000 konut seviyesine ulaşılmıştır. Yaşanan ekonomik krizlerin ardından, 2009 yılı sonunda ise bu rakam 500.000 seviyesinde kalmıştır. 2010 yılında  1. çeyrekte, 85.000 konut satılmıştır. Bu veri 2009 yılı 1. çeyreğine göre % 26 küçülmeyi, 2. çeyreğine göre %30 küçülmeyi göstermektedir. Yaşanan bu küçülmeden kaynaklı inşaat sektöründeki istihdam, makine yatırımı ve kapasite fazlasının bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
Geleneksel olarak düzenlenen ekonomi toplantıları ile üyeler arasındaki diyalogların geliştiğini vurgulayan İMSAD Başkanı Orhan Turan ise “Her yıl bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan yeni konuklar ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz